Şifrem?
80 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Orman Yangının Ardından
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, hafta başında çıkan ve aralıksız 3 gün devam eden tahminlere göre en az bin hektardan fazla alanın zarar gördüğü orman yangınında kararan bölgeye en az 1 milyon adet yeni fidan dikileceğini, bu çalışmanın 1 yıl içerisinde tamamlanacağını bildirdi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, İHA'ya açıklamalarda bulundu. Yangının tamamen kontrol altında olduğunu belirten Yalçın, Kepsut ve Bigadiç ilçeleri havzasındaki yangın alanındaki soğutma çalışmaları ve kontrollerin en az 1 hafta daha devam edeceğini, ekiplerin kademeli olarak azaltılarak bölgenin güvenli bir şekilde bırakılacağını kaydetti. Orman yangınında kararan kısımlarda yer yer hala dumanların çıktığı buralara gerek havadan helikopter ve amfibi uçakları gerekse karadan arazözler ile anında müdahale edilip tamamen karartılarak yangınla ilgili etkisiz hale getirildiği bildirildi. Her an tetikte beklediklerini söyleyen Yalçın, "Herhangi bir kıvılcım çıkma durumuna göre arazözlerimiz bölgede konuşlandı. Bir sıçrama yada atlama durumuna karşı bizim orayı en az 1 hafta gözetim altında tutmamız lazım. Duman çıkan her yere arazözlerimizle, arazözümüzün gücü yetmiyorsa helikopterimizle müdahale ediyoruz. Bir helikopterimiz yangın yerinde yere inmiş vaziyette, herhangi bir durumda havalanıp müdahale gerçekleştiriyor" dedi.

YANGINA REKOR SÜREDE MÜDAHALE EDİLDİ
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, Kepsut'taki orman yangınına geç müdahale edildiği şeklindeki iddiaların doğru olmadığını, aksine bu yangına ekipler tarafından rekor sürede müdahale edilerek bir başarı gösterildiğini belirtti. Yalçın, "Zor durumda olan insana beklerken 10 saniye bile 10 saat gibi geçer. Biz yangına 10 dakikada müdahale ettik, 10 dakika Türkiye ortalamasının altında bir rakam. Bölge Müdürlüğümüzün ortalaması 16 dakika. Bu bile çok iyi bir müdahale süresi. Kaldı ki Kepsut'ta 10 dakikada müdahale ettik" dedi.

Orman yangınında ekiplerin cansiperane şekilde görev yaptığını vurgulayan Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Yangın otluk alanda meydana geliyor ve çok hızlı yayılıyor. Yangının çıkış nedeni ile ilgili jandarma çalışmalarını sürdürüyor. Yangında dün 11 tane helikopter, 3 tane amfibi uçak vardı. Ayrıca 83 arazöz, 10 dozerimiz vardı. Çok sayıda belediyelere ait iş makineleri vardı. Hepsi sağ olsunlar akaryakıtlarını dahi kendileri koyarak yangın için çalıştılar. Valiliğimiz, Kızılay'ımız ve belediyelerimiz erzak yardımları yaptı. Sayın Valimiz bize büyük moral verdi, yangın boyunca yanımızda oldu. Yanan alanı Sayın Valimiz de bin hektarın üzerinde olarak açıkladı. Mutlaka ki ölçülecek bu alanlar ancak hemen hemen yakın çıkacaktır. Yanan alanların ağaçlandırılması hususunda Bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün bize talimatı var; 1 sene içinde ağaçlandırılmasını istiyorlar. Bizde 1 sene içinde o bölgeyi ağaçlandıracağız. Bu konuda genel müdürlük ile istişare yapılacak. Son yıllarda genel müdürlüğümüzün yangına dayanıklı orman kurma projesi (YARDOP) uygulanıyor. Orada bu projeyi uygulamayı düşünüyoruz. Bu proje uygulandıktan sonraki dönemde yine bu alanda yangın çıkacak olursa yangının da geniş bir alana yayılmasını önlemiş olacağız. Hektar başına bin fidan dikeceğimizi düşünürsek, en az 1 milyon fidan dikilecek diyebiliriz."

"YANGINDA KAÇARAK KURTULDUĞUM ANLAR OLDU"
Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, orman yangınlarıyla ilgili çıkış sebeplerinin en çok söndürülmeden atılan sigaraya dayandığını, kendisinin de bu yönde kanaate sahip olduğunu ifade etti. Çıkan yangının kamuoyuna zaten gerekli mesajı verdiğini aktaran Hüseyin Yalçın, gerek ekiplerin gerekse kendisinin dahi yangın sırasında canları pahasına görev yaptıklarını, kendisinin yanmaktan son anda kaçarak kurtulduğu anların olduğunu anlattı. Yalçın, "Mesajı yangın kendisi verdi. Yangında arkadaşlarım özverili çalıştı, yangında arkadaşlarımızdan küçük yanıklarla sıyrılanlar oldu. Benim de kaçarak kurtulduğum anlar oldu. İşçilerimizin hepsine yangına dayanıklı elbiseler verdik. Küçük bir kıvılcımın ne kadar büyük bir felakete yol açabileceğini gördük. Vatandaşlarımız evlerinin dışında kesinlikle ateş yakmasınlar. Ayrıca, sigaralarını söndürdüklerinden emin olmadan atmasınlar. Açık alanda sigara içen birisi varsa, bence açık alanda söndürüp üzerine su da dökmeli. Sigaranın içindeki ufak kıvılcım rüzgarda savrulur otun içine gider orada yangın başlatabilir. Sigarayı söndürmeden atan çok, söndürdüm zannedip atan da çok. Üzerine su dökmeden sigarayı açık alanda kimse atmasın" diye konuştu.

KÖYLÜLERE KESİM YOK CEZA VAR
Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, yangının çıktığı sınırların içinde yer alan köylerdeki vatandaşlara Çevre ve Orman Bakanlığınca bazı müeyyideler uygulandığını, bunu Balıkesir’deki yangınla ilgili olarak kendilerinin de uygulayacaklarını bildirdi. "Köylüye bir yaptırım, müeyyide uygulayacak mısınız?" şeklindeki soruyu cevaplayan müdür Yalçın, "Yaptırım sadece kesimde var. Bu yangınlarda ağaçların gövdesi yanmaz, o gövdeyi kestirip kereste haline gelir ve orman ürünü olur. Ancak bu üretim işini o yangın bölgesinin sınırlarındaki köylere vermiyoruz. Çünkü; Allah korusun, 'Ben burayı yakayım da bu üretim işini ben yaparım' şeklinde belki düşünülmüş olabilir. Normalde bizim normal yollarla yaptığımız üretimlerle ilgili kanuni haklar var. Mesela kooperatifler kesim işini yapıyor. Bununla ilgili normal ücretlere ilave olarak yüzdelik verdiğimiz teşvikler var. Bu teşvikler de o köylere verilmiyor" dedi.

Öte yandan, yangının kontrol altına alındığı ancak aynı gün öğle saatlerinden itibaren yeniden alevlendiği üçüncü günü havadan helikopter içerisinden çekilen kamera görüntüleri yangının ne denli büyük boyutta olduğunu ve acı bilançoyu gözler önüne seriyor. Amatör kameranın çektiği görüntülerde 2 bin hektara yakın alanın tamamen karardığı, büyük ölçüde zarar gördüğü anlaşılırken, yüzlerce ekibin havadan ve karadan yaptıkları cansiperane çalışmalar sonucu kurtulan yeşil ormanlar da yine görüntülerde dikkat çekiyor. 

03.08.2013

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Orman Yangının Ardından

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi