Şifrem?
138 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Balıkesir Türk Müziği Korosu 30 Yaşında
Balıkesir Türk Müziği Korosu, kuruluşunun 30. yılını kutluyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Koro, Türkiye'nin hiç ara vermeksizin çalışan, eğitim ve hizmetlerini sürdüren en eski korosu. Ünlü şef Sıtkı Sahil'in kurduğu koro yine Sıtkı Sahil'in şef ve sanat yönetmenliğinde eğitim ve çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Son 5 yıldır Balıkesir Musiki Derneği bünyesinde faaliyetleri süren koro 24 Aralık Cumartesi akşamı 30. Yıl Özel Konseri ile Balıkesirli sanatseverlerin karşısına çıkacak.

"30 SENEDE 100 SENELİK İŞ YAPTIK"
Türkiye'nin en eski ve en önemli Türk Müziği korolarının başında gelen Balıkesir Türk Müziği Korosu'nun kuruluş yıllarını ve devam eden çalışmalarını anlatan şef, sanat yönetmeni ve bestekar Sıtkı Sahil, 30 senenin özetlenmesinin çok zor olduğunu söyledi. Sıtkı Sahil, "Askeri bir kurum, Eğitim Fakültesi, Kız Meslek Lisesi ve Koray Lisesi'nden seçerek oluşturduğum bir koro kurdum. O zaman Valilik (Milli Eğitim) bünyesinde başladık. Adımız Balıkesir Türk Müziği Korosu idi. 25 yıl Milli Eğitim bünyesinde bu görevi yaptık, nihayet kendi derneğimizi kurduk. Bu sene 30. yılımız, Balıkesir Musiki Derneği bünyesinde Balıkesir Türk Müziği Korosu olarak faaliyetimize devam ediyoruz. Ben eğitim, öğretime çok fazla önem veriyorum. Şu anda üniversitelerde hoca olmuş öğrencilerimiz var, radyo sanatçısı, devlet korolarında sanatçılarımız, öğretmenler, bu korodan giden operacımız bile var. En önemlisi her sene koromuzda eğitim gören, alt yapıdan yetişen çocuklarımız üniversiteyi kazanıp bu kurumlara gidebiliyorlar. Devletin 6-7 korosundan birinin şefi de buradan öğrencimiz. 30 sene içerisinde belki 100 seneye sığmayacak işler yaptık diyebilirim. Allah'a şükür, 30 yıl aralıksız devam ediyoruz. Türkiye'nin en eski devlet korosu 1975 yılında İstanbul'da kuruldu, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu. Ondan önce Üsküdar Musiki Cemiyeti var, tabi orası İstanbul, kültürü çok zengin. Ama Anadolu'da Eskişehir ve Balıkesir olarak biz varız. Hatta Eskişehir bir dönem 2-3 yıl ara verdi, bizde ara verme hiç olmadı. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de aralıksız çalışan en eski koru biziz diyebilirim" dedi.

"ETİKET KAYGISI YOK, HİZMET VAR"
Yıllar önce koro elemanlarını kendi alt yapılarından yetiştirdiklerini anlatan Sıtkı Sahil, ilk zamanda 50 kişi civarında olan koro elemanı sayısında bugün 100'e kadar ulaştıklarını, tamamen gönüllülük esasıyla görev yaptıklarını söyledi. Balıkesir Türk Müziği Korosu'nun kuruluşundan itibaren kendine has önemli bir özelliğinden söz eden şef Sıtkı Sahil, kim, hangi görev ve makamda olursa olsun ihtiyaç duyulduğunda bir telefon ile hemen Balıkesir'e gelip korodaki yerini aldıklarını söyledi. Sahil, "Yıllar içinde koromuzdan eğitim almış olan ünlü bile olsa, üniversitede hocalık seviyesinde de olsa buranın öğrencisiymiş gibi bir telefonla burada olabiliyorlar. Gelip amatörce burada görev yapabiliyorlar. Yani etiket kaygısı yok. İhtiyacımız olduğu zaman en yüksek mercideki arkadaşımız koşarak burada aramızda olabiliyor. Kişiler burada çok önemli değil, kurum önemli. Buraya bağlı olmaları da bizi mutlu ediyor. Kişisel değil, kurumsal çıkar var. Balıkesir'de bu var, Türk kültüründe var zaten, usta-çırak ilişkisi. Tabi burada yılları aşındırırken bunları kendi başımıza yapmadık, sadakati fazla olan çok değerli arkadaşlarımız, koro şef yardımcımız Nilgün Bulca var, koro başkanı Nusret Sivrihisar, saz şefi Mehmet Polat var. Önceki dernek başkanımız Hüseyin Balkancı var, şimdiki başkanımız Levent Tellioğlu var. Bunun gibi daha çok arkadaşlarım var. Bunlar hep kale gibi arkamda oldular. Doğru veya yanlış kararlarımıza saygı gösterildi, disiplinden hiç kopmadık ve birçoğu burada şimdi hocalık yapıyor. Fotoğraflar 30 yılı daha iyi anlatıyor bize. Bizi bilen Türkiye'deki en büyük kurumlardan biri, Türk Musikisi Vakfı. Bununla beraber, Erzurum, Diyarbakır, Urfa, Trabzon, Samsun. Üniversiteye gönderdiğimiz elemanların birçoğu dereceyle mezun oldukları için Balıkesir'in adını da oralarda yücelttiler. Balıkesir'in halkı da bizi çok seviyor, konserlerimize geliyorlar. Numarasız davetiye dağıttığımız zaman izdiham oluyor" diye konuştu.

"KÜLTÜR VE SANATIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ"
Balıkesir'in önde gelen ailelerinden iş aleminde başarılı olan Tellioğlu ailesinin genç patronu işadamı Levent Tellioğlu, Balıkesir Musiki Derneği'nin başkanı. Aynı zamanda Türk Müziği Korosu'nda korist ve solist de olan Levent Tellioğlu, kültür ve sanata sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi. Tellioğlu Şirketlerinin ortağı olan Levent Tellioğlu, 4 yıl önce kurulan Balıkesir Musiki Derneğine katıldığını, hem koro hem solist olarak yer aldığını, bundan da büyük keyif duyduğunu söyledi. Balıkesir Musiki Derneği Başkanı Levent Tellioğlu, "Gündüz işlerimizin verdiği stresi, yorgunluğu koroda atıyorum. Çalışmalara katılıyorum, ticaret hayatında yaşadığım sıkıntı ve yorgunlukları orada atıyorum. Korodan çıkıp evime giderken çok daha huzurlu ve rahat gitmemi sağlıyor, ben bundan da çok mutluyum. İnanıyorum ki sanat içten gelen ve isteyerek yapılacak bir aktivite. İçinizde o istek ve arzu yoksa sanata katkı yapamazsınız, sanatı icra da edemezsiniz. Bu bütün sanat kolları için geçerli. Benim de eskiden beri böyle bir isteğim, arzum eski senelerden beri vardı. Bunu icraata geçirmiş olmaktan hiçbir şekilde rahatsız ve pişman değilim. Balıkesir'de özellikle son zamanlarda arabesk müziğin biraz daha ağır bastığı, öne çıktığı döneme girildiği için Türk Sanat Müziğinin mutlaka daha fazla dinlendirilmesi, işlenmesi gerektiğine inandım. Elimden geldiği kadar bu sanat dalına maddi, manevi her yönden katkı yapmaya çalışıyorum. Öncelikle Balıkesir'de böyle bir kültürel çalışmaya katkı sağlamaya çalışıyorum. Koroda sazıyla, solisti ve koristiyle 60 kişiyi buluyoruz. Grubumuzda hiçbir beklenti ve çıkarı olmadan sadece gönüllü olarak orada bulunan insanlar var. Ve o insanlara karşı da ben sorumluluğumu yerine getirmem gerektiğini düşünüyorum. Bütün arkadaşlarımız da aynı benim gibi gönüllülük esasıyla orada hizmet vermekteler. Bir şeyler üretmeye çalışıyorlar" dedi.

Balıkesir Musiki Derneği Başkanı Levent Tellioğlu, 30. yılını kutlayacakları Balıkesir Türk Müziği Korosu'nun son 5 yılını dernek bünyesinde faaliyet gösterdiğini belirterek bu işin 30 yıl önce temelini atıp ara vermeden tüm sıkıntılarına göğüs gerip Sıtkı Sahil'e hakkının teslim edilmesi gerektiğini belirterek teşekkür etti. Sıtkı Sahil'in bugün kültür ve sanat dünyasında Balıkesir'i en önde temsil edecek önemli isimlerden biri olduğunu ifade eden Levent Tellioğlu, "Sıtkı beye sadece Balıkesir'deki koromuza yaptığı katkılar değil Türkiye çapında yapmış olduğu besteleriyle verdiği hizmetleri, daha önce radyo hayatı boyunca verdiği hizmetleriyle de kendisine teşekkür ediyoruz. Sağ olsun, var olsun. Onun yanında bizim çok kuvvetli bir şairimiz var, Dr. Hüseyin Balkancı'yı da bu işin içine mutlaka katmamız gerekir. Koromuz da birçok meslekten arkadaşlarımız var. Dr. Hüseyin Balkancı sanat tarafı çok ağır basan bir insan. Ben koroya katılmadan önce de koromuza büyük katkıları ve hizmetleri oldu, hala devam ediyor. Koromuz ondan da ilham alıyor" dedi.

"TÜRK MÜZİĞİ GÜZEL KONUŞMA, GÜZEL SÖYLEME SANATI"
Balıkesir Musiki Derneği Başkanı Levent Tellioğlu, Türk müziğinin, özellikle de Türk Sanat müziğinin çok net, anlaşılabilir şekilde güzelce izah ve icra edilmesi gerektiğini söyledi. Zeki Müren ve Ahmet Özhan'ı örnek gösteren Tellioğlu, "Bence şarkıların çok güzel, tane tane ve anlaşılır şekilde söylenmesi lazım. Güzel izah edilmesi lazım. Türk müziği güzel konuşma, güzel söyleme sanatı. Kesinlikle anlamak ve dinlemek zorundayım. Hem dinleyici hem de solist olarak. Zeki Müren'i dinlediğinizde çok net, anlaşılır ve kelimeler üzerine basarak söylenmiş. Bunu şimdi daha iyi anlıyorum. Bir Ahmet Özhan, çok net ve güzel icra eden insan. Bunun gibi farklı sanatçılar, büyük isimler var. Sadece şarkıyı dinlemek, söylemek değil. Sanat tarafı ağır basıyor. Ben bir işadamıyım. Diğer bütün işadamlarının olduğu gibi benim de kendime göre yoğun bir işim var. Yoğun işimin yanında bu konuda da çalışma yapıyorum. Bizim toplumumuzda en başta işadamlarımızda aynı şey var, 'ben bütün gün yoruluyorum, akşam olduğu zaman evime gitmek istiyorum, böyle bir aktiviteye katılamam, zaten yorgunum' diye düşünüyorlar. Fakat özellikle son dönemlerde Türk Sanat Müziği, ilgilenilmesi, işlenmesi gereken bir sanat dalı. Bence hayatlarında mutlaka hobileri olsun, bizim için hobiden daha farklı boyutta. Sanatın herhangi bir dalına katılsınlar isterim. Gündüzleri gerçekten çok yoğun bir ticaret hayatımız var. İyi niyetli insanlar var, kötü niyetli insanlarla da karşılıyoruz. Dolayısıyla sıkıntı, stres eksik olmuyor. Hep oluyor, olacaktır da. Bunlardan biraz olsun sıyrılabilmek için kendilerine mutlaka bir hobi edinmelerini tavsiye ediyorum. Ben koroda çalışırken., sahnede şarkı söylerken yorgunluğumu hissetmiyorum. Ayrıca, beni bu konuda sonuna kadar destekleyen sevgili eşim de sahnedeki en büyük ilham kaynağım" diye konuştu.

UMUT ATEŞİ PROJESİ
Balıkesir Musiki Derneği Başkanı Levent Tellioğlu, dernek ve koro olarak Balıkesir'de çok önemli bir proje gerçekleştirdiklerini anlattı. Balıkesir Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğünün ortaklaşa organize ettiği, "Umut Ateşi" isimli projenin Türkiye'ye örnek oluşturduğunu söyleyen Tellioğlu, Vali Yılmaz Arslan ve Emniyet Müdürü Ömer Aydın'ı da kutladı. Emniyet Müdürlüğünden gelen talebi inceleyip değerlendirdikten sonra hayata geçirdiklerini anlatan Levent Tellioğlu, "Roman çocuklarının topluma kazandırılması anlamında bir çalışma yapmamızı rica ettiler. Sağolsun Sıtkı Bey ve Nilgün Bolca hocamız koroda, birlikte o işi gayet güzel organize ettiler. Birkaç konserimizde bu kardeşlerimizden birkaç tanesine enstrümanlarla gösteri yapma imkanı da verildi. O projenin birinci etabı bitti, şimdi ikinci etabını gerçekleştiriyoruz. Eğitimleri veriliyor, herkesin kendine göre başarılı olduğu dallar var. Bu enstrüman konusunda onlar hakikaten başarılılar. El yatkınlıkları var, doğalarında var adeta. Sıtkı beyin o madeni alıp işlemesiyle büyük bir hizmet yapılıyor. Bundan sonraki süreçte Allah kısmet ederse aynı hizmet ve çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Biz bu işe gerçekten gönüllü olarak varız. İmkanlar el verdiği sürece devam edeceğiz" dedi.

DR. BALKANCI: "KORO BENİM GENÇLİK İKSİRİM"
Balıkesir Türk Müziği Korosu solisti Dr. Hüseyin Balkancı, aynı zamanda Türkiye'nin önde gelen şarkı sözü yazarlarından biri. Doktorluğunu ana yemeği olarak tarif eden Balkancı, müzik ve şiirin gönül yarası, ikisini harmanladığında ise hayatın tadını oluşturduğunu söylüyor. Müzik sayesinde hayata tahammülünün arttığını söyleyen Doktor Balkancı, son 16 yıldır senelik izin kullanmadığını, çünkü buna gerek duymadığını, gerekli dinlenceyi ve gıdayı müzikten, şiirlerden, şarkılardan aldığını ifade etti. "İyiki buradayım" diyen şarkı sözü yazarı ve şair Dr. Hüseyin Balkancı, "Hayat bir deniz ise dalan dalgıç tüpleri bitene kadar içinde durabilir. Yaptığım bu müzik, bu ortam benim hayata tahammülümü artıran bir olay. Burada olmak bir kültür hizmeti. Birey olarak aynı zamanda kendi kültürümüze sahip çıkmakla görevliyiz. Ben bunu yaptığımı düşünüyorum. Ben Sıtkı Sahil hocamın sayesinde Türkiye'nin önde gelen şarkı sözü yazarlarından oldum. 10 yıl önce başladım, şu an 300'ün üzerinde şarkısı olan, TRT repertuarında 35 tane şarkısı olan, Balıkesir adıyla tek resmi Türk Sanat Müziği şarkısı (Amir Ateş tarafından bestelendi) yapan kişi benim. İyi ki buradayım ve iyi ki bu işi yapıyorum. Bu işi yapmasaydım ben herhalde çok sinirli birisi olabilirdim. 32 yıllık hekimim, İç Hastalıkları Uzmanıyım. Son 16 yıldır yıllık izin kullanmıyorum, gerek duymuyorum. Çok rahatım. Kendi yaşıtlarım arasında çok genç kaldığımı görüyorum. 2011 yılında 28 bin hasta baktım, günlük 100-110 civarında poliklinik hastam var. Çok sıkı bir rakam. Benim gençlik iksirim koro" diye konuştu.

Balıkesir Musiki Derneği Başkanı Levent Tellioğlu, Eylül - Ekim ayında başladıkları sezonu Mayıs sonunda bitirdiklerini, 8 aylık sezonu 4-5 konser vererek tamamladıklarını söyledi. 30. yıldaki yeni sezonun ikinci konseri ise bu hafta sonunda yapılacak. Şef Sıtkı Sahil'in, "Eserlerim" adını taşıyan Balıkesir Türk Müziği Korosu 30. Yıl Konseri 24 Aralık Cumartesi akşamı Salih Tozan Toplantı ve Gösteri Merkezi'nde Türk müziği severler ile buluşacak.

22.12.2011

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Balıkesir Türk Müziği Korosu 30 Yaşında

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi