Şifrem?
222 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Çiftçi 'IPARD' İle Hayat Bulacak
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım araçlarından Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD Programı) yönetmek ve Avrupa Birliği hibe fonlarını tarım ve hayvancılık sektörü ile kırsal alanların kalkınmasında kullandırmak üzere faaliyet gösteren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hibe desteklemelerine devam ediyor.

28.02.2013  


 
DOKUZUNCU proje kabul dönemine 236 Milyon Euro’luk dev bir bütçe ile başladıklarını söyleyen Balıkesir İl Koordinatörü Dr. Mesut Filziciler 2012 yılında Balıkesir’e kazandırılan yatırımların Balıkesir için iyi bir başlangıç olduğunu ve koordinatörlük olarak hedefleri tutturduklarını belirterek; “ Dokuzuncu başvuru dönemi ile Balıkesir’de destekleyeceğimiz sektör yelpazesinin genişlemesi sonucu koordinatörlüğe olan ilgi hissedilir derecede arttı. Bunun proje başvuru sayısına ve Balıkesirimize yapılacak yatırımlara yansıyacağını rahatlıkla ifade edebilirim.’ dedi.
 
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunu tanıtabilir misiniz?
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım araçlarından Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD Programı) yönetmek ve Avrupa Birliği hibe fonlarını tarım sektöründe ve kırsal alanların kalkınmasında kullandırmak üzere kurulan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgi kuruluşudur. Kurumumuz 1. faz ve 2. faz uygulama illeri olmak üzere 42 ilde teşkilatlanmıştır.
- IPARD Programının amacı nedir?
Avrupa Birliğinin Katılım Öncesi Mali Yardım araçlarından Tarım ve Kırsal Kalkınma programına verilen isim olan IPARD Programının amacı; Avrupa Birliğine katılım öncesi tarım müktesebatı temelinde tarım ve hayvancılık işletmelerinin Avrupa Birliği standartlarına ulaştırmasıdır.Söz konusu programla; kırsal alanda yaşayan vatandaşların gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması amaçlanmakta ayrıca sektördeki tesislerin insan sağlığı, hayvan sağlığı/ refahı, gıda güvenliği ve çevre güvenliği bakımından Avrupa Birliği standartlarına yükseltilmesi hedeflenmektedir.
- Desteklemelerin şekli ve kaynağı nedir?
IPARD Programı kapsamında yapılacak projelere kurumumuzun katkısı hibe şeklinde gerçekleştiriliyor. Proje başvurusunda bulunan çiftçilerimizin, üreticilerimizin ve girişimcilerimizin yapacağı yatırımların % 50—%65 ‘ini kurum olarak  Avrupa Birliğinden sağlanan kaynaklar  vasıtasıyla biz karşılıyoruz.
- Hibe Desteklemeleri için limit var mı?
Tabii projelerde vereceğimiz desteklemelerin üst limitleri var. Proje karşılığında kurumsal olarak verebileceğimiz  hibe desteklerimiz 3 Milyon Euro’ya varabiliyor.
- Desteklemeler ne şekilde yapılıyor?
Proje başvurusu yapan ve başvurusu uygun görülen başvuru sahipleri ile sözleşme imzalanıyor. Sözleşme imzalanmasının akabinde yatırıma başlanarak; taahhüt edilen sürede tamamlanması gerekmektedir. Yatırımın tamamlanması ve başvuru sahibinin ödeme talebi doğrultusunda sözleşmede belirtilen ödeme tutarı  azami 90 gün içerisinde başvuru sahibinin hesabına transfer ediliyor.
- Hangi harcamalar uygun olarak kabul ediliyor?
Yatırım kapsamında yapılan Yapım İşleri, Makine– Ekipman Alımları, Teknik Çizim ile Danışmanlık Harcamalarını uygun harcama olarak kabul ediyoruz ve yapılan uygun harcama kalemlerinin daha önce de belirttiğim gibi %50’si ile %65’ni hibe olarak kurumumuz karşılıyor. Bunun yanında proje kapsamında kurum olarak Traktör ve ekipmanlarını da destek kapsamına aldık. 
- Hibe fonları kapsamında ne tür yatırım yapılabilir ?
İl Koordinatörlüğü olarak; “Süt Üreten İşletmeler”, “Et Üreten İşletmeler”, Süt İşleyen İşletmeler”, “Et İşleyen İşletmeler”, “Meyve-Sebze İşleyen İşletmeler (Soğuk hava deposu, sınıflandırma tesisleri)”, “Su Ürünleri İşleyen İşletmeler”, “Arıcılık”, “Süs Bitkileri”, “Tıbbi Aromatik Bitkiler”, “Yerel Ürünler ve Mikro İşletmeler”, “Kırsal Turizm” ve “Kültür Balıkçılığı” gibi geniş yelpazede hibe desteklemelerimiz bulunuyor. 
- Koordinatörlük olarak Balıkesir’de desteklediğiniz proje hangileri?
Balıkesir İl Koordinatörlüğü olarak; 2012 yılında proje başvurusu yapan ve başvuruları uygun kabul edilen projelerimiz mevcut. Projeleri kabul edilen ve sözleşme imzalan projelerimizin önemli kısmı yatırımlarını tamamlayarak; ödemelerini aldılar. Şu an yatırım süreçleri ve ödeme talep işlemleri devam eden projelerimiz de bulunuyor. Bu projelerde en kısa zamanda yatırımlarını tamamlayarak; ödeme işlemlerini sonuçlandıracaklar. Bunun yanında uygunluk kontrollerinin devam ettiği projelerimiz de bulunuyor.
- Desteklediğiniz yatırımların Balıkesir’e katkısı nedir?
İl Koordinatörlüğümüz 2012 yılından bugüne toplam 9 milyon 300 bin TL’lik sözleşme imzalamış durumda. Sözleşmeleri imzalanan bu projelerin az önce de belirttiğim gibi bir kısmının ödemeleri gerçekleştirilmiş, yapımı devam eden yatırımların tamamlanmasına müteakip  onlarında ödemeleri gerçekleştirilecektir. Koordinatörlük olarak; imzalanan sözleşmelerin 4 milyon 300 bin TL’sini hibe olarak biz karşılıyoruz. Yatırım tutarı olarak hedeflediğimiz noktaya varmış olmamız bizim açımızdan sevindirici olmakla beraber asıl kıvanç duyduğumuz nokta gerçekleştirilmesine vesile olduğumuz yatırımlar ile Balıkesir’in tarım ve hayvancılığına yaptığımız katkılardır. 
- Yatırım alanları ve kapasiteleri hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?
İl Koordinatörlüğü olarak dokuzuncu başvuru dönemi itibariyle destek alanlarımız genişledi. Bunun yanında bazı destek başlıklarında belirlenmiş olan kapasite büyüklüklerinde de artış sağlandı. Destek alanlarımız 3 ana başlık altında toplam 10 tedbirde proje başvurusu kabulü ve desteklemeleri yapabiliyoruz. Bunlar;
Süt Üreten İşletmeler tedbiri kapsamında 10-120 baş limitleri arasında süt sığırcılığı işletmeleri ile 50-500 baş limitleri arasında koyun/keçi süt işletmeleri destekleniyor. Bu tedbirde destek miktarımız 1 milyon Euro , destek oranımız da %50 ile %65 arasında değişebiliyor.
Et Üreten İşletmeler tedbirinde, 30-250 baş besi sığırcılığı ile 100-300 koyun/keçi besiciliğinin yanında  50.000 baş broyler/tavuk ile 8.000 bin hindi üretim işletmeleri de destek kapsamında başvuru yapabiliyor. Bu tedbirdeki destek miktarımız büyükbaş/küçükbaş besi işletmeleri için  1 milyon Euro, kanatlı işletmeleri için 500 bin Euro olup; destek oranımız yine %50 ile %65 arasında değişebiliyor.
Destek miktarımızın 3 milyon Euro olduğu Süt İşleyen İşletmeler, Kırmızı Et/Kanatlı Eti İşleyen İşletmeler, Meyve-Sebze İşleyen İşletmeler ile Su Ürünleri İşleyen İşletmeler tedbirlerimizde ise destek oranımız %50 olarak belirlenmiştir. 
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi tedbiri kapsamında “Arıcılık”, “Süs Bitkileri” ve “Tıbbi Aromatik Bitkiler” alanında destekleme yapabiliyoruz. Destek miktarımız 250 bin Euro ve destek oranımız %50’dir.
Yerel Ürünler ve Mikro İşletmeler kapsamında coğrafi işaret belgeli yöresel gıda ürünleri ile el sanatlarına da desteklemelerde bulanabiliyoruz ve destek  oranımızın %50 olduğu bu tedbirde destek miktarımız 250 bin Euro’dur.
Destek miktarının 400 bin Euro ve destek oranının yine %50 olduğu Kırsal Turizm tedbiri kapsamında da proje başvuru kabul ediliyor. Son olarak Kültür Balıkçılığı tedbiri kapsamında, %50 destek oranı ile 200 bin Euro’luk proje başvurusu yapılabilir.
- Destek oranlarının farklı olmasının sebebi nedir?
Sadece Süt Üreten İşletmeler ve Et Üreten İşletmeler için geçerli olmak üzere yatırımların dağlık alanda olup olmamasına ve yatırım sahibinin 40 yaşının altında olması ile ilgilidir. Şöyle ki; söz konusu tedbirlerde destek miktarı minimum %50 olup; yatırım sahibinin 40 yaşının altında olması durumunda bu oran %55’e, dağlık alanda olması durumunda % 60’a ve her iki kriterin sağlanması durumunda da %65’e çıkabilmektedir. 
- Yeni işletme yapmak üzere başvuru yapılabilir mi?
Tabii ki, mevcut işletmeler desteklerimizden faydalanmak üzere başvuru yapabileceği gibi, sıfırdan yeni kurulum şeklinde işletme başvuruları da yapılabilir. Tedbirler için belirlenen limitler dahilinde mevcut işletmeler; yenileme, genişletme için yapım işleri dahil makine-ekipman talebi ile başvuru yapabilirler. Yeni işletmeler de yine kapasite limitleri dahilinde olmak üzere yapım işleri, makine ekipman alımı için başvurabilirler.

Yazı Boyutunu Değiştir 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto


Yorumlar   Yorum Ekle


Diğer Röportajlar

Bir Başarı Hikayesi: Emine Erdem Şömineli Evlere Doğru
'Kendi Elektriğinizi Kendiniz Üretin' Çiftçi 'IPARD' İle Hayat Bulacak
Erdek'te Parlayan Yıldız: Elit Makine Çok katlı yaşam alanlarına ihtiyacımız var
Genç Girişimci Halil Köylüceli'nin Hikayesi Bir Başarı Hikayesi: Esengül Yıldırım
Röportaj: Birol Demirel






Son Günlerin Haberleri
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Çiftçi 'IPARD' İle Hayat Bulacak

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi