Şifrem?
190 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Ege Denizinde Çevrecilerden İlginç Eylem
Ayvalık'ta, 27 sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Ayvalık Adaları Tabiat Parkları Koruma Platformu tarafından denizde bir basın açıklaması yapılarak, denizin hızla kirlenmesine acil önlemler alınması ve ilçedeki küçük balıkçıların sorunlarına dikkat çekebilmek amacıyla, yaklaşık 50 tekne ile ilginç bir eylem yapıldı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu yönetimi öncülüğünde yapılan eyleme; Ayvalık Yelken İhtisas Kulübü ile Ayvalık Su Ürünleri Kooperatifi, Amatör Balıkçılar Derneği ve Körfez Doğa Sporları Grubuyla çok sayıda çevreci de destek verdi. İrili ufaklı onlarca teknenin yanı sıra sörfçü gençlerin de katıldığı eylem, Ayvalık Yelken İhtisas Kulübü iskelesinden başladı. Eyleme katılan teknelere, platform tarafından hazırlanan ve üzerinde; ‘Küçük Balıkçıya Yaşam Hakkı’, ‘Sintine Atıkları Denize Dökülmesin’, ‘Başka Gidecek Yerim Yok’, ‘Küçük Balıkçı, Balık Kan Ağlıyor’, ‘Uçmuyorsa Kuşlar, Ölüyorsa Balıklar, Nasıl Yaşar İnsanlar?’, ‘Ayvalık Tabiat Parkını Vermeyeceğiz’, ‘Anadolu’yu Vermeyeceğiz’ gibi pankartların açıldığı gözlendi.

Ayvalık İlçe Emniyet Müdürlüğü birimlerinin karadan, Ayvalık Sahil Güvenlik ekiplerinin de denizden takip ettiği eylemde; çevrecilerle, balıkçılar sık sık; ‘Ayvalık Denizine Sahip Çık’, ‘Ayvalık Balıkçına Sahip Çık’, ‘Temiz Deniz İstiyoruz’ gibi sloganlar attı. Ayvalık Körfezinin kıyı şeridine yakın noktadan seyreden teknelerdeki eylemcilere, sahil bandındaki vatandaşlarında alkışlarla destek verdikleri gözlenirken, eylemciler ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nı ile Ayvalık Belediyesi’nin bulunduğu sahil şeridine çok yakın mesafede tekne üzerinden megafonlarla sahildeki çay bahçelerinde oturan kalabalık vatandaşlara yönelik açıklamalarda bulundu.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Sözcüsü Havva Taylan öncülüğünde, platform yöneticileri Şükrü Kaygısız ve Halil Coşkun tarafından dönüşümlü olarak seslendirilen açıklamanın, “Merhaba; zeytin diyarının martıları, balıkları, rüzgarları ve mavi dalgalara gibi mavi gözlü insanları merhaba. Merhaba; şarabın dostluğu ve dostluğun keyifli sohbetini martılarla paylaşan balıkçı dostlar Merhaba. Merhaba; zeytin karası gözleriyle gurbetin ve acının türküsünü söyleyen çocuklar, emekçiler, umudumuz olan insanlar, Ayvalıklılar Merhaba” sözleriyle başlaması ilgi çekti.

“DENİZİMİZİN FERYADINI DUYALIM”
Deniz üzerinden, sahil şeridindeki kalabalık vatandaş topluluğuna seslenilen açıklamada; Doğa’nın insanoğlunun hırsları için küçük, yaşamak için büyük bir alan olduğu vurgulanarak, “Doğa tahribatı çabucak telafi edebilen, yol edilenin yerine hemen yenisini konduğu bir yapı içermemektedir. Bu nedenle doğa, koruması öncelikli olarak kamu kurum ve kuruluşlarının görevi olmalıdır. Bir kentin temizliği öncelikli olarak kamudan başlar ve bireyle devam eder. Oysa bu güzel deniz kentimizde görevliler, bu duyarlılığı göstermiyor. Deniz hızla tükeniyor. Deniz tükenirken aslında tükenen yaşamdır. Yok olan deniz beraberinde balıkları, kuşları, yosunları, midyeleri, ahtapotları yok ediyor. Ne yazık ki, Ayvalık lağımı denize akıyor, deniz kokuyor, balçıkla kokuyor, kimse oralı olmuyor. Denizimiz kan ağlıyor. Denizimizin feryadını duyalım” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bir başka sorunun da Ayvalıklı balıkçıların artık dışarıdan gelen büyük gırgırlarla baş edemez duruma geldiğinin vurgulandığı açıklamada, “Balıkçımız günden güne yoksullaşıyor. Birçok balıkçı yarından emin değil. Böyle giderse en kısa zamanda Ayvalık’ta balıkçılık bitecek. Dışarıdan gelen gırgır teknelerinin yasadışı avlanması, belirtilenin üzerinde ışık kullanılması, balık neslini yok ederken aynı zamanda küçük balıkçıyı da açlığa mahkum ediyor. Dışarıdan tekne istemiyoruz. Karadeniz’i, Marmara’yı, Saroz’u bitirenler; Ayvalık, Edremit ve İzmir Körfezini de tüketmek üzereler” denildi.

TALEPLERİNİ SIRALADILAR
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nı Koruma Platformu’nun denizden seslendirdiği açıklamada, “Biz Ayvalık sevdalıları diyoruz ki; Kentimize acilen arıtma yapılsın. Denizimize lağım akmasın. Yasak avlanmanın önüne geçilsin. Deniz itfaiyemiz ve deniz ambulansımız olsun. Sintine atıkları denizimize bırakılmasın. Doğa için, yeşil için, zeytin için, çiçekler, böcekler, arılar uğruna, kuşlar aşkına, balıklar aşkına, denizler aşkına, kısacası yaşamak ve yaşatmak adına elele vermeliyiz” ifadelerine yer verildi. Açıklamanın seslendirilmesinin ardından, eyleme katılan çevrecilerle, balıkçılar yine kıyı şeridini sloganlar atarak, önce Ayvalık sahilinden ilçeye bağlı Aliçetinkaya Mahallesinde bulunan Yunus Emre Parkı rıhtımına daha sonra da Alibey ismiyle de bilinen Cunda Adasına geçti. Burada da sahile iyice yaklaşan tekneler sirenlerini çalarak sahil bandındaki vatandaşların ilgisini çekmeyi başardığı gözlendi.

Platform üyeleri Cunda’da aynı açıklamayı denizden sahildeki vatandaşlara yönelik seslendirdikten sonra sloganlarla eylemlerini sona erdirdi.

06.06.2012

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Ege Denizinde Çevrecilerden İlginç Eylem

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi