Şifrem?
157 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

112'ye 'Pes' Dedirten Çağrılar
Sağlık Bakanlığı'nın özellikle acil yardımlarda büyük bir atılım gerçekleştirdiği 112 Acil Sağlık Hizmetleri göz dolduruyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

112 Hızır Acil Yardım İstasyonlarının hizmetlerinde görevlileri huzursuz eden tek şey ise 112 hattına gelen asılsız ihbar veya cevapsız çağrılar. İl Sağlık Müdürlüğü, bu tür aramalarla ilgili yasal işlem yapıldığını, böyle olan tüm çağrılarla ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı olan 112 Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi basına tanıtıldı. İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, 112 Acil Sağlık Hizmetleri şubesinden sorumlu müdür yardımcısı Murat Karaköse, İl Ambulans Servisi Başhekimliğinde görevli yetkililer ile 112 komuta kontrol merkezi sorumlularının hazır bulunduğu tanıtım gezisinde bilgi veren İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, bu hizmetlerin en önemli araçlarının ambulanslar olduğunu vurguladı. Yeni alınan tam donanımlı ambulansları da tanıtan Hasan Yılmaz, mevcut araç parkına Sağlık Bakanlığı'ndan gelen 5, İl Özel İdaresi'nden 3, ambulans, Köyle Hizmet Götürme Birliği'nden 1 ve yine bakanlıktan 1 kar paletli olmak üzere toplam 10 adet yeni ambulans kazandırdıklarını söyledi. Mevcut 39 çalışan ambulans ile 26 adet aktif 112 istasyonu bulunduğunu söyleyen Hasan Yılmaz, ambulansların yenilenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Kent merkezindeki vaka ulaşım süresinin maksimum 10 dakika, kırsalda ise bunun 30 dakika ile sınırlı olduğunu açıklayan İl Sağlık Müdürü Yılmaz, Balıkesir 112 olarak vakaya zamanında ulaşma ve müdahalede yüzde 94 oranlarında olduklarını, bunun başarılı bir zaman dilimi olduğunu söyledi. Balıkesir 112 parkında şu andaki ambulansların tamamının 2006 modelin üzerinde olduğunu kaydeden Hasan Yılmaz, vaka için görevlendirilen 112 ambulans hizmetlerinin ücretsiz olduğunu, ancak özel ambulans hizmeti almak isteyenlerin bunu ücreti karşılığı yapabileceğini bildirdi. Yılmaz, ambulans hizmetlerinde uçak ve helikopter ambulansına ihtiyaç duyulduğunda bu taleplerinin de hemen karşılandığını, şu ana kadar bu konuyla ilgili bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi.

112 Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri birimiyle ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdür Yardımcısı Murat Karaköse, Balıkesir'de 1998 yılında 5 tane acil sağlık hizmetleri istasyonu ile faaliyete başlandığını, bugün ise 39 ambulans, 26 istasyon ve 387 personel ile 7 gün 24 saat halkın hizmetinde olduklarını söyledi. Karasköse Balıkesir 112'de 2001 yılında hastaya ulaşım süresinin ortalama 6.5 dakika, bunun kırsalda ise 15.8 dakika olduğunu, ambulansların ilk 10 dakikada hastaya ulaşma oranlarının 2002 yılında yüzde 83 iken bugün yani 2011 yılı Eylül ayına kadar yüzde 94 olarak gerçekleştiğini söyledi. Vaka sayılarında da geçmiş yıllara oranla büyük bir artışın söz konusu olduğunu belirten Karaköse,"2002 yılında 5 bin 277 olan 112 ambulanslarının vaka sayısı 2010 yılında 37 bin 83'e yükseldi. 2011 yılı için ise bu rakam 13 eylül tarihi itibariyle 33 bin 324'tür. 112'ye gelen tüm görüşmeler kayıt altına alınırken ambulans hareketleri de dijital sistemde uydu üzerinden GPS sistem ile takip edilmektedir. Ayrıca test aşamasındaki yeni navigasyon sistemiyle vaka adresleri ekiplerimize mesaj olarak da gönderilebiliyor. 3G alt yapısının genişlemesiyle bu sistemin verimliliği daha da artacak. Şu anda yaşadığımız en büyük sıkıntılardan bir tanesi vatandaşımızın bulunduğu yeri bize tarif etmesi, adres bilgi eksikliği. 112'ye gelen sessiz telefonlar değerlendiriliyor. Bir telefon geldi, konuşmadan açık kaldı. Telekom veya gsm operatöründen telefon numarasından adrese ulaştık vakayı bulduğumuzda yerde yatıyor halde bulduk. Yüksek doz uyuşturucu verildiği için kişi sadece telefon tuşlarına basabilmiş" dedi.

ASILSIZ İHBARLAR BÜYÜK SIKINTI
Murat Karaköse, 112 hattında en büyük sıkıntının asılsız telefonlar veya lüzumsuz yere hattı meşgul eden gayri ciddi aramaların olduğunu, bunlarla ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunduklarını ve yasal işlem yapıldığını söyledi. Vardiyalı olarak çalışan 112 komuta kontrol çağrı merkezindeki görevli personel de cevapsız ve asılsız çağrıların ciddi engel teşkil ettiğini belirttiler. Bu sabah 2 saatlik zaman içerisinde gelen 418 çağrıdan sadece 5 tanesinin gerçek vaka çağrısı olduğunu anlatan 112 görevlileri, "418 çağrıdan 5'i vaka. Yani acil olduğunu düşünmedikleri aramaları yapmasın insanlar. Kalp krizi, trafik kazası, düşme, yüksekten düşme, iş kazaları olabilir. Aliler de bu konularda çocuklarına 112'nin hangi durumlarda arandığıyla ilgili bilgi verirlerse bizler de bu konuda oldukça rahatlayacağız" diyerek vatandaşların daha dikkatli ve duyarlı olmalarını istediler.

BASINA İLK YARDIM
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Murat Karaköse, Balıkesir'deki basın kuruluşlarında görev yapan muhabirlere ilk yardım kursu vermeyi planladıklarını, bu şekilde özellikle büyük trafik kazalarında aynı anda görev yapan sağlık görevlilerine gerektiğinde basın mensuplarının da yardımcı olarak önemli bir hizmet yapabileceklerini söyledi. Karaköse, "Biz basın mensuplarına da ilk yardım eğitimi vermek istiyoruz. Özellikle birçok trafik kaza vakasında olay yerinde bizimle beraber basın mensupları da görev yapıyor. Bazen sizin yapacağınız çok basit bir müdahale, biz müdahale ederken bir başka vakaya yapacağınız basit bir bası insan hayatını kurtaracak bir durumdur. Bu konuda sizlerle birlikte el ele çalışmak istiyoruz" dedi.

15.09.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
02.05.2024 Tarihli Haberler
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir 112'ye 'Pes' Dedirten Çağrılar

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi