Şifrem?
95 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Kazdağları Olmasa Dünya Güzel Olmaz
Uluslararası Kaz Dağları ve Edremit Sempozyumu, Edremit Belediyesi'nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile Edremit’ te Güre'de yapıldı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Sempozyumunun amacının, geçmişten günümüze Kaz Dağları, Edremit, Edremit Körfezi ve yakın çevresi ile ilgili çalışma yapan yerli akademisyenler ile Akdeniz Havzası’nın değişik yerleri ile ilgili çalışan yabancı bilim insanlarını bir araya getirmek, deneyim ve araştırma sonuçlarını paylaşmak, uluslararası işbirliği imkanlarını geliştirmek olduğu öğrenildi. Sempozyuma 25 farklı ülkeden 55 yabancı, ülkemizden de 105 bilim insanı katılıyor.

Uluslar arası Kaz Dağları ve Edremit Sempozyumu açılış bölümünde konuşma yapan Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Recep Efe, “Bu sempozyumun amacı kendi alanlarında uzman bilim adamlarının buluşlarını ve son çalışmalarını sunmaları ve tartışmaları için bir araya getirmektir. Toplamda 25 farklı ülkeden 160 bilim insanları katılmaktadır. Tüm sunumlar özet veya tam olarak basılmış olup kayıt sırasında katılımcılara verilmiştir. Bu sempozyumda iki ana konumuz bulunmaktadır.

Birincisi; Kaz Dağları ve Edremit Körfezinin yakın çevresi doğal ve kültürel özellikleri. İkincisi; Akdeniz ve çevresindeki küresel değişim. Akdeniz havzası Avrupa, Afrika ve Asya olmak üzere üç kıtanın bir kısmını içine alan bir bölgedir. Akdeniz havzası ve çevresi zengin bir tarih ve kültüre sahiptir. Akdeniz havzasının tarihi, kültür ve medeniyetlerin kaynağıdır. Küresel değişim aynı zamanda bölgesel değişimlere de neden olur. Akdeniz havzasında da bu değişimler gözlenmektedir.

Kaz Dağları ve Edremit çevresi Akdeniz havzasının bir bölümü olup Akdeniz havzanın diğer kesimleriyle ortak doğal ve kültürel değerlere sahiptir. Bu yörede birçok mitolojik olay yaşanmıştır ve aynı zamanda Kaz Dağı Tanrıların dağı olarak bilinir. Truva Savaşı burada yapılmıştır. Afrodit burada ilk defa aşık olmuştur. Dünyanın ilk güzellik yarışması burada düzenlenmiştir.

Homer Illiada adlı eserinde buradan bol pınarlı İda diye bahseder. Kaz Dağları ve Edremit biyo çeşitlilik, bol su kaynakları, temiz hava, zeytin ve zeytin yağı demektir. Üç gün boyunca yöre ve Akdeniz havzasıyla ilgili konusunda uzman bilim insanları yaptığı çalışmaları ve buldukları sonuçları sizlere sunacaklardır. Bu sempozyumun tertiplenmesi ve sponsorluğu için Edremit Belediye Başkanı Sayın Avukat Tuncay Kılıç’ a ve diğer katkısı olanlara teşekkür ederiz” dedi.

“KAZ DAĞLARI OLMAZSA DÜNYA ÇOK GÜZEL OLMAZ”
Daha sonra kürsüye çıkan organizasyonun ev sahiplerinden Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, “Dünya’nın 5 kıtasını gezmiş bir insan olarak, dünyadaki tüm dağları fujiyamadan Alp Dağları dahil gördüm. Yaptığım naçizane tespit şu Kaz Dağları’ndaki flora zenginliği dünyanın hiçbir dağında yok. Kaz Dağları’na şimdi hep beraber çıksak benim rehberliğimde 365 gün hiçbir gıda yardımı olmadan yaşayabiliriz. Yamaçlarından zeytinler daha yüksek rakımlarda kestaneler, vadilerindeki fındık ve pelit dediğimiz ve yabani otlar ve dünyadaki bir çok bitki Kaz Dağları’nda mevcut.

Dünya küresinde Kaz Dağları’nı aldığınız takdirde dünya çok güzel olmaz. Kaz Dağları’ndaki zenginliği dağların dışında şu anda bulunduğumuz otelin bahçesinde bile bulabilirsiniz. Tanrılar tanrısı Zeus İda Kaz Dağları’nı seçtiğine göre tanrılar tanrısının bir bildiği var. Dünya da bu kadar çok dağ varken, Kaz Dağları’nı tercih etmesi her halde tesadüfi olamaz” dedi.

Edremit Kaymakamı Osman Tunç ise, “Edremit’te bulunan Kaz Dağları doğası ile bölgemizin gelinliğidir. Bu gelinliğin tacı ise Sarıkız’dır. Bu gelinliğin içinde ise güzel insanlarımız yer almaktadır. Kaz Dağlarımız görselliğinin yanı sıra kültürü ile de dikkat çekmektedir” dedi. Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof Mahir Alkan, “Kaz Dağları ile Edremit’ in uluslararası bir platformda, mevcut potansiyeli, geçmişi ve geleceği ile değerlendirilip, tartışılacağı bu toplantıya hoş geldiniz der, üniversitem adına hepinizi saygı ile selamlarım.

Edremit ilçesi, Kaz Dağları ve Edremit Körfezi ile birlikte sahip olduğu, doğal, arkeolojik, tarihi ve kültürel kaynak değerleri ile yüksek potansiyele sahip bir yöremizdir. Bu yörede yaşayanların refah toplumu olabilmesi için, tüm kaynaklarını verimli bir şekilde değerlendirmesi ve etkin bir planlama yapması gerektiğine inanıyorum. Bu bağlamda sempozyumun, çok isabetli ve diğer ilçelerimize de örnek teşkil edecek bir bilimsel etkinlik olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sempozyum Kaz Dağları, Edremit ve çevresi ile ilgili beşeri ve doğa bilimleri (ekoloji, jeoloji, jeomorfoloji, vejetasyon, iklim, botanik, coğrafya, tarih, edebiyat, turizm, tarım, ekonomi, mitoloji, arkeoloji, sanat) konularını kapsamakta.

Kaz Dağları ile Edremit ve yakın çevresi başta olmak üzere sempozyum konuları ile ilgili çalışmalar yapan yerli ve yabancı araştırmacıları bir araya getiren, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlayacak ve bölgenin doğal-kültürel değerlerinin öneminin vurgulanacağı bu bilimsel etkinlikte 160 bildiri sunulacak. Uluslararası Kaz Dağları ve Edremit Sempozyumu’nda sunulacak tebliğlerin 55 tanesi yabancı, 105 tanesi ise yerli bilim insanları tarafından sunulacak.

05.05.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Kazdağları Olmasa Dünya Güzel Olmaz

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi