Şifrem?
81 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

2 Bin 500 Yıllık Kitabeyi Çaldılar
Ayvalık'ta, M.Ö. 330’lu yıllara ait olduğu tahmin edilen bir yaklaşık 2 bin 500 yıllık olduğu öne sürülen kitabe sır oldu.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

İlçenin Lale Adası’nda bulunan Turizm Otelcilik, Ticaret Meslek Lisesi ile Denizcilik Meslek Lisesi’nin denize bakan kısmında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2. derecede Antik Kent olduğu açıklanan kayalık alanda bulunan M.Ö. 330’lu yıllara ait olduğu savunulan tarihi bir kitabe kayıplara karıştı. Üzerinde Roma dönemine ait Latince harflerin bulunduğu yaklaşık 100X40 ebatlarındaki kitabenin kim ya da kimler tarafından yerinden söküldüğü ise öğrenilemezken, söz konusu yazıtın 2010 yılında ‘Ayvalık Tarihi Molozlar Altında’ başlıklı haberimizdeki fotoğrafları ise Ayvalık’ın tarihi bir değerinin daha yitirdiğinin kanıtı olarak arşivlerdeki yerini almış görünüyor.

Kitabenin bulunduğu kayalığın kenarlarının düzgün bir biçimde kesilmiş olduğu gözlenirken, yazıtın yeri de dikdörtgen bir boşluk kalmış durumda. Hiçbir korumanın olmadığı Lale Adasındaki tarihi kayalıkların üzerinde teneffüs saatlerinde her iki lisenin onlarca öğrencisinin neşe içinde gezindiği gözlenirken, bu öğrencilerden bazıları fotoğrafını gösterdiğimiz kitabenin birkaç ay öncesine kadar antik kayalıklarda olduğunu, ancak son birkaç aydır bu kitabenin yerinde yeller estiğini belirtmeleri dikkat çekiyor.

Bazı öğrenciler ise, yaklaşık 2 ay kadar önce kayalıkların bulunduğu alanda bir özel kamyonetle gelen 5-6 kişilik gurubun kayalıkları keski ve çekiçlerle kazdıklarını sınıflarının penceresinden gördüklerini ifade ediyor. Antik kentte; kitabenin dışında Doğu Roma İmparatorluğunun sembollerinden olan iki insan bebeği emziren kurt figürünün (Romus Romülüs) bulunduğu büyük kayanın ise çeşitli yerlerinden keski çekiç gibi aletlerle oyularak yerinden çıkarılmak istendiği ilk bakışta göze çarpıyor.

Söz konusu kayalık alanda, oyularak açılan bir çukurdan ise büyük bir küp altının çıkarılmış olabileceği iddia edilen izlerde mevcut. Antik kayalıkların hemen yakınındaki okulların ise; geçtiğimiz yıl hükümet tarafından yayınlanan genelge ve kanun hükmünde kararnameler çerçevesinde hareket edilerek, Türkiye genelinde emlak açısından arsası değerli olan okulları satılarak, elde edilen gelir ile arsası daha ucuz yerlerde okul kurulmasına ilişkin planlama kapsamda derslik başına düşen öğrenci sayısının da azaltılması amaçlanırken, Lale Adası’ndaki okulun arsasının konumu itibarıyla en prestijli alanda bulunması ve MEB’in okul satışıyla ilgili planlamasıyla örtüşmesi Ayvalık’ta satış söylentilerini güçlendirdiği de iddia ediliyor. Vatandaşlar ise söz konusu alanla ilgili satışta Koç ve Sabancı ailelerinin şimdiden talip olduklarını ima ediyor.

ANTİK KAYALIKLAR TBMM GENEL KURULU’NDA CHP VE AK PARTİ’Yİ KARŞI KARŞIYA GETİRMİŞTİ
Yaklaşık iki yıl önce muhabirimizin keşfettiği ve o dönemler inşaat halindeki iki okulun inşaatına ait molozların döküldüğü antik kent ile ilgili haberlerin ülke genelinde yüzlerce yayın kuruluşu tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

Yayınların ardından dönemin CHP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı tarafından TBMM gündemine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın cevaplandırması koşuluyla Ayvalık’taki antik kayalıklara moloz dökülmesinin nedeni ve bu kayalıkların akibetiyle ilgili yapılacak çalışmalar hakkında bir soru önergesi verilmişti.

Önergenin verilmesinden yaklaşık iki ay kadar sonra TBMM Genel Kurulunda, Bakan Ertuğrul Günay’da, Pazarcı’nın sürü önergesini cevaplandırarak, Ayvalık Lale Adasındaki kayalıkların Porsedene dönemine ait 2. derecede Antik Sit Alanı olduğunu doğrulamış ve ilgili kurumlara bakanlıkça yazılan yazılarla söz konusu alana moloz dökülmesini durdurmuş, daha önceden dökülen molozların kaldırılması talimatını verdiğini açıklayarak, söz konusu kayalıkların koruma altına alınacağını vurgulamıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bu açıklamalarının ardından, Lale Adasındaki molozlar kaldırılmış ancak, aradan geçen süre içinde halen daha antik kayalıklar koruma altına alınmadığı sık sık gelen iddialar arasındayken, Bursa Anıtlar Kurulunun da bölgenin korunmasında pasif kaldığı kaydediliyor.

VATANDAŞLAR ÖNLEM ALINMAMASINA TEPKİLİ
Öte yandan, Lale Adası’ndaki sakinler ile antik kayalıklara sık sık gelen balıkçılar, bölgenin koruma altına alınması için yetkililere sözlü olarak serzenişlerde bulunduklarını ancak hiç kimsenin kendilerini dikkate almadığını kaydederken, “Böyle olacağı belliydi. Kayalık arazinin Bakan Ertuğrul Günay tarafından 2. derecede antik sit olduğu açıklanmasının ardından, özellikle define avcılarının akınına uğradığını gözlemliyorduk. Bu alanda kitabenin yanı sıra gülen insan figürü, Romus Romülüs, Helenistik döneme ait olduğu varsayılan, korsan maskı, uçan ejder gibi figürlerin dışında sonradan balıkçılar tarafından çizilmiş yeni tarihli sembollerde vardı. Bu yüzden de söz konusu define avcıları bölgenin tarihi bir yer olmadığının yaygarasını çıkarmış ve bazı gazetelerde bu alanın Bakan Günay’ın açıklamalarına rağmen tarihi olmadığını yazmışlardı. Böylelikle hedef saptıran uyanık define avcıları, kamuoyunun dikkatinin kayalıklardan uzaklaşmasını sağlayarak, eski yunanca Latin harflerinin bulunduğu kitabeyi çalmış olmalılar. Yazık oldu. Eğer bu alanda ve Ayvalık’taki diğer antik bölgelerde tedbirler alınmazsa, bu gibi tarihi zenginlikler bir bir yitirilmeye devam edecektir. Bu yüzden de gereken önlemlerin bir an önce alınmasını istiyoruz” şeklinde konuşmaları dikkat çekti.

24.02.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir 2 Bin 500 Yıllık Kitabeyi Çaldılar

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi