Şifrem?
173 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 10. Yılı
Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl “İnsanlık El Ele” temasıyla düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının 10. Yılı kutlanıyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Olimpiyatların Balıkesir İl Etkinliği geçen yıldan daha görkemli geçti. Atatürk Stadındaki şöleni yaklaşık 50 bin kişi izledi.

Atatürk Stadyumundaki Türkçe Olimpiyatları gecesine Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, AK Parti Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, kaymakamlar, belediye başkanları, yargı mensupları, sponsorlar, iş dünyası temsilcileri ile binlerce vatandaşlar katıldı. Dev sahnedeki şöleni sahanın değişik yerlerine ve dışına yerleştirilen LED ekranlar aracılığıyla yaklaşık 50 bin kişi izledi. İki saat süren olimpiyat gecesinde, "Türkçe'nin çocukları" geceyi şiir, şarkı ve halk oyunları ile süslediler. Türkiye'de 135 ülkeden toplam bin 500 öğrencinin katıldığı olimpiyatların Balıkesir İl Etkinliğine Arnavutluk, Gürcistan, Ukrayna, Mali, Nahçivan, Kosova, Azerbaycan, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Tacikistan'ın da aralarında bulunduğu 28 ülkeden toplam 65 öğrenci sahne aldı. Gecenin sunuculuğunu Ertem Şener ile Arnavutluk'tan gelen Jorda isimli öğrenci yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan şölen unutulmaz gösterilere sahne oldu. Sahneye ilk olarak çıkan Iraklı Saya Lateef ve Şilili Alexander Contreras, "İnsanlık El Ele" şarkısını söyledi. Geçen yılın şarkı birincisi Tacikistanlı Shohrukukh Yunusov'un seslendirdiği "İkinci Bahar" isimli şarkı da büyük alkış aldı. Kosovalı öğrencilerin rengarenk giysilerle sergilediği halk oyunları gösterisi, Bosna Hersek'ten Hana Hadziç'in, "Fesuphanallah" şarkısı, Şilili Matias Alexander Cantreras'ın, "Çayır Çimen Geze Geze" şarkısı binlerce davetliyi coşturdu. Romanyalı Vlad Christian'ın uzaylı gösterisi ise güldürdü. Geçen yılın şiir birincisi olan Gürcistanlı Leyla Gurbanov ve Nahçivan'dan Rahim Cabbarov'un birlikte seslendirdiği, Mehmet Akif Ersoy'un "Atiyi Karanlık Görerek" isimli şiiri duygulandırırken, Leyla Gurbanov'un Türkçesi ve şiirdeki vurgu tonları büyük alkış aldı. Somali'den gelen Abdurrezzak Mahmud Abukar'ın söylediği "Yaz dostum" şarkısına binlerce kişi eşli etti. Mali ve Kosovalı öğrencilerin halk oyunları sırasında bir de sürpriz yaşandı. Sahneye çıkan iki öğrenci, Türklerin ata sporu olan yağlı güreşi canlandırdı. Davul, zurna eşliğindeki güreş temsili de büyük ilgi gördü.

SPONSORLARA TEŞEKKÜR
Türkçe Olimpiyatlarının finalinde ise organizasyonun Balıkesir İl Etkinliğine sponsor olan firmalar ödüllendirildi. Kısa bir konuşma yapan Milletvekili Aydınlıoğlu, "Güzel Türkçe'nin elçileri" diye hitap ettiği yabancı konuklara okudukları şiir ve şarkılarından dolayı teşekkür etti. Emeği geçenleri de kutladı. Balıkesir Belediye Başkanı İsmail OK, Balıkesir adına çok özel ve güzel bir gece olduğunu söyledi. Başkan Ok, "Bugün sohbahar gibi hüzünlendik, kış gibi yüreğimizde fırtınalar esti, bahar gibi coştuk ve yeniden dirildik. Farklı duyguları yaşadık. Bu duyguları yaşatanlara ve kilometrelerce uzakta, her bir kıtada güzel dilimiz Türkçe'yi yaşatanlara binlerce kere teşekkür ediyorum. İnsanlığa hizmet için yola çıkanlara gönülden sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın da organizasyonun her yıl daha da güzelleşerek devam ettiğini söyleyip, emeği geçenleri kutladı. Gece için Çanakkale'den yaklaşık 3 bin kişinin Balıkesir'e geldiği bildirildi.

VALİ ARSLAN: "BU İŞ ARTIK ÖVGÜYÜ AŞTI"
Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan da, Türkçe ile ilgili bir anısını paylaştığı davetlilere 10 yıldır düzenlenen türkçe Olimpiyatlarının her yıl bir öncekinden daha katılımlı ve güzel geçtiğini belirterek bu işin artık birilerinin övgüsünü aştığını söyledi. Yılmaz Arslan, 1991 yılında Kaymakam adayı olarak İngiltere'de yaşadığı Türkçe ile ilgili bir hatırasını anlatırken şunları söyledi:

"Aradan 21 yıl geçtikten sonra bu günleri görmek çok güzel. Dünyanın 140 ülkesinde, bugüne kadar 500 binden fazla çocuğun Türkçe öğrenmiş olması olağanüstü bir çaba. Büyük Türkiye'nin geçmişinden aldığı bu mirası barış, dostluk ve kardeşlik içinde dünyanın bütün milletleriyle paylaşma çabasında olması kutlanacak bir olaydır. Aslında burada yapılan çalışmaları bizim övmemizin çok fazla bir anlamı yok. Artık bu iş, birilerinin övgüsünü aşmış durumda. Dünya barışına bu güzel katkıyı sağlayanları tebrik ediylorum. Hepsini saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Dünyanın 140 ülkesinde hizmet veren öğretmenlerizi de canı gönülden tebrik ediyorum."

Şölenin sonunda platin, altın ve gümüş olarak sınıflandırılan sponsorlara plaketleri, protokol üyeleri tarafından verildi. Son olarak sahneye çıkan bütün öğrenciler, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın resmi şarkısı "Yeni Bir Dünya"yı, havai fişek gösterisi eşliğinde söyledi. Öğrenci kafilesi ise konserin ardından gece yarısı kendileri için verilen yemeğe katıldı.

06.06.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
03.05.2024 Tarihli Haberler
02.05.2024 Tarihli Haberler
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 10. Yılı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi