Şifrem?
600 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Balıkçılar Umudunu Yeni Sezona Taşıdı
Denizlerde av yasağının başlayacağı 15 Nisan'ı beklemeden teknelerini kıyıya bağlayan balıkçılar, sezondan umduğunu bulamamaktan yakındı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Denizlerde av yasağının başlayacağı 15 Nisan'ı beklemeden teknelerini kıyıya bağlayan balıkçılar, sezondan umduğunu bulamamaktan yakındı.

Özellikle avlanan hamsi miktarının az olmasından olumsuz etkilenen Marmaralı balıkçılar, gördükleri yoğun hamsi yavruları dolayısıyla umudunu gelecek sezona taşıdı.

Balıkesir Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Nihat Işık, büyük umutlarla denizlerde 1 Eylül'de başladıkları av sezonunu iyi geçirmediklerini söyledi.

Birçok balıkçının, av sezonunun sona ereceği 15 Nisan'ı beklemeden teknesini günler öncesinden kıyıya bağladığını ifade eden Işık, özellikle hamside sezonun kötü geçtiğini anlattı.

Su Ürünleri Bandırma Balık Hali'ne gelen hamsinin yaklaşık 30 bin kasa azaldığını vurgulayan Işık, şöyle konuştu:

"Eylül 2017'den bugüne kadar hale 33 bin kasa hamsi gelmiş. Geçtiğimiz sezon ise 65 bin kasa hamsi işlem görmüş. Sardalya ve istavritte artış var. Lüferde ve palamutta beklediğimizi bulamadık. Uskumruda bir sürpriz yaşandı.10 bin kasa uskumru işlem gördü halimizde ve civar illere de gitti. Marmara Denizi'nde gördüğümüz işaretler, yavru hamsiler bizi umutlandırdı. 1 Eylül'de açılacak yeni sezonda eylül, ekim ve kasım aylarında Marmara'da hamsi bolluğu yaşayacağız."

Kestanelik Mahallesi'nin balıkçılarından Mümin Sözen de 1 Eylül 2017'de başlayan av sezonunun verimli geçmediğine işaret ederek, "Balık kıttı ama balıklar para yaptı. Sezon boyunca Karadeniz, Ege ve Marmara'da hamsi çok azdı. Çok uzaklara kadar giderek balığın önünü mü kestik bilmem? Limana erken yanaştık. Dilerim önümüzdeki av sezonu daha verimli geçer." dedi.

Balıkçı İzzet Öner ise denizlerde kontrollü avcılığa geçilmesi gerektiğini belirterek, "Balığın çoğalması için bu şart. Hamsi yavrusunun yoğun şekilde bulunması, 1 Eylül'de başlayacak yeni sezon için hamsi açısından umut verici." ifadesini kullandı.

- Yalova ve Çanakkale

Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Erdal Tokalak da sezonun balıkçılar için tatmin edici geçmediğini söyledi.

Hamsi ve lüferde teknelerin eskisi gibi dolmadığını belirten Tokalak, "Genel olarak kıtlık yaşadık balıkta. Bazı kısa dönemlerde bol tuttuğumuz zamanlar oldu tabii ama o da 3-5 gün. Balıkçılar ekonomik anlamda da etkilendi. Denize çıkıyor, tutuyor 2 kasa, 3 kasa, 5 kasa balık, masrafı karşılamıyor. Denize çıkıyor, 14-15 saat denizde duruyor. Denize 5-10 kişi açılıyorlar 4 kasa balığın her tarafını para olarak bölüşsen ne geçer eline?" diye konuştu.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Merkez Birliği ve Çanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz ise geride bırakacakları sezonun balıkçılar için en kötü sezonlardan biri olduğunu söyledi.

Gırgır ve trol avcılığının, balıkçılığın sonunu getireceğini ileri süren Özkurnaz, şunları kaydetti:

"Olta balıkçılığı yapan, kıyı balıkçılığı yapan birçok balıkçımız da balık avlayamadıkları için denizlerde balığın bittiğini ifade ediyor. Gırgırlar, çok derin sularda trol tekneleri de dipten balık çekiyor. Bu teknelerin her ne kadar 1 Eylül'de balık mevsimi açılacaksa da özellikle kış aylarında denize çıkmalarının yasaklanması gerekir. Bugün bakıyoruz balık sektöründe küçük balıkta avcılık yoğun olarak trol tekneleriyle oluyor. Gırgırlarla da yavru balıkların yakalandıklarını görüyoruz. Bizler bu anlamda balıkçılığın normal bir düzene girmesini arzuluyoruz. Bu balıkçılık bu şekilde giderse gelecekte, bizden sonraki jenerasyona da denizlerimizde balık kalmayacağı çok net bir şekilde görülmekte ve izlenmektedir."

 

16.04.2018

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Balıkçılar Umudunu Yeni Sezona Taşıdı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi