Şifrem?
77 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Zeytincilikte Dünyaya Örnek Olacak Proje
Dünyada zeytinyağı üretimi yapılan tüm ülkelerin 3 bin yıldır ortak sorunu olan zeytin karasuyu, ünlü Türk kaşif Faruk Durukan’ın oluşturduğu sistem sayesinde sorun olmaktan çıktı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Yapılan denemelerde yüzde 100 başarı kaydedilen sistem sayesinde doğal tahribatın da önüne geçilecek.

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki dünyaca ünlü kaşif ve işadamı Faruk Durukan, 3 bin yıldır zeytinyağı fabrikalarından doğaya zehir olarak salınan zeytin karasuyunu yok eden üretim sistemini sektöre kazandırdı. Sistemi kullanan fabrikalar daha kaliteli ürün elde ederken, fabrikada sıkılan zeytinlerin çekirdekleri ile posaları da ayrıca gelir kapısı oluyor.

Zeytin karasuyu sorunu ile ilgili yıllardır Balıkesir Üniversitesi’yle ortak bilimsel çalışmalar yapan Faruk Durukan, Prof. Dr. Gülendam Tümen’in akademik destekleriyle elde ettiği sistemi tüm zeytinyağı fabrikalarında uygulanabilir hale getirdi. Tamamen Türk bilim adamları ve Türk mühendislerin ürettiği cihazları fabrikalarında kuran zeytinyağı işletmecileri, doğaya salındığında zehir etkisi oluşturan zeytin karasuyu sorunundan kurtulmakla birlikte, fabrikalarına daha fazla maddi girdi sağlayacak.

FABRİKALAR BÜYÜK KAR ELDE EDECEK

Geliştirilen sistem sayesinde, fabrikada sıkılan zeytinlerin çekirdekleri ayrıştırılıyor ve zeytin posaları da kullanılabilir halde elde ediliyor. Zeytin çekirdekleri, doğal yakıt maddesi olarak alıcı bulurken, ayrıştırılmış halde elde edilen zeytin posaları da zeytin ezmesi olarak gıda firmalarınca satın alınabiliyor. Yani zeytinyağı fabrikaları, karasu problemini aşmakla birlikte, atık olarak kabul edilen zeytin muhteviyatlarından da ayrıca para kazanabilecek.

Türkiye’nin, gelişen değil, gelişmiş ülke olarak anılması için mücadele verdiğini ifade eden Faruk Durukan, sahibi olduğu Türkiye’nin ilk tek bitki özü üretim tesislerinde kendi imkanlarıyla kurduğu, zeytin karasuyunu absorbe eden zeytin yağı fabrikasının kapılarını tüm zeytin üreticilerine açmaya hazırlanıyor.

“BU SORUN 25 ÜLKEYİ İLGİLENDİRİYOR”

Türkiye’deki 18 üniversite ile ortak bilimsel çalışmalar yürüten ve bitki özü çalışmasıyla geçen yıl bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilen Faruk Durukan, zeytin karasuyu ile ilgili buluşuyla alakalı, “Zeytin karasuyu problemi, Akdeniz havzasındaki zeytin yağı üreten yaklaşık 25 ülkeyi ilgilendiriyor. Bu problemi ortadan kaldırıp insanlığa faydalı bir ürün haline getirmeyi başardık. Bu ürün istenirse zeytin ezmesi istenirse pudra halinde kullanılabilir. Bu ürünün içerisinde insan sağlığı açısından çok faydalı bileşenler var. Oysa ki bu zeytin karasuyu bugüne kadar dünyada atık bir sorun olarak bilinen maddeydi ve artık faydalı bir bileşen haline getirildi. Bu yeni sistem sayesinde çok daha kaliteli zeytinyağı üretimi yapılıyor. Ayrıca bu sistem ile elde edilen zeytin çekirdeğini yakarak aktif karbon elde edip, çekirdeğin içindeki özü de çıkartıp bunu ilaç ham maddesi olarak kullanıyoruz. Yani zeytinin hiçbir parçası atılmamış oluyor. Bu projemiz dünya zeytincilik sektörüne hediye olsun” diye konuştu.

“ARTIK TEKNOLOJİ SATAN BİR ÜLKEYİZ”

Örnek olması amacıyla kurduğu küçük zeytinyağı fabrikasında seri üretim yapmayacağını söyleyen Durukan, “Bu fabrika sadece yeni sistemin uygulamalı olarak gösterilmesi ve bilimsel çalışmamızın tamamlanabilmesi için kuruldu. Bu fabrikayı kendi maddi olanaklarımızla ve Türk bilim adamları ve Türk mühendislerin özverili çalışmalarıyla oluşturduk. Başarı kaydettiğimiz için gururlu ve mutluyuz. Tüm dünya görmeli; biz artık teknoloji satan bir ülkeyiz. Zeytin karasuyu projemizin hayata geçirilmesinde emeği olan Edremit Kaymakamı Osman Tunç’a, Balıkesir Üniversitesi’nin özverili akademisyenlerine, mühendis ve teknisyen kardeşlerimiz ile kimyager arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gördüğünüz gibi Türk Ar-Ge’si sürekli başarılı çalışmalara imza atıyor” dedi.

ZEYTİN KARASUYUNDAN ÇORBA YAPTILAR

İşadamı Faruk Durukan’ın tesislerinde çalışan kimyagerler, yeni sistemle üretim yapılan fabrikadan elde edilen faydalı zeytin karasuyuyla şehriyeli zeytin çorbası yaptı. Barındırdığı besin değerleriyle ilgi çekecek çorbadan içen Faruk Durukan, “Eski sistemle çalışan zeytinyağı fabrikalarından doğaya salındığında zehir etkisi oluşturan ve canlıları yok eden zeytin karasuyundan çorba yapıp içtik ama bizim zeytin karasuyumuz yeni sistem zeytinyağı fabrikamızın karasuyu ve bu su bırakın zararı, çok faydalı bir gıda ürünüdür. Gördüğünüz gibi gayet leziz ve besin değerleri zengin bir zeytin çorbası bile yaptık. Bu çorba özellikle çocuklar için geliştirici bir ek gıda maddesidir. Belki bu çorba da Türk mutfağının yeni tatları arasında yerini alır” diye konuştu.

Çorbayı tadan bazı bayan vatandaşlar, tadının gayet güzel olduğunu belirterek Faruk Durukan’dan tarifini istedi.

DURUKAN, BİLİMSEL ÇALIŞMALARIYLA ÜNLÜ

Bilimsel çalışmaları ve buluşlarıyla defalarca dünya bilimini şaşırtan Faruk Durukan, taşı su hale getirip bu su ile yanmayan malzeme elde etmeyi başardı. Durukan; bitki özleriyle ilaç ham maddeleri, kök boyaları, kozmetik ürünler ve temizlik ürünleri üretiyor. Zeytin yaprağı çayının da mucidi olan Durukan, zeytin özü ile kanser tedavisinde kullanılabilen ilaç ham maddesi, zeytin çekirdeğinden aktif karbon, bitki özleriyle domuz gribi aşısı üretmiş ve daha onlarca bilimsel çalışmaya imza atmıştı.

Kabinedeki bakanların da uğrak yeri haline geldiği tesislerinde dünyanın en büyük bitki özü reaktörünü de kuran Faruk Durukan, ilaç üretiminde lider ülke İsviçre’deki bazı ilaç firmalarına da kendi tesislerinde ürettiği ilaç ham maddelerini ihraç ediyor.

20.02.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler
08.04.2024 Tarihli Haberler
07.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Zeytincilikte Dünyaya Örnek Olacak Proje

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi