İçme suyunun yanı sıra müşterilerine sunduğu yemeklerin de birer numunesini aynı laboratuara gönderdiği öğrenilen restoran işletmecisinin analiz raporlarında yaptığı servis ettiği yemeklere de tam not verildi.
Ayvalık’ta müşterilerine temiz ve hijyen koşullarda hizmet verdiği için geçtiğimiz yıllarda Sağlık Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve Ayvalık Belediyesi tarafından yapılan değerlendirmeler sonrasında Beyaz Bayrak almaya layık görülen Paşa Restoran’ın sahibi Muammer İzzet Durko, Beyaz Bayrak ile yetinmeyip, kendi isteğiyle restoranının tüketilmeye hazır yemeklerle, Ayvalık’ın şehir içi şebeke suyuna da özel bir laboratuarda tahlil yaptırdı. İstanbul’daki LTS Laboratuar Hizmetleri adlı firmaya tüketilmeye hazır sakızlı sütlaç, dana etli türlü, közlenmiş patlıcan salata gibi yemeklerin numunelerinin yanı sıra restoranda yaptığı yemeklerde kullandığı çeşme suyunun da numunesini gönderen işletme sahibi Durko, kendinden emin ancak hafif bir heyecanla analiz sonuçlarını beklemeye başladı.
Önceki gün kendisine ulaşan laboratuar analiz raporlarında, gönderdiği yemek numunelerin hepsine olumlu sonuç verilmesinin yanı sıra yemeklerin yapımında kullandığı şehir için şebeke suyunun da tertemiz raporunun çıkmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Muammer İzzet Durko, “Zaten işletmemizin hijyeniğinden emindim. Ama yine de bunun bir kez daha tescillenmesini istemiştim” dedi.
YEMEKLERİNE GÜVENİ TAM AMA İÇME SUYUNDAN KAYGILIYDI
Ayvalık’ta zeytinyağlı ev yemekleriyle, geniş müşteri kitlesine bambaşka bir damak tadıyla sunmasıyla tanınan Muammer İzzet Durko, “Bu yaz restoranımıza bir aile gelmişti. Yemeklerimiz çok hoşlarına gitti. Yemeklerini yedikten sonra leziz sonra bize teşekkür ettikten sonra da bana, ‘yemekleriniz çok güzel, restoranının da oldukça temiz ama yemekleriniz hijyen mi?’ diye sordular. Böyle bir soru karşısında ne cevap verebileceğimi şaşırdım. Gerçi restoranımızda her konuda hijyen kurallarına uymakta son derece titiz davranıyoruz ama yine de özellikle çeşme suyu ve yemeklerin yapım aşamasında olası bir hijyen kurallarına uyulmaması durumuyla karşı karşıya kalıp kalmadığımızı ancak bir laboratuar tahlili ile ölçümleyebilirdik” dedi.
Gelen çiftin bir laboratuarda mikrobiyoloji analiz uzmanı olduklarını söylemesinin ardından bana, ‘Kendinize güveniyor musunuz? Yemeklerinizin tahlil edilmesini ister misiniz?’ diye sormalarıyla hemen tahlillerin yapılması kararını aldım. Uzman çift, ‘Çıkacak sonuçlara katlanabilecek misiniz?’ dediklerinde de ‘Evet ben kendime ve işletmeme güveniyorum. Bu tahlilleri yaptıracağım’ dedim. Bu görüşmemizin ardından çok kısa bir süre içinde; 3 örnek yemeklerimizden birer numune hazırladık. Bunların yanı sırada yemeklerimizi yaptığımız çeşme suyundan bir numuneyi gönderdik. Bugün bu dört numunenin analiz raporları geldi. 4 numuneden de tertemiz sonuç çıktı. Benim ise en çok sevindiğim, Ayvalık’ın şehir içi içme suyu şebekesine ait suyun temiz çıkmasıydı. Çeşme suyunun; içimi kolay, her şekilde içilebileceği ve yemeklerin yapımlarında da kullanılabileceği şeklinde gelen bu rapor her şeyden önce Ayvalıklı bir vatandaş olarak beni çok mutlu ederken, yemeklerimizi yaptığımız suyun yanı sıra restoranımıza ait yemeklerin de hijyeniği kanıtlanmış oldu” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE BİR İLK OLDU
Yaptırdığı tahlillerle, Türkiye’de kendi hijyeniğini kanıtlayıp, müşterilerine bu hijyeniğin belgesini sunan ilk restoran olma özelliğine sahip olduklarını da vurgulayan Durko, “Söz konusu tahlillerden böylesi bir sonucun çıkması haliyle beni ve restoranımızın çalışanları için büyük gurur kaynağı oldu. Şimdi müşterilerimize kaliteli hizmeti, içimize sinen hijyen koşullarda gönül rahatlığıyla vermenin mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
24.12.2012