Şifrem?
186 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

'Kıyı Kenar Çizgisi Turizmi Baltalıyor'
Ayvalık'a bağlı Küçükköy beldesinin dünyaca ünlü turizm merkezi Sarımsaklı’da turistik tesis işletmecileri, kıyı kenar çizgisinin Türk turizmini baltaladığını belirtiyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının yürüttüğü Kıyı Kenar Kanunu'nun, Sarımsaklı’daki kıyı çizgisinin girintili çıkıntılı şekli nedeniyle adaletsiz bir yapılandırmayı beraberinde getirdiğini savunan beldedeki turizmciler, söz konusu çizgi nedeniyle Maliye Bakanlığına her yıl ödedikleri ecrimisillere rağmen tesislerinin kıyı kenar çizgisi kapsamında bulunan ek ünite ve binalarına yıkım kararı çıkmasından yakınıyor. 2009 yılından bu yana söz konusu yıkımların sürdüğüne dikkat çekilen beldede 12 ay turizm sektöründe aktif faaliyet gösteren tesislerden Berk Otel Zincirleri İşletmesi Sahibi Bekir Berk, yıkım kararlarının turizmi baltalamak olduğunu vurguluyor.

Aile şirketi olarak 50 yılı aşkın bir süredir Ayvalık ve çevresinin en fazla turist ağırlayan işletmelerinden biri olduklarına dikkat çeken Bekir Berk, bir süre önce kendilerine ait Büyük Berk ve Berk Chalet isimlerini taşıyan Sarımsaklı sahilindeki otellerinin ön bölümlerindeki hazineye ait alanların yıkım kararına itiraz ederek konuyu yargıya taşıdıklarını ancak yargının yıkım kararını onaylamasının ardından önceki gün yıkım kararını kendi imkanlarıyla uygulamaya başladıklarını anlattı.

“ÖNCE YIKIN, SONRA YIKIM YAPTIĞINIZ ALANLARI SİZE GERİ VERELİM”
Özellikle Berk Chalet Otel’in ön cephesindeki tek katlı restoran kısmının statik olarak yıkılmasının mümkün olmayacağına ilişkin rapora rağmen, yargının verdiği kararı uygulamak zorunda kaldıklarını kaydeden Bekir Berk, asıl ilginç olanın ise yıkım işleminin gerçekleşmesinin ardından yetkililerin kendilerine, ‘Yıkımı gerçekleştirin. Biz değerlendirelim. Gereken değerlendirmeleri yaptıktan sonra yıkım yaptığınız yerleri yeniden size tahsis edebilir ya da bu alanları size satabiliriz’ şeklindeki beyanların olduğuna dikkat çekti.

Kendilerine ait Sarımsaklı’daki her iki turistik tesisin ön bölümündeki alanlara 35 yıldan bu yana yıllık yaklaşık 50 bin lira ecrimisil bedeli ödediklerini kaydeden Berk, “Ancak buna rağmen Kıyı Kenar Çizgisi nedeniyle Mal Müdürlüğü tarafından hakkımızda dava açıldı. Geçen yıl yine bu alanlarda yıkımlar yapılmıştı. Bu kez Berk Chalet’in ön cephesindeki restoran kısmının bulunduğu binayı da yıkma kararı aldılar. Ama Sarımsaklı sahiline bakıldığında, kumsalın üzerinde konuşlandırılmış kamuya ait birçok kamplar ve bunlara ait dev bloklar var. Bu kamplar neredeyse denizin içine kadar giriyor. Ama onlar, bu kanun kapsamında sorun olmazken, biz 12 ay süresince turizm yaparak, ülkemize binlerce lira döviz girdisi sağlıyoruz. Bu hizmete karşında böyle cezalandırılıyoruz” diyerek veryansın etti.

Kendi imkanlarıyla başlattıkları yıkımlar nedeniyle 1 aylık müşterilerini başka bir otele aktarmak zorunda kaldıklarını belirten Bekir Berk, “12 aylık turizmi Ayvalık’a getirdiğimiz için herhalde suçluyuz. Bunun yanı sıra da şu an görüşmeleri sürdürdüğümüz 3 ayrı internasyonel firmalarla anlaşma aşamasındayız. Eğer dünya genelinde dev otel zincirlerine sahip bu uluslararası firmalarla evlilik yapabilirsek, belki o firmaların gücü bu tip durumlar karşısında daha farklı olur. Demek ki bizim gücümüz bu kadarmış” diye konuştu.

23 Ocak’ta 500 turistin otele geleceğini belirten Berk, “500 müşterimiz bu yıkımın ardından iyice daralan restoran kısmında nasıl yemek yiyecekler? Nerede oturacaklar? Bana göre bu olay Ayvalık ve dolayısıyla Türkiye turizmine vurulan büyük bir darbedir” diye konuştu. Kıyı Kenar Kanunu'nun önümüzdeki günlerde değişeceğine dikkat çeken Berk Otel Zincirleri İşletmesi Sahibi Bekir Berk, “Kanun değiştikten sonra biz binlerce lira para ödeyerek gerçekleştirdiğimiz yıkımın ardından tesislerimizi yıktığımızla kalacağız” ifadelerini kullandı.

“YIKIMLAR ÜZÜNTÜ KAYNAĞIDIR”
Sarımsaklı’daki bir başka turistik işletme sahibi Sabri Çörek ise, yıkım kararlarından duyduğu üzüntüyü belirterek, “Ayvalık ve Sarımsaklı’da faaliyet gösteren bir turizm elçisi olarak, bu yıkımlar turizm merkezi konumundaki Sarımsaklı için büyük bir kayıp ve üzüntü kaynağıdır” diye konuştu. Sarımsaklı’daki yıkım kararlarına bir tepki de Ayvalık Turizm ve Tanıtma Derneği’nden geldi.

Yıkımları yerinde inceleyen dernek başkanı Ümit Özgültekin, Sarımsaklı’daki 2009 yılından bu yana sürmekte olan yıkım kararları için şimdiye kadar birçok kanun tekliflerinin yapıldığına dikkat çekerek, “Ancak bu konuyla ilgili yasalar henüz yürürlüğe girmiş değil. Bu kanunların çıkmasını bekliyoruz. Ama maalesef, şu anda Kıyı Kenar Kanunu kapsamında kalan bütün oteller, turistik işletmeler ve meskenlerde bu yıkımlar sürüyor. Bunlardan en çok mağdur olanlar ise ne yazık ki turistik oteller oluyor. Bu otelleri şu anda Maliye Bakanlığına ecrimisil bedelleri ödemelerine rağmen binaların ön cephesindeki havuzlar, kafeteryalar ve dinlenme alanlarını yıkmak zorunda bırakılıyor. İtiraz edenler oluyor ancak mahkeme kararıyla bu yıkımlar nedense onaylanıyor. Sarımsaklı’da 23 Ocak’ta bir çok otel, çoğunluğu yabancı turistlerle dolacak olmasına rağmen bu otellerde yıkım işlemleri başlamış durumda. Sadece 20 günlük süreçte bu yıkımların gerçekleşmesi, yıkılan alanların düzenlenmesi gerekiyor. Bizde Ayvalık Turizm ve Tanıtma Derneği olarak beldedeki turizmcilerimize destek vermek için buradayız. Ama ne yazıkki elimizden hiçbir şey gelmiyor” diyerek, Sarımsaklı’daki kıyı kenar çizgisinin enteresan ve enteresan olduğu kadar da haksızlıklarla dolu olduğunu söyledi.

04.01.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir 'Kıyı Kenar Çizgisi Turizmi Baltalıyor'

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi