Şifrem?
166 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Yarasalar Yeni Evlerini Sevdi
Balıkesir’de inşa edilen Havran Barajı göl alanında bulunan İnboğazı Mağarasındaki yarasaları su altında kalmaktan kurtarmak için 2008-2009 yıllarında oluşturulan yeni mağarayı yarasalar çok sevdi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Yeni mağarada 8 türden 10 bin yarasanın yaşadığı tespit edildi. Projeyi en başından beri destekleyen ve her aşamasını takip eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Yarasalar için yeni bir habitat oluşturuldu" dedi.

1995 yılında yapımına başlanan Havran Barajı’nın göl alanında Batı Anadolu’daki yarasa toplulukları için büyük önem arz eden İnboğazı Mağarasındaki yarasaları su altında kalmaktan kurtarmak için alternatif bir mağara oluşturma çalışmalarına başlandı. Eski mağaranın hemen üst kotunda, su seviyesinin üzerinde eski mağaraya paralel uzanan bir mağara 2008-2009 yıllarında oluşturuldu. Yarasalar eski mağaradan çıkarılırken taciz edici unsur ve işlem kullanılmadığı belirtildi. Yeni mağaraya ekosistem bütünlüğü açısından önem arz eden eski mağaradaki makro omurgasızlar ve yarasa gübreleri taşınarak, sıcaklık ve nem değerleri eski mağara ile uyumlu hale getirildi. Barajda su tutma işleminden önce, 2009 yılının Ekim ayı sonunda, eski mağaradaki yarasalar akşam saatinde beslenmek için mağarayı terk ettikten sonra girişleri engellenmek suretiyle tamamının yeni mağaraya yönlendirilmesi sağlandı. Bu çıkarma esnasında ise ses ve ışık gibi hiçbir taciz edici unsur ve işlem kullanılmadı. Barajda su tutulmaya başlanılmadan önce boşaltılan eski mağaradaki yarasaların tamamına yakınının yeni mağaraya geçtiği görüldü.

ESKİ MAĞARADA 100 YARASA KIŞLARKEN ŞİMDİ 100 KATI YARASA VAR

Gerek eski mağarada daha önce çeşitli bilim adamlarınca gerçekleştirilen çalışmalar gerekse su tutma işlemine başlanılmadan önce DSİ Genel Müdürlüğü, Kırıkkale Üniversitesi, MTA, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım Bakanlığı’ndan uzmanların yer aldığı İzleme Komitesince mağarada yapılan incelemeler sırasında, mağaranın özellikle yazlıkçı yarasalar tarafından kullanıldığı ve sadece yaklaşık 100 kadar yarasanın mağarada kışladığını gösterdiği hatırlatıldı. Öte yandan, 22 Mayıs 2010 tarihinde Proje İzleme Komisyonu tarafından yerinde yapılan inceleme ve sayımlar sonucunda yeni mağaranın çeşitli yerlerinde bireysel ve koloni halinde 5 türe ait yaklaşık bin 950 yarasanın bulunduğu görüldü. Havaların daha da ısındığı Haziran 2010 tarihinde mahkeme heyetine yaptırılan tespitte ise çok sayıda bireysel yaşayan yarasalarla beraber 5 büyük koloni tespit edildi. İzleme Komitesi bu aylarda toplam yarasa sayısının 5 bin civarında olduğunu belirledi. 1 yıl içerisinde bu miktarda yazlıkçı yarasanın mağarayı tercih etmesi kış sayımlarında da belli bir popülasyonun burada kışlayacağı beklentisini oluşturdu. Nihayet beklentiler sonucunda 18 Şubat 2011 tarihinde İzleme Komisyonu üyelerince mağarada yapılan incelemede yaklaşık 80 civarında yarasanın yeni mağarayı kış barınağı olarak da kullandığı tespit edildi. Yarasaların yapay mağarayı tercih etmelerinin projenin başarısını gösterdiği bildirildi. 25 Haziran 2011 tarihinde mağara ve civarında gerçekleştirilen sayım ve incelemeler neticesinde yarasa sayısının 8 bine ulaştığı anlaşıldı.

DÜNYADA İLK

Dünyada ilk defa bu miktarda bir yarasa topluluğu için mağara oluşturulduğu bildirildi. Mağaradaki popülasyonun yaz aylarında artarken kış aylarında ise 80-100 bireye kadar inmesi nedeniyle mağarada bazı iyileştirmeler yapıldı. Bu iyileştirmelerin de sonucunda 2013 yılı yaz aylarında yapılan sayımlarda 8 türde 10 bin yarasa sayısına ulaşıldığı ve dünyada ilk defa bu miktarda bir yarasa topluluğu için yapay mağara kurulmuş olduğu kaydedildi. Bu durumun ise mağara ekosisteminin yıldan yıla daha da iyileşmesi sonucunda eski doğal mağaranın fonksiyonlarını maksimum düzeyde karşılayan yeni bir mağaranın oluşturulmuş olduğunu gösterdiği belirtildi. Balıkesir'in Havran ilçesindeki yeni Havran Barajının, "Doğa-İnsan-Ekonomi" dengesi gözetilerek inşa edilerek yarasalar zarar görmeden su tutulabildiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Böylelikle hem yarasalar için yeni bir habitat oluşturuldu hem de yöre çiftçisi baraj sayesinde taşkın zararlarından korundu ve ihtiyaç duydukları mevsimde sulama suyuna kavuştu” diye konuştu.

 

30.11.2013

yarasayarasalar

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Yarasalar Yeni Evlerini Sevdi

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi