Şifrem?
143 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Deniz Kenarında Yaşayanlar Dikkat!..
Doç. Dr. Zerrin Öğretmen, insanların sürekli güneş ışınlarına maruz kaldığını da söyleyerek, güneşin cilt için zararlı ışınlar ilettiğini vurguladı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Öğretmen, esmer tenlilerin daha geç yaşlandığını, açık renk tene sahip olanların ise cilt kanseri riski taşıdıklarını belirtti.

Cilt rengi ile hastalıklar arasında ilişkiye dikkat çeken Doç. Dr. Öğretmen, güneş altında çok durmanın yaşlanmayı beraberinde getirdiğini vurgulayarak deniz kenarında oturanlarda yaşlılık belirtilerinin güneşin daha çok yansıması nedeniyle arttığını söyledi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Öğretmen, insanların cilt renklerinin çeşitli özelikler içerdiğini ifade ederek, "Toplumda bilinen esmer, sarışın ve kumral ten renklerinin ötesinde bilimsel olarak 6 tip cilt rengi daha bulunuyor. İnsanların ten renklerinin farklılığıyla birlikte özellikleri de farklılık taşıyor. Deriye renk veren hücrelerdir. Hücreler de ten rengine göre farklı salgılar yapmaktadır.

Buna göre zenci gibi koyu renk tene sahip olanların yaydığı salgılar nedeniyle cilt kanseri olma riskleri çok düşüktür. Açık renk tenliler ise cilt kanserine daha yatkındır" ifadelerini kaydetti.

"ESMERLER LEKELİ, KUMRAL VE SARIŞINLAR ÇİLLİ"
Farklı ten renklerinin farklı özelikler taşıdığını aktaran Doç. Dr. Öğretmen, esmer tene sahip kişilerin leke oranlarının daha fazla olduğu söyledi. Kumral ve sarışın gibi açık renk ten sahiplerinde ise çil oranının esmerlere nazaran fazla olduğunu kaydeden Doç. Dr. Öğretmen, açıklamasında şunları aktardı : "Her ne kadar esmerlerde daha çok leke de olsa esmerler daha geç yaşlanıyor. Açık renk tene sahip olan bireylerde ise yaşlanmanın daha hızlı olduğu saptanmaktadır. Bütün bunlarda cildin direncinin ve başka etmenlerin de etkisi vardır."

"GÜNEŞTE KALANLAR ÇABUK YAŞLANIYOR"
Doç. Dr. Zerrin Öğretmen, insanların sürekli güneş ışınlarına maruz kaldığını da söyleyerek, güneşin cilt için zararlı ışınlar ilettiğini vurguladı. İnsanların bazen olması gereken görünümlerinden daha yaşlı gösterdiklerine dikkat çeken Doç. Dr. Öğretmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanlar bazen olması gereken yaştan daha genç veya daha yaşlı görünebiliyor.

Şüphesiz bunda kentte veya kırsalda yaşaması, aldığı besinler, zararlı yiyecek ve içecekleri kullanması çok etkili. Fakat bununla birlikte çok çok etkili olan şey güneş ve yaydığı ışınlardır. Güneşin yaydığı ultraviyole a ışınları yaşlanmayı doğurmaktadır. Ultraviyole b ışınları ise yanıklar meydana getirmektedir. "

"NE KADAR GÜNEŞ, O KADAR YAŞLILIK"
Doç. Dr. Öğretmen, açıklamasında, güneşten korunmanın yaz ve kış her zaman lazım olduğunu, güneşten korunmanın doğuştan başlaması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Öğretmen, "Hayatınızın ilk 20 yılında ne kadar güneş ışığına maruz kalmışsanız ileride o kadar yaşlanırsınız. Bu durum, beraberinde cilt kanseri olma riskinizi de artırır. Birden güneşe çıkmak ve uzun süre güneş altında kalmak sağlıksız bir durumdur. Kışın bile güneş zararlı olabilmektedir. Yazın 15 dakikada aldığınız güneş ışığını kışın 1 saatte
alırsınız. Kış güneşi zararsız değildir" diye konuştu.

DENİZ KENARINDA YAŞAYANLAR DİKKAT
Doç. Dr. Zerrin Öğretmen, özelikle bulunulan yerin yaşlanmada önemli olduğunu belirtti. Öğretmen, yüksek yerlerde oturanların güneş ışınlarına önemli ölçüde maruz kaldığını kaydederken, aynı riskin deniz kenarında oturanlarda da olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Öğretmen, "Deniz, güneşin ışığını önemli ölçüde yansıtmaktadır. Özelikle deniz kenarında oturanlar bu ışınlara önemli ölçüde maruz kalmaktadır. Bu sebeple özelikle deniz kenarında oturanlar korunma kremlerini yaz ve kış sürekli kullanmalıdır. Dikkat edilmemesi durumunda bu durum ileride cilt kanserine kadar gidebilmektedir" dedi.

19.02.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Deniz Kenarında Yaşayanlar Dikkat!..

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi