Şifrem?
67 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Tarımda Çığır Açan Proje
Balıkesir'de ziraat odası tarafından hazırlanan bir proje tarımda kullanılabilir arazi bakımından adeta bir çığır açacak.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Kalkınma Ajansının verdiği destekten faydalandırılacak projede bozuk arazideki taşları kırıp toprağa karıştıran makine alındı. Makine ile topraktaki kaya ve taşlar öğütülüp toprağa kazandırılırken işlem yapılan arazi birinci sınıf tarım arazisi olarak kullanılabilir hale getiriliyor. Proje bölgede heyecanla karşılandı.

BALIKESİR'İN TAŞI TOPRAĞI ALTIN
Dursunbey Ziraat Odası, GMKA’nın 2010 yılı Mali Destek Programı kapsamında hazırladığı “Taşsız tarla, bol ürün” projesiyle tarım arazilerindeki taşları kırıp toprağa karıştıran bir makine aldı. Mayıs ayında hayata geçecek proje ile Oda ilçenin taşlı arazilerinde verimi artırmayı hedefliyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’nın 2010 yılında çıktığı Mali Destek Programı Proje Teklif Çağrısıyla desteklenen projeler bir bir hayata geçiyor. Dursunbey Ziraat Odası tarafından hazırlanan “Taşsız tarla, bol ürün” projesiyle alınan traktör ve makine, Mayıs ayından itibaren iklim şartlarının uygun olmasıyla Dursunbey’deki çiftçilerin hizmetine sunulacak.

Taşlı tarım arazilerindeki taşları kırıp, öğüterek toprağa karıştıran makine, toprağın fiziksel özelliklerini iyileştirerek toprağın verimini artırıyor. Dursunbey Ziraat Odası yetkilisi Özcan Savur, ilçedeki arazilerin çoğunluğunun taşlı toprak özelliğine sahip olduğunu, bu makinenin atıl durumda bulunan taşlı arazilerin tekrar tarıma kazandırılması için önemli bir imkan olduğunu kaydetti. Savur, "Makinenin arazide kullanılması için havaların düzelmesini bekleyen çiftçiler var. Odanın aldığı bu kırma makinesini ilçede büyük beklenti oluşturdu" dedi. GMKA'nın ilk proje teklif çağrısında 'kar amacı gütmeyen kuruluşlara' yönelik program kapsamında desteklenen Dursunbey Ziraat Odasının, "Taşsız Tarla, Bol Ürün Projesi"nin toplam bütçesinin yaklaşık 190 bin TL olduğu, proje bütçesinin yüzde 25’ini Ziraat Odası, yüzde 75’lik bölümü olan 142 bin TL'yi ise Kalkınma Ajansının karşıladığı bildirildi.

Projenin hikayesini anlatan Dursunbey Ziraat Odası müdürü ve proje koordinatörü Özcan Savur, Dursunbey Ziraat Odasının Odasının 10 bin kayıtlı üyesi bulunduğunu, Oda olarak ilçedeki 102 köye hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi. Dursunbey’in arazi yüz ölçümünün Balıkesir’in en büyük ilçesi olduğunu ileri süren Özcan Savur, "Bu geniş arazide bu araç bizim için çok önemliydi. Çünkü bizim tarım arazilerimiz çok verimli topraklardan oluşmuyor. Ormanlık alanlarımız fazla, tarım arazilerimiz ise az ve taşlı olmasından dolayı da verimsizdi. Bu arazileri verimli hale getirmek, taşlı olduğu için kullanılmayan arazilerin tarıma kazandırılması önemliydi. Dursunbey’in böyle bir makineye geçmişten bu yana ihtiyacı vardı" dedi.

Özcan Savur, projeye konu olan makineyi yurt dışında katıldığı bir fuarda gördüğünü ve çok etkilendiğini, yönetim merkezi Balıkesir'de olan GMKA'nın açtığı İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı’na başvurduklarını anlattı. Özcan Savur, "Projemizi verdik ve değerlendirme süreçlerinden geçerek kazandığını öğrendik. Projenin uygulanmasında devamlı Ajansla irtibat halinde kaldık ve bugünlere kadar projeyi başarıyla getirdik. Artık önümüzdeki aydan itibaren de makinemizi çiftçimizin hizmetine sunacağız. Odamıza kayıtlı çiftçilerin yararlanacağı makinemiz, kullanıldığı arazide, toprağın fiziksel özelliklerini iyileştiriyor. Toprağı kabarık hale getirerek verimini artırıyor. Kırdığı ve toprağa dönüştürdüğü taşlardaki mineral maddeleri toprağa karıştırıyor ve gübre görevi görerek toprağın verimini artırıyor. Taşlar topraktan ayıklandığı için biçerdöver ürünü daha alçaktan biçiyor ve böylece ürün hasadındaki miktar da artıyor. Artı, tarlada kullanılan traktör, biçerdöver, tarlada taş olmadığı için daha az yakıt tüketiyor. Ülke ekonomisine katkıda bulunuyor" diye konuştu.

04.04.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Tarımda Çığır Açan Proje

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi