Şifrem?
203 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Genç Girişimci Halil Köylüceli'nin Hikayesi
“CENNET” olarak tanımladığı kendi memleketinde bakımsız ve ilgisiz zeytin tarlalarını gördükçe bunu kendine dert edinmiş. “Ne yapabilirim” diye kara kara düşünürken, tarlasına bakamayan herkesin tarla bakımını üstlenmeye karar vermiş.

28.02.2013  


26 yaşında, Havran doğumlu, Muhasebe ve işletme okumuş fakat ziraat işlerine gönül vermiş. Havran ve yakın bölgeleri  tarım arazileri açısında iyi bilen bir ziraatçı. Bazıları ilgisizlikten, bazıları bilgisizlikten yüzlerce dönüm zeytin bahçelerinin sadece zeytin değil, bunların arasında incir ve mandalina da var) atıl vaziyette bırakıldığını gözlemlemiş.

- Verdiğiniz hizmetten bahseder misiniz?
- Türkiye'nin en tatlı ve kaliteli zeytinyağı Havran ve Edremit'ten çıkar. Bu yüzden zeytin tarlalarımız kıymetlidir.  Havran, Edremit, Burhaniye gibi faaliyet gösterdiğimiz bölge dahilinde en az 5 dönüm arazisi olan herkesin tarlasına bakabiliriz . Arazinin bakımı ile beraber korumasını yapmaktayız. 
Tarlaların öncelikle Şubat ve Mart aylarında toprak tahlili yapıldıktan sonra sürme ve gübreleme işlerini yapıyoruz. Zeytin ağaçlarını Mayıs ve Ağustos ayında ilaçlama yapmak gerekir. İlaçlama yapılmadığı takdirde % 30 a kadar ürün kaybı olur.  Her türlü ekipman ve kadroya sahibiz. Arazi için gerekli tüm bakım ve ilaçlama dahil, budama, aşılama gibi işleri yapıyoruz. Genellikle zeytincilik sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Çünkü bölgemizin zeytin rekoltesi fazla. İncir ve mandalina bahçeleri de iş alanı kapsamımızda. Tarla sahibi ile sadece  hasat zamanında hasadı beraber yapmak ve arazinin ne kadar ürün yetiştirdiğini  görmek istiyoruz.  
- Tarla sahipleri neden sizi  tercih ediyor ?
- Maliyetler ve alet ekipman konusunda sıkıntı çektikleri için bizi tercih ediyorlar . 5-10 dönüm için tarım makinaları alındığında emeği kurtarmaz.  Küçük arazilerde ürünü toplatmak da önemli bir maliyettir. Bazen toplanan ürün işçi parasını bile çıkartmaz. Hasat sonrası bakım ve mazot 

parasının hasılatın %80 i bulduğunu gören bahçe sahibi daha ekonomik olduğumuz için bizi tercih ediyor. Ayrıca bahçe sahibi bölge dışında oturuyorsa da bizi tercih edebiliyor .Havran’da zeytin bahçesi  sahibinin İstanbul , izmir gibi bir bölgeden gelip zamanında ve ekonomik bir bakım ve hasat yapması son derece zor. Şehir  dışında yaşayan birçok tarla sahibinin de tarlalarına biz bakıyoruz.  Çünkü mazot fiyatları, makina fiyatları yüksek. Bu ekipmanları biz sağlıyoruz. Arazi sahibi hasat sonrası parasının % 70-80'ini bakım ve yakıta verdiğinde yaptığı işin bir anlamı kalmıyor. 
- Sizin tespit ettiğiniz bakımı yapılmayan arazi sayısı çok mu bu bölgede?
- Net olarak söyleyeyim; % 30-40'ı bakımı yapılmayan arazi var. Bu rakam her geçen gün artıyor. 5-10 dönüm yeri olan ve başka işlerle de uğraştıkları için bahçeleri ile hiç ilgilenmeyen insanlar var. Maliyetler nedeniyle bu işi yapması imkansız. Zeytin tarlası var diyelim, 10 dönüm arazinin ürününü toplamak için bile işçi çalıştıracak. Aldığı ürün, o işçilerin parasını çıkarmaz. Ancak o araziyi büyütmek gerekir ki kâr yapabilsin. Eskiden 150 ağacı olan bu işten kâr yapabiliyordu. Ama günümüzde böyle bir durum yok.
- Tarla sahibi, arazi sahibi neden böyle bir hizmet almalı? Öne çıkan sebepler nelerdir?
- Küçük arazisi olan insanlar ürün almak için artık arazilerini değerlendirmiyorlar. Kendi başlarına yapmaya kalktığında uğraşamıyorlar. Bize geldiğinde hem arazisine, ağacına, ürününe bakılır ve korunur. Bu işi bilinçli ve bilimsel şekilde yaptığımız için ürün rekoltesi de artıyor. İlaçlama, budama, aşılama dönemlerini takip ettiğimiz için daha bakımlı araziler oluşuyor. 
Bu işi bize yaptırmak için insanların çok nedeni var aslında. Öncelikle genel masraflardan % 25'e varan maddi tasarruf elde ediyor. İkincisi ürün kalitesi yükseliyor. Örneğin zeytin bakımında toprak tahlili, buna göre uygun gübreleme yapılır. Traktörle sürme işlemi yapılır, Mayıs, Temmuz ve Ekim aylarında ilaçlamaları var. Kasım-Aralık gibi de hasat yapılır. Ürün toplamaya yani hasada geçilir. Tüm bunlar varken 5-10 dönüm arazisi olan bir insan bizimle çalıştığında muhakkak kârlı olur. 
Bölgenin yapması gereken sadece iyi zeytin üretmek değil, bölge markasını oluşturmak ve iyi bir pazarlama sistemi yapmasıdır. Gelecek zamanda pazarlamanın da içinde olmak istiyoruz.

Yazı Boyutunu Değiştir 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto


Yorumlar   Yorum Ekle


Diğer Röportajlar

Bir Başarı Hikayesi: Emine Erdem Şömineli Evlere Doğru
'Kendi Elektriğinizi Kendiniz Üretin' Çiftçi 'IPARD' İle Hayat Bulacak
Erdek'te Parlayan Yıldız: Elit Makine Çok katlı yaşam alanlarına ihtiyacımız var
Genç Girişimci Halil Köylüceli'nin Hikayesi Bir Başarı Hikayesi: Esengül Yıldırım
Röportaj: Birol Demirel






Son Günlerin Haberleri
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Genç Girişimci Halil Köylüceli'nin Hikayesi

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi