Şifrem?
87 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Enerji Bakanı Balıkesir'de
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin elektrikteki kayıp kaçak oranının 2015 yılında AB üyesi ülkelerin kayıp kaçağı olan yüzde 10'lar civarına çekileceğini açıkladı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki BEST A.Ş.'yi ziyaret etti. BEST'in sahibi olan DEİK İcra Kurulu Başkanı olan Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı A. Rona Yırcalı ile fabrikayı gezip bilgiler alan Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını cevapladı. Doğalgaza zam ve elektrik faturalarıyla ilgili soruları cevaplayan Bakan Yıldız, doğalgazın maliyetinin zamlanmasına karşılık şu anda bir zam yapılıp yapılmayacağı hususunda net bir açıklama yapmadı. Yıldız, elektrik faturalarına yansıyan kayıp kaçakların diğer faturalara yansıtılmasıyla ilgili kamuoyunda duyulan rahatsızlığın hatırlatılması üzerine bunda devletin de haklı olduğunu ancak kul hakkının da bulunduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
"Son 29 ayda doğalgazın maliyetine yüzde 39 zam geldi. Şu ana kadar bildiğiniz gibi doğalgazda, diğer üretim kaynaklarıyla beraber (su, rüzgar, yeni inşallah güneş başlayacağız, jeotermalden az miktarda var, yerli ve ithal kömür var) bütün bu termik ve hidroelektrik santraller dahil bütün üretimden elde ettiğimiz gelirleri bir havuza koyuyoruz ve şu ana kadar belli bir dengede balanse ederek getirdik. Ama her ay kendi içerisinde bunu doğalgazda değerlendiriyoruz. Elektriği de her üç ayda bir otomatik fiyatlama mekanizmasıyla beraber değerlendiriyoruz. Bütün bunları değerlendirdikten sonra yine o ay sonunda açıklamaları yapıyoruz. Şimdiye kadar gerek basın mensuplarımızdan gerekse bir kısım sivil toplum örgütlerinden sürekli o zam dillendirildi. Ama biz dediğim gibi bu konuda son derece ciddi ve bütün maliyetlerimizle örtüşecek şekilde bunları dengelemeye çalışıyoruz ve açıklamalarımızı ona göre yapıyoruz. O yüzden benim şu anda yeni söyleyecek bir cümlem yok."

ELEKTRİKTE BÖLGESEL TARİFEYE GEÇİLECEK
Bakan Yıldız, elektrikteki kayıp kaçakla ilgili mücadelelerinin ise ciddi biçimde sürdüğünü bunun sonucunun 2015 yılında net olarak alınacağını belirtti. Taner Yıldız, "Biliyorsunuz bölgesel tarifeler 2015 yılına kadar şu anda uygulanmıyor, kanun çerçevesinde. Bölgesel tarife demek her bölgenin kendi içerisinde ürettiği, tükettiği elektriği kendi içerisinde değerlendirip yine kayıp kaçaklarıyla beraber o bölgenin içerisinde fiyatlama mekanizması demek. Biz bunu elektrikte uygulamıyoruz. Buna karşın ulusal tarife dediğimiz Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar yekpare bir tarife uygulanıyor. O zaman da bölge havuzları yerine komple Türkiye havuzuna bu fiyatlar atılıyor, artılar ve eksiler. O yüzden şu kısmına hak veririm, biz kanun, yönetmelik, mevzuat olarak elektrikteki kayıp ve kaçakların mutlaka yalnızca kanunla değil aynı zamanda toplumsal baskıyla da önlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu devlet hakkıdır kanuni yönüyle. Kul hakkıdır, ödemeyenlerin kayıp kaçaklarını bu manada özellikle oluşan kayıpları hep beraber ödememiz kaydıyla. O yüzden bunların 2015 yılına kadar azalan tarzda gelişeceğini hep beraber izleyeceğiz. Programlarımız, planlarımız bunu öngörüyor. Özelleştirme ile beraber inşallah daha iyi bir performans sergilemiş olacağız ve Türkiye'nin kayıp kaçağını yine Avrupa Birliği üyesi ülkelerin kayıp kaçağı olan yüzde 10'lar civarına inşallah çekmiş olacağız. Dolayısıyla bütün vatandaşlarımızın üzerindeki, omzundaki yük daha da azalmış olacak" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a Balıkesir ziyareti sırasında bir işadamı tarafından arı amblemli rozet takıldı. Bakan Yıldız, "Gelişen, değişen ve büyüyen Türkiye'nin tabii ki değişmeyen, gelişmeyen ve büyümeyen bir enerji sektörü olmaz. O da değişecek, gelişecek ve büyüyecek" dedi.

BEST A.Ş. CEO'su Hüseyin Salı, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olduğunu bildiği Bakan Yıldız'a rozetini takarken, bugüne kadar görev yapan tüm enerji bakanlarının bu rozeti olduğu halde Taner Yıldız'da takılı olmadığını görünce böyle bir sürpriz yapmak istediğini söyledi. Bakan Yıldız ise, milletvekilliği rozeti dahil hiçbir rozeti takmadığını, ancak mezun olduğu üniversitenin rozetinin kendisi için anlamlı olduğunu belirterek, işadamına bu jestinden dolayı teşekkür etti. Üniversiteyi kazandığında, 17 yaşındayken altın İTÜ rozetini taktığı okulunu bu şekilde bir defa hatırlayan Bakan Yıldız, İTÜ'nün arı amblemli rozetini yakasından hiç çıkarmadı. Bakan Yıldız,"Bu uzun zamandan beri takmadığım bir rozet. Ben İTÜ mezunu olduğum halde genelde milletvekili rozeti de dahil pek rozet takmıyorum ama bu benim için gayet güzel oldu" dedi.

Rozet esprisinin kahramanı olan BEST A.Ş. CEO'su Hüseyin Salı, "İTÜ mezunlarının taktığı rozettir. Nasıl Tıp Fakültesi yılan takar, bizim de Süleyman Demirel'den, Özal'dan buraya gelene kadar enerji bakanlarının hepsi takardı. Yıldız'ı takmamış gördüm, onun için bir tane hediye aldım. Bakan 1962 doğumlu, ben üniversiteyi bitirdikten 4 sene sonra dünyaya gelmiş. Ben 1958 mezunuyum. Rozette arı amblemi var, arı çalışkandır. Özal da buradan mezun olduğu için ANAP'ın rozetini, bal peteği arı şeklinde koymuştur, oradan geliyor. Ben ANAP'lıydım ama şimdi İTÜ'lüyüm. Ben babam öldüğü zaman ağlamadım ama Özal öldüğünde hüngür hüngür ağladım. Süper bir insandı, Türkiye için çok büyük bir şanstı. Şimdi Tayyip Bey de biraz değişik olmakla beraber onun yolundan gidiyor. Ben onu anlıyorum" diye konuştu.

Balıkesir'deki BEST A.Ş. tesislerindeki incelemelerinin ardından bir açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, fabrikadaki son teknolojiye hayran kaldığını, Türkiye'den sayıları 3-4 tane olan bu fabrikaların enerji alanında Türkiye'nin yüz akı tesisler olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, şirketin yönetim kurulu başkanı A. Rona Yırcalı, yönetim kurulu başkan vekili A. Sırrı Yırcalı ile genel müdüründen işçisine kadar tüm yetkili ve çalışan personeli emeklerinden dolayı kutladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Bugün hem mühendis olarak hem de sektörün Enerji Bakanı olarak burada incelemelerde bulundum. Bana çok heyecan veren önemli yanları oldu. Hem imal edilen trafoların büyüklüğü açısından hem de bunların tesisi, imalatı açısından son derece önemli. Bu Balıkesir'in bir kazanımı. Gelişen, değişen ve büyüyen Türkiye'nin tabii ki değişmeyen, gelişmeyen ve büyümeyen bir enerji sektörü olmaz. O da değişecek, gelişecek ve büyüyecek. Buradaki enerji yatırımlarının özellikle iletim hatları ve trafo merkezlerinin Türkiye'deki en önemli tedarikçilerinden bir tanesinin yanında bulunuyoruz. Buradaki incelemelerimiz aslında modern Türkiye'nin modern trafo merkezi konseptini de ortaya koyuyor. O açıdan bütün emeği geçenleri başta Rona Bey olmak üzere tüm yetkilileri gerçekten tebrik ediyorum. Türkiye'nin bir kazanımı olarak görüyorum" dedi.

Akşam saatlerinde Balıkesir Valiliğini ziyaret eden Bakan Taner Yıldız, Vali Yılmaz Arslan'ndan kısa bir brifing aldı. Valilik ziyaretinin ardından AK Parti Balıkesir İl Başkanlığı'na geçen Bakan Taner Yıldız'ın Balıkesir'deki temasları devam ediyor.

12.09.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Enerji Bakanı Balıkesir'de

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi