Şifrem?
196 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Zeytin Ağacının Sırları Çözülüyor
Ağaçların atası olarak bilinen zeytin ağaçlarının sırları çözülüyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Bugüne kadar hiç yapılmamış bir araştırma, doğal yetişmiş zeytin ağacı ile aşılanmış ve ilaçlanmış zeytin ağaçları arasında yüzde 50 oleuropein maddesi kaybı olduğunu ortaya koydu.

3 bin yıl yaşadıkları bilinen barışın timsali zeytin ağaçları, eski tarihlerden beri bilim adamlarının şifrelerini çözmek için ömür tükettikleri bir ağaç. Yapılan bilimsel çalışmalar, zeytin ağaçlarının dünyanın en büyük hücre yenileyici, yani oleuropein maddesi deposu olduğunu ortaya koydu. Ağaçtaki bu madde, zeytin ağacının 3 bin yıl yaşamasını da sağlıyor.

Hayatını zeytin ağacı üzerine yaptığı çalışmalara adayan Faruk Durukan, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü ile birlikte bugüne kadar dünyada hiç yapılmamış bilimsel bir araştırmaya imza attı. Balıkesir'in Edremit ilçesinde çalışmalarını yürüten ve bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilen Durukan ve kimyagerler, ilk olarak doğal yetişen (hiç ilaçlanmamış ve kimyasallara maruz bırakılmamış) bir zeytin ağacı bularak bundan numuneler aldı.

Ekip, daha sonra ürünlerinden faydalanılan normal (her yıl ilaçlama işlemine maruz kalan) bir zeytin ağacından numuneler aldı.

Numuneler, Faruk Durukan'ın sahibi olduğu Türkiye'nin tek bitki özü üretim tesislerine götürüldü ve burada her iki zeytin ağacının oleuropein değerleri çıkarıldı. Dünyada ciddi manada hiç yapılmamış olan bu karşılaştırma neticesinde, ilaçlanmamış doğal zeytin ağacındaki değer ile her yıl ilaçlanan ağaçlar arasında yüzde 50 oranında oleuropein farkı olduğu görüldü. Akademisyenler, kimyasallara maruz kalan zeytin ağaçlarında yüzde 50 oranında oleuropein kaybı gözlendiğini ve ağaçların doğal haliyle bırakıldığı takdirde daha verimli olabileceğini bildirdi.

Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı, çıkan neticelerin kendilerini şaşırttığını söyleyerek, "Biz ve ülkemizdeki yaklaşık 25 üniversite, Türk kaşif Faruk Durukan'a çalışmalarında destek veriyoruz. Yaptığımız bu deney, bilimsel olarak dünyada ilk kez yapıldı, çıkan sonuçlar şaşırtıcı. Bu çalışma, bilim adına gerçekleştirilen önemli bir çalışmadır" dedi.

"ZEYTİN AĞACININ BİR SIRRINI DAHA ÇÖZMEYİ BAŞARDIK"
Çalışma ile ilgili bilgi veren Faruk Durukan, "Zeytin ağaçlarını 3 bin yıla kadar yaşatmayı başaran madde, ağacın içinde bulunan 'opeuropein' denilen hücre yenileyici maddedir. Oleuropein maddesi zeytin cenneti olarak tabir ettiğimiz ülkemizde bol miktarda mevcut. Ben araştırmalarımın büyük kısmını zeytin ağaçları üzerinde yapmaktayım. Zeytin ağaçlarının sırrı geçmişten bugüne dünyada halen tam olarak çözülmüş değil. Biz yaptığımız bu son çalışma ile zeytin ağaçlarının sırlarından bir tanesini çözmeyi başardık. 'Kral' olarak da bilinen 'delice' cinsi zeytin ağacı, onlarca zeytin ağacı çeşidinden bir tanesi ve en değerli olanıdır. Değerli olmasının sebebi ise, bin yıllar öncesinden günümüze kadar hiç değişime uğramadan gelen ağaç olmasıdır. Diğer tüm zeytin ağacı çeşitleri ilaca maruz bırakılmaktadır. İlaçlar insan sağlığına zarar veriyor. Biz deneyimizi delice cinsi zeytin ağacı ile ilaçlamaya maruz kalan normal zeytin ağaçlarıyla yaptık. Her iki ağaçtan da numuneler aldık. Çıkan sonuç çok çarpıcı.

Delice cinsi ağaç ile diğer zeytin ağacının barındırdığı oleuropein miktarları farklı çıktı. Delice cinsi ağaçta yüzde 50 oranında fazla oleuropein maddesi olduğu görülüyor. Bu, bilim alanında ışık tutacak tarihi bir araştırmadır. Dünyadaki artık ilaçlanmamış zeytin ağacı kalmadı. Ülkemizde ise delice cinsi ağaç zeytin ağacı halen mevcut. Bu ağaçlarımızı tarım ilaçlarından korumalıyız" diye konuştu.

Yaptığı deneyle adını bir kez daha bilim çevrelerinde duyuran Durukan, daha önce taşın suyunu çıkararak yangın söndürmede kullanmış, zeytin kara suyunu arıtmada yöntem geliştirmiş, bitki özlerinden ilaç ham maddesi elde ederek İsviçre'ye ihraç etmiş, yine bitki özlerinden kök boya elde etmiş ve bilimsel tezlere konu olacak çok sayıda çalışmaya imza atmıştı.

18.10.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler



















Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Zeytin Ağacının Sırları Çözülüyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi