Şifrem?
85 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Stevia İçin Tarla Günü Düzenlendi
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, geçtiğimiz yıl ilk defa ekimi yapılan, ana vatanı Paraguay ve Brezilya olan Şeker otu (stevia) için tarla günü düzenlendi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

4 yıl önce Türkiye’ye Stevia’yı ilk kez getiren Prof. Dr. Kenan Turgut’un da katıldığı tarla gününde stevia bitkisi çiftçilere tanıtılırken, alternatif olacağı vurgulandı. Kaymakam Ali Uslanmaz’ın da destek verdiği ve stevia için çiftçilere ücretsiz fide dağıtılırken bir de örnek bahçe kuruldu. Steviayı ilçede yaygınlaştırmayı amaçlayan Kaymakamlık ve Gıda Tarım, Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl Selahattin Güvenç’i ektiği 2 dekarlık alanda tarla günü düzenledi. Kaymakam Ali Uslanmaz, Karadeniz yöresine çayın girdiği gibi, stevianın de Burhaniye’den Türkiye’ye girdiği söyledi. Prof. Dr. Kenan Turgut da, steviayı alternatif ürün olarak önerdiklerini anlattı. Düzenlenen tarla gününde stevia hasadı yapılırken, yaprakları da kadınlar tarafından ayrılmaya başlandı. Stevianın iyi bir gelişme sağladığını anlatan Prof. Dr. Kenan Turgut, “Stevia bitkisi bilindiği üzere doğal tatlandırıcı özelliği olan bir bitkimizdir. Ve Türkiye’ye 4 yıl önce tanıtıldı bu bitki. İlk çalışmalara Antalya Akdeniz Üniversitesinde başlamıştık. Ama şu an özellikle Selahattin beyin katkılarıyla, buradaki ziraat kuruluşlarının katkılarıyla görüyoruz ki kaymakam beyin önemli katkısı var burada. Görüyoruz ki bende çok sevindim. İkinci yılında bitkiler çok sağlıklı Antalya’daki ile karşılaştırıyorum. İkinci yılındaki bitkilerle. Çok bir farkı yok. Bu şunu gösteriyor. Yani bu bölgede zaten daha önceleri önermiştik bölge için. Bu bölgede de doğrudan açık arazilerde. Veya burada olduğu gibi zeytinlik içersinde de rahatlıkla özellikle sıradaki mesafeler genişse. Su olduğu sürece yazın su gerekiyor. Stevia yetiştirmemiz mümkün. Ve bir alternatif bitki adayıdır. Bunu kesinlikle söylüyorum. O yönden hiç şüphemiz yok. Tabi aynı zamanda onunla birlikte üretimle birlikte özellikle ekstrasyon ünitelerinin kurulup ürünler de elde edilmeye başlayınca bu defa ne olacaktır. Bütün Türkiye’deki sadece bu bölgede değil bütün Türkiye’deki insanlarımız bu üründen faydalanabilecektir. Bu imkan doğacaktır. Yani baktığımız zaman bitkilerin boyuna yaprak miktarına Bura da özellikle yaprağında etken maddesi glokozitler yaprağında. Yaprak alanları oldukça geniş. Yaprak sayısı fazla. Hem toprak yapısı olarak uymuş, hem de iklim olarak uygun olduğunu gösteriyor. İkinci yıl olması da ayrıca önemli. Neden, buradaki kış koşullarının bu bitkiye herhangi bir zararı olmamış. Sağlıklı olarak bu bitkiyi görebiliyoruz” dedi.

Steviayı desteklediklerini anlatan Kaymakam Ali Uslanmaz da, “Şimdi steviayı Burhaniye’ye ilk defa getirdik. Bir örnek bahçe kurduk. Burada gördüğünüz gibi stevia bitkisi bir doğal tatlandırıcı. Yani şeker yerine geçen. Şekerin kullanıldığı her yerde kullanılabiliyor. Bilim adamlarının söylediğine göre de sıfır kalorili. Ve şeker hastaları, artık dondurma yiyecek. Baklava yiyecektir. Bölgeye de aynı zamanda alternatif tarım da olacak. Alternatif ürün de olacak. Öyle zannediyorum ki. biz bir tohum ektik. Bölgeye yeni bir ürün getirdik. Daha öncede söylediğimiz gibi 50 yıl önce çay nasıl girmişse stevia da Türkiye’ye Burhaniye’den girdi” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur da, “Bu gün stavia şeker otu bahçemizin ikinci yılındayız. Çiftçilerimizi üreticilerimizi çağırarak bizzat yerinde bir tarla günü yapmak istedik. Bitkileri gördüğümüz zaman biz de çok sevindik. Çiftçilerimiz de çok sevindi. Antalya’dan gelen misafirlerimiz ha keza öyle. İnşallah çiftçilerimiz için bir alternatif olacağını düşünüyorum. İnşallah, şeker hastalarımızın, ağız tadını getireceğiz bu ülkede” dedi.

09.07.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Stevia İçin Tarla Günü Düzenlendi

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi