Şifrem?
420 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Erdek'te Parlayan Yıldız: Elit Makine
Turgay Atıcı.. Muğla Milaslı.. Maden Mühendisi.. 2005 yılında Erdek’te kendi tesisini kurdu. O tesis şu an sektörün lokomotif firmaları arasında.

28.02.2013  


 
 
 
 
 
- Öncelikle okurlarımız için kendinizden biraz bahseder misiniz?
- Ben Aslen Muğla'nın Milas ilçesindenim. İlk, orta ve lise öğrenimimi burada yaptıktan sonra Ege Üniversitesi Makine Fakültesi Maden Mühendisliği'ne girdim. Daha sonra 9 Eylül Üniversitesi'ne bağlandık. Bu üniversitenin Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği bölümünden 1987 Şubat ayında mezun oldum. Madenci olmamıza rağmen Makine Mühendisleri ile eş değer gördük. Orada çok güzel temel eğitim aldık. 
- Erdek'e yerleşme hikayeniz nasıl oldu?
- Mezun olduktan sonra krom ve granit üzerine çalıştım. Ama ağırlıklı olarak Marmara Adası'nda uzun süre çalıştım. Yaklaşık 15 yıl süren iş hayatında maaşla çalıştıktan sonra Erdek'te iş kurmaya karar verdim. O sıralarda şu anki fabrikamızın bulunduğu araziyi satın almıştım. Daha sonra bu işi yapacağımız ekiple etüt çalışmaları yaptık. Erdek'te bu işin olabileceği kanaatine vardıktan sonra o günkü koşullar ve ticari çevremizi de düşünerek kararımızı verdik. Böylece bir çok kargaşadan da kurtulmuş olduk. Büyük şehirlere oranla ulaşım sorunumuz yok. 
- Bu işe başlayınca maden mühendisliği görevinizi nasıl devam ettirdiniz?
- İşi kurunca yeni mühendis kadrosu oluşturduk. Makine üretimi yapmamıza rağmen maden mühendisliğinden uzak kalamazdık. Çalışmalarımız hiç kesintiye uğramadı. Çünkü üst düzey mühendislik bilgimiz mevcut. Kendi bilgilerimi yeni mühendis kardeşlerimize aktardık. Yaklaşık 30 kişilik bir kadro ile çalışıyoruz burada. 
- Elmas kesici işine nasıl girdiniz?
- Önceleri sektörün ihtiyacı olarak alıp satım yapıyorduk. Bazen istediğiniz ürünü imalatçı firma elde edemeyebiliyordu. Ayrıca bir başkasının içine ne koyduğunu bilmediğiniz bir ürünü satmak risk taşıyordu. Çünkü her kayaç farklı bir kesim ürünü istiyordu. Kayaçlar değiştiği gibi bazen alıcılar da fikir değiştirip başka beklentiler içine girebiliyordu. Örneğin kesme hızına göre müşterinin fikri değişebiliyordu. Bu yüzden imalat aşamasında bu isteklere göre müdahaleler yapmak gerekiyordu. 2005 yılının başında ilk ürünlerimizi elde etmeye başladık. O günden bu yana elmas kesiciler ve toz metal üzerine çok büyük yol kat ettik. Çünkü iyi bir müşteri istiyorsanız ve kalitenizin üst düzey olmasını istiyorsanız, bu sanata olan hakimiyetinizde en üst seviyede olmanız gerekiyor. Az olsa da ihracat yapmaya başladık. Artık hazır olduğumuzu da düşünüyoruz.
- İmalata yönelik sorunlarınız oldu mu?
- Somut herhangi bir sorunumuz olmadı imalata yönelik. Devlet zaten bunu teşvik ediyor. Üreticileri koruma ve kollama noktasında devlet elinden geldiğince yardımcı oluyor. Biz makinelerimizi kendimiz üretiyoruz. Teşvik veya yatırım konusunda devletten yardım almadık. 
- İşiniz teknolojiyle doğru orantılı bir iş. İnternet teknolojisi ile aranız nasıl?
- Müşterilerimiz de buna çok önem veriyor. Teknolojiye yetişemezsiniz asla ama ayak uydurmaya çalışıyoruz. Ürün kodlarımız yerine oturmuş durumda ve internetten faydalanıyoruz.
- İleriye yönelik projeleriniz var mı?
- Bizim düşüncelerimizin sınırı yok. Ama bu tamamen mali durum ile ilgili. Mali bakımdan büyüme plan işi, biz üretim aşamasında gerekli mali açılmayı yaptık. Büyümemizi tamamladık. 3 yıllık süreç içerisinde tamamen üretime yönelik çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Ondan sonra elbette ki mali durumumuza ve dünya geneline bakıp büyümeye yönelik çalışmalarımız olabilir. Çünkü açıldığımız dönemle fazlasıyla makine parkuru yatırımı yaptık. Önümüzdeki yıllara hazır bir şekilde girmek de bizim için bir avantaj.
- Bir maden mühendisi olarak Türkiye'nin madencilikte durumunu değerlendirir misiniz?
- Madenciliğin % 50'si macera. Ama şunu da unutmamak lazım, ülkemizin petrolü doğal taşlardır. Daha açık bir ifadeyle ekmeğimizi taştan çıkartmak zorundayız. Gelişmeleri güzel buluyorum. Müşterilerimizin yeni arayışlar ve atılımlar içerisinde olması sevindirici. Kapasite artıran müşterilerimiz zaten sektördeki ekonomik tabloyu özetler.
- Kriz döneminde sektörünüz nasıl etkileniyor?
-Şüphesiz etkiliyor. Hepsi zincirleme. Ortak bir etkilenme oluyor. Çünkü biz müşterilerimizle bir nevi ortağız. Aynı şekilde bankalarla, devletle ve diğer ticari kuruluşlarla ortak gibiyiz. Dolayısıyla etkilenmemek için elimizden geleni yapıyoruz.
- Önümüzdeki yıllarda sektörün bu hızla devam edeceğini düşünüyor musunuz?
- Düşünmek zorundayız. Her şey kötüye gidecek diye yorumlayamayız. Bu şekilde ticaret yapmak mümkün olmaz. 
- Müşterileriniz sizi neden tercih ediyor?
- Biz elmas kesim ve dairesel testereler konusunda biz Avrupa standartlarının üzerinde üretim yapan bir firmayız. Ürünlerimiz fazlasıyla kaliteli. Ar-ge çalışmalarına çok önem veren bir firmayız. Elmas kesicilerin maliyeti oldukça düşüktür ama burada fiyattan daha önemlisi nitelikli ve kaliteli olmak çok önemli. En iyisi olmak çok önemli. 2. veya 3. sınıf ürün yaparsanız, pazarınız küçülür ve o iş bir süre sonra size de külfet olur.
- Ürün standartlarınızı neye göre belirliyorsunuz?
- Elmas kesici ve dairesel testere konusunda kalite ile ilgili tespit yapmak ancak ocaktaki kesme performansı çok önemli. Her ocaktaki taşın kesim şekli değişken. Bu yüzden kalite veya standart belgesi ancak taşa göre kesim başarısıyla doğru orantılıdır. Her ocaktan aynı kalitede taş çıkmıyor. Taşa göre kesici yapmak gerekir. Teknik olarak yaklaştığımızda bunu belirleyebilecek kurum yok. Ancak müşterileriniz bu standardı belirlemenize yardımcı olur. Ama hukuksal olarak belgelendirilmesi elbette bizim için de değerli olur. Bu sorunun net cevabı, müşterinizin sizden aynı kesiciyi kaç kez aldığıyla doğru orantılıdır. Türkiye'de Avrupa'dan daha hakim insanlar var. Daha iyi yapıyoruz. 
- Türkiye genelinde kaç firma var sizin gibi?
- Son dönemde çoğaldı biraz. Ama genelde 5-6 firmanın adı geçer. Biz pazar payımızın artmasının tamamen üstün nitelikli ürün elde etmeyle ilgili olduğunu düşünüyoruz.
- Sektörün analizini yaparken firmanızın durumunu da özetleyebilir misiniz? Eksik veya söylenmesi gerekenler nelerdir?
- Bir maden ülkesinde yaşıyoruz ve bu iş insanoğlu var olduğu sürece devam edecek. Mermer ocaklarına yönelik elmas kesici ve elmas tel üreten bir firma olarak sektörün dinamiği olmaktan dolayı elbette kıvançlıyız.  Ürettiklerimizin hepsini satmamız bizim için bir başarıdır. Yeni yaptığımız AR-GE çalışmaları ile daha da başarılı olabileceğimizi biliyoruz. Sektörün büyümesi ile ilgili de şunu söyleyeyim. Mermer kesme fabrikaları artıyor ama ocaklar da artıyor. Başarıyı elde etmek için kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekli. Bu nedenle AR-GE çalışmaları çok önemlidir. Bizim toz metal konusunda oldukça tecrübeli personelimiz var. Laboratuvarlarımız var. Çünkü toz metal konusu üniversitelerde bile çok az bilinen bir konu. Ülkemizde bunun istenilen düzeyde olduğuna inanmıyorum. Çünkü bu konuda ülkenin her bölgesinden, üniversitelerden dahi yardım talepleri geliyor. Teknoloji ve AR-GE konusunda sürekli meşgul olmanız gerek. Bazen üst düzey yatırımlar da olsa başarıya ulaşamayanlar var. Çünkü bu işin ilacı farklı. Konuya tecrübenizi katıp tam olarak hakim olmak gerek. Bunu şu yüzden söylüyorum. Ülkemizde mühendis kadrosu anlamında sıkıntılar var. Şu dönemde iyi ve donanımlı mühendis mezun edemiyoruz. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz. 
 

Yazı Boyutunu Değiştir 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto


Yorumlar   Yorum Ekle


Diğer Röportajlar

Bir Başarı Hikayesi: Emine Erdem Şömineli Evlere Doğru
'Kendi Elektriğinizi Kendiniz Üretin' Çiftçi 'IPARD' İle Hayat Bulacak
Erdek'te Parlayan Yıldız: Elit Makine Çok katlı yaşam alanlarına ihtiyacımız var
Genç Girişimci Halil Köylüceli'nin Hikayesi Bir Başarı Hikayesi: Esengül Yıldırım
Röportaj: Birol Demirel






Son Günlerin Haberleri
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Erdek'te Parlayan Yıldız: Elit Makine

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi