Şifrem?
106 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

GESİAD'dan Afrika Açılımı
Balıkesir Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (GESİAD) düzenlediği, "İhracata Profesyonel Bir Bakış ve Afrika Pazarının Keşfi" adlı iş toplantısı düzenledi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Toplantının konuklarından Dimes İhracat Müdürü Vedat Doruk ve Sena Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Özyurt Balıkesir firmalarını ve üreticileri Afrika'ya yatırım yapmaya davet ettiler.

AFRİKA BAKİR PAZAR
Yücel Et Restoran'da düzenlenen yemekli iş toplantısında konuşan GESİAD başkanı Engin Akyıldız, Afrika'nın hala keşfedilmeyi bekleyen bakir bir pazar olduğunun altını çizdi. Akyıldız, "Hem güçlü ekonomi adına hem de işlerimizi koruyabilmek için bakir bir pazar olarak görülen Afrika'yı seçeneklerimiz arasında görebilmeliyiz. Balıkesir firmalarının uluslar arası faaliyetlerinde destek olmak derneğimizin vizyonlarından biridir. Derneğimizin Afrika'ya olan ilgisi önümüzdeki yıllarda daha fazla organizasyon ve gezi ile devam edecek. Afrika ile ticaretimiz sadece vermek için değil aynı zamanda almak ve paylaşmak için olacaktır" dedi.

GESİAD Sanayi Komisyonu birinci başkanı Emrah Şenel, Balıkesir'in iş potansiyelini artırmak, sanayicisinin yurt dışıyla, ihracatla ilgili gelişmesine katkı sağlamak için bu şekilde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ifade ederek ihracat yaparken yapılması gereken püf noktaları anlattı. GEİSAD'ın düzenlediği iş toplantısının bir başka konuğu ise Dimes İhracat Müdürü Vedat Doruk oldu. Dimes hakkında bilgiler veren Doruk, Mustafa Vasfi Diren'in 1958 yılında Türkiye'de var olan tarımsal kaynaklardan katma değer oluşturup bu değeri Türk ekonomisine kazandırmak için Dimes'i kurduğunu anlattı. Dimes'in ihracat faaliyetinin büyük kısmını kara kıta Afrika üzerine yoğunlaştırdıklarını kaydeden Vedat Doruk, "Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu'da çok güçlü olmamıza rağmen enerjimizin büyük bir kısmını kara kıta Afrika'ya harcamaktayız. Bunun başlıca sebebi Avrupa'da harcamış olduğumuz efora karşı Afrika'da az konsantrasyon ile çok daha büyük işler yapıyor olmamızdır. Kara kıta Afrika'da uygulamış olduğumuz stratejide tamamen ahlaksal ve müşteri odaklı satış organizasyonuna girdik ve oradaki bütün bayilerimizi belirli frekanslarla Türkiye'yi ziyaret ettirerek alt yapımızı gösterme, onlar üzerine odaklanma ve bütün bilgi ve birikimlerimizi kendi satış ağlarına aktarmayı seçtik. Afrikalı insanlar yıllar boyunca beyaz adam diye tabir ettiğimiz ve bizim de maalesef içerisinde olduğumuz insan gurubundan çok büyük zulümler ve dışlanmalara maruz kalmışlardır. Bizim gibi beyaz insanların alışıla gelmişin dışında onlara davranmaları onları çok şaşırtmıştır. İhracat yapabilmek için ve ihracat için bir alt yapı oluşturabilmek için kesinlikle çantanızı alarak bulunmuş olduğunuz sosyal, kültürel, fiziki şartların dışına çıkmanızda fayda var diye düşünüyorum. Dış dünya inanılmaz potansiyellere ve olanaklara sahip bunun yurt dışına veya yurt dışı pazarlarına açılabilmek için en büyük olanakların başında fuarlar gelmektedir. Şirket büyüklüğünüz ne olursa olsun ister bir kişi, ister uluslar arası bir şirket olun fuarlara katılmanızda inanılmaz derecede büyük faydalar göreceksiniz. Özellikle Balıkesir ve çevresindeki şirketlerin bu fuar organizasyonlarını ve fuar oluşumları konusunda azımsanmayacak büyük potansiyeller barındırdıklarını düşünmekteyim" diye konuştu.

AFRİKALI İŞADAMI: "ALLAH'A ŞÜKÜRLER OLSUN Kİ TÜRKİYE İLE TANIŞTIK"
Sena Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Özyurt ise ihracatla ilgili çeşitli tavsiyelerde bulunarak bazı hikayecikler anlattı. GESİAD'ın düzenlediği iş toplantısının Afrika'dan gelen yabancı konuğu da toplantının ilgi odağı oldu. Gabon'dan gelen ve Sena Grup Afrika Partneri olan Sylla Sekou, davetlilere Gabon Başbakanının selamlarını iletti. Konuşmasını Fransızca yapan Sylla Sekou, Türkiye'nin kendilerine yani tüm Afrika ülkelerine başka ve yanlış anlatıldığını söyledi. Türkiye ile tanışmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Sekou, "Allah'a şükürler olsun ki Türkiye ile tanıştık" dedi. Gördükleri misafirperverlikten son derece memnun olduklarını belirten Sylla Sekou, 2009 yılından beri Türkiye'ye Çanakkale Biga'ya sıkça geldiğini, her seferinde büyük bir mutluluk ve şaşkınlık yaşadığını söyledi. Sekou, TUSKON'un İran temsilciliği ile yerel yöneticiler ve yetkililere, Türk işadamlarına teşekkür etti. Bütün Afrikalılar adına konuşmak istediğini belirten Sylla Sekou, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Burada bütün Afrikalılar adına konuşmak istiyorum. Burada DİMES sayesinde bulunuyorum. Size doğmuş olduğum yer Mali ve ticarette bulunduğum Gabon ve tüm Afrika ülkeleri için konuşma yapacağım. Allah'a çok şükürler olsun ki Türkiye'yi geç olmakla beraber tanıdık, 2008'de Türkiye ile tanıştık. 48 yıl bağımsızlıktan sonra 2008'de kurulmuş olan Türk okulu sayesinde, bu okuldaki 4-5 tane Türk öğretmeni bizi dükkanlarımızda, mağazalarımızda ziyaret ettiler. Bu ziyaretlerinde bizleri ülkelerine çağırdılar, Türkiye'yi görmemizi istediler. Okulda olmadıkları zamanlarda bütün vakitlerini ticaret erbaplarını, dükkan sahiplerini gezerek, 'lütfen gelin Türkiye'yi, ülkemizi görün' diye bizleri ziyaret ederek geçirdiler. Biz Afrika'dan Türkiye'ye baktığımız zaman siz de Türkiye'den Afrika'ya baktığınız zaman tamamen farklı dünyalar görüyorduk. Şu anda gördüklerimle hiçbir alakası yok. Şimdi bugünden itibaren değişik açılardan bakma şansı yakaladık. 2009'da TUSKON'la yapmış olduğum bir ziyaretle Türkiye'yi tanıma fırsatı yakaladım. Çok isteyerek gelmedim, tamamen TUSKON'dakilerin baskısı ve zorlaması ile geldim. Dünyadaki bir çok yere gittim, Hong Kong, Bangkok, Avrupa gibi. Ama Türkiye'deki gibi bir yeri hayatımda hiçbir şekilde görmedim. Bir gün döndüğüm zaman ülkeme yaşlı bir amca niye Türkiye'ye gittiğimi sordu, 'manyak mısın, ne işin var orada' dedi. Türkiye'ye televizyondan baktığımız için çok değişik görüyorduk. Aynı şekilde Afrika'ya, Afrika'yı da Türk televizyonundan izlediğiniz zaman gördüğünüzü biz de tersi olarak Gabon'dan Türkiye'ye baktığımız zaman görüyorduk. 2009'da geldiğimde çok büyük bir Gabon delegasyonu ile geldim. 30 kişi 15 tane Bakanla yerel yönetim birimleri ve amirleri ile beraber ziyaret ettik. Gördüğümüz manzara karşısında bütün grup üyeleri inanılmaz derecede şaşkınlık geçirdi. Ülke sevgisinden, nezaketten biz bu insanların Türklerin pozitif davranışlarından memnun kaldık. TUSKON toplantılarında tanıştığımız Türk girişimcilerle hemen ticarete başladı, alışverişler yaptık, araç siparişleri verdik. Hem devlet bazında hem bakanlıklar bazında büyük kolaylıkla hemen entegre olabildiler, büyük dostluklar kurabildiler.

Türk ürünleri yavaş yavaş Afrika pazarına girmeye başladı. Artık tepeyi dönmenin, tepeyi aşmanın tam zamanı. Çok güzel ve kaliteli ürünleriniz var. Tek problem kendinizden şüphe etmeyin. Şu an Türkiye'de bütün Afrika'da konuşulacak bir ülke olmaması için hiçbir sebebiniz yok. Herkes, bütün Afrika Türkiye'yi konuşabilir, yeter ki buna inanın."

Gabon'dan gelen Afrikalı işadamının bu sözleri davetliler tarafından dakikalarca alkışlandı. Programın sonunda toplantının protokol konuğu olan Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Mahir Alkan Sylla Sekou'ya GESİAD adına çerçeve içinde el dokuması halı hediye etti. GESİAD başkanı Engin Akyıldız da Dimes İhracat Müdürü Vedat Doruk'a hediye verdi.

28.06.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir GESİAD'dan Afrika Açılımı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi