Şifrem?
270 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Alman ve Macar Gençlerin Hünerli Eller İlgisi
El Sanatları ve Girişimciliği Destekleme başlıklı Avrupa Birliği destekli Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında ‘Eylem 1’ adlı proje kapsamında, Almanya ve Macaristan’dan Ayvalık'a gelen, yaşları 18 ile 25 yaş arasındaki gençlere Türk El Sanatları tanıtıldı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

İbrahim Ertaş adlı gencin öncülüğünde, bir avuç gencin oluşturduğu, ‘Hünerli Eller’ adlı gurubun Ayvalık’ta ilk olan bir AB destekli çalışmayı başlatarak, ilçedeki el sanatlarıyla, kültürel değerlerin AB ülkesi gençlerine tanıtılmasını amaçlayan bir hafta sürecek organizasyon, önceki gün Alman ve Macar gençlerin Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’ndeki el sanatları kurs atölyelerini incelemesiyle başladı. Konuk gençlerin yüzde 70 seyahat ve benzeri masraflarıyla, bu gençlere günlük 21 avro harcırahın AB’nin kültürel fonlarından karşılandığı öğrenilirken, Hünerli Eller Proje ekibinin öncülüğünde, Almanya ve Macaristan’dan gelen 19 genç, Ayvalık HEM Müdürlüğü’nde yapılan makrome, nakış, gümüş takı işlemeciliği, Dantel Anglez, bez bebek yapımı ve ebru sanatı çalışmalarını yakından izleme şansı buldu.

Ayvalık HEM Müdiresi Nurbin Kolsuz, Müdür Yardımcıları Songül İde Yolver, Hilmi Özay, Hüseyin Oktay, Öğretmenler; Nurcan Sarıkaya, Macar Kesova, Neziha Yalnız ve Yasemin Ergit tarafından ilçedeki kursiyerlere yönelik çalışmalar, Ayvalıklı gençlerden oluşan ve el işlerine meraklı gençler tarafından oluşturulan Hünerli Eller Gurubundan Can Eliç’in tercümanlığı aracılıyla konuk gençlere anlatıldı.

19 konuk gencin özellikle Ebru sanatına büyük ilgi gösterdiği gözlenirken, Türk kursiyerlerin yaptıkları ebru örneklerinden 19 ayrı eserin, Alman ve Macar gençlere hediye edildiği gözlendi. Ayvalık Hünerli Eller Gurubu adına görüşlerini aldığımız Mustafa Erdem, asıl amaçlarının gençliğin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarına olan ilgisini canlandırmak olduğunu vurgulayarak, “Aynı zamanda çok fazla sermaye gerektirmeyen bu sanatların gençler tarafından yapılarak gelir sağlamlarının önünü açmak adına çalışan gurubumuz, Türk El Sanatlarını Almanya ve Macaristan gençlerine tanıtmak amacıyla bir haftalık bir etkinlik düzenledi. AB’nin desteğiyle gerçekleşen bu etkinlikte, konuk gençlere hem el sanatlarımızı hem de Ayvalık’ın kültürel değerlerini gezip görmelerini sağlamaya çalıştık” diye konuştu.
Yaptıkları etkinliğin, Ayvalık’ta AB destekli ilk proje olduğunu hatırlatan Erdem, “El sanatlarımızın Avrupa ile Anadolu arasında dostluk ve kültürel alışveriş köprüsü kurmasını hedeflediğimiz bu etkinliğin devamının gelebilmesi için yerel yönetimlerin en azından lojistik desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Bu çalışmalarımız sürecek olursa, bugün 19 kişi ile başlayan etkinliklerimizin önümüzdeki aylarda 300 ve 500 gibi konuk sayısına ulaşabileceğini ve bunun kültürel tanıtımın yanında, ilçeye ekonomik anlamda da ciddi katkılar sağlayabileceğine inanıyoruz” diye konuşması dikkat çekti.

“TÜRK VE MACAR EL SANATLARI BİRBİRİNE ÇOK BENZİYOR”
Öte yandan, tercüman aracılığıyla konuştuğumuz Alman ve Macar gençlerin arasında bir kaçının dışında çoğunun ebru sanatını ilk kez gördükleri ve adeta hayran kaldıklarını belirtirken, ebru sanatını ülkelerinde yapmayı çok istediklerini kaydettikleri gözlendi.

Kendi ülkelerinde tabak süsleme ve benzeri el sanatlarıyla ilgilendikleri ve kendilerini el sanatları konusunda geliştirmeye çalıştıkları öğrenilen konuk gençlerin arasındaki Macaristanlı gençlerin, Türk el sanatlarıyla Macar el sanatlarının birbirine çok benzediğini kaydetmeleri dikkatlerden kaçmadı.

23.01.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Alman ve Macar Gençlerin Hünerli Eller İlgisi

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi