Şifrem?
175 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

ODTÜ’den Yılın Buluşu Ödülünü Aldı
Hayatını, insanlığa faydalı olabilecek buluşlara adayan dünyaca ünlü Türk Kaşif Faruk Durukan, bor elementiyle ilgili çalışmasından dolayı Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) ‘Yılın En İyi Buluşu Ödülü’ne layık görüldü.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Bu yıl 3.’sü düzenlenen ‘ÖDTÜ Kristal Ağaç Ödülleri’ sahiplerini bulurken, hayatını Ar-Ge çalışmalarına adayan ve bitki profesörü lakabıyla ünlenen ilkokul mezunu Türk kaşif Faruk Durukan’a ‘Yılın En İyi Buluşu- Girişimcisi Ödülü’ (inovasyon ödülü) verildi. Taşı su haline getirerek dünya bilimini hayretler içinde bırakan ve bu buluşuyla geçtiğimiz yıllarda Türkiye’den bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilen, Türkiye’nin ilk ve tek gelişmiş bitki özü üretimi yapan Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan, ödülünü akademisyenlerin elinden aldı.

Dünya rezervlerinin çoğunluğu Türkiye’de coğrafyasında olan bor elementi üzerinde çalışmalar kaydeden Durukan, dünyada sadece gelişmiş birkaç ülkenin başarabildiği boru saflaştırma işlemini ilk kez Türkiye’de gerçekleştirdiğini öne sürmüştü. Durukan’ın bu çalışması da, ODTÜ’den ödül almasını sağladı.

ODTÜ’de düzenlenen ödül töreninde, yılın girişimcisi seçilen Faruk Durukan ile birlikte, ulaştırma ve lojistik dalında Pegasus’a, otomotiv sektöründe Tofaş’a, finans sektöründe İş Bank’a, gıda sektöründe Ülker’e de yaklaşık 300 kişinin huzurunda ödülleri verildi.

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki tesislerinde dünya bilimine faydalı buluşlar yapan ve Türk Ar-Ge’sini dünyaya ispatlama peşinde olduğunu söyleyen Faruk Durukan, ODTÜ’den ödül almanın onurunu yaşadığını ifade ederek, “Türkiye’nin kendi ham maddelerini işleyebilecek kadar gelişmiş ve gelişmekte olduğunu dünyaya gösterdik. Bor elementini saflaştırıp sodyum pentaborat elde etmeyi başardık. Dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 72’si ülkemizde duruyor. Bor’u Balıkesir’deki Ar-Ge tesislerimizde saflaştırıp elde ettiğimiz sodyum pentaborat maddesini çimentoya kattığımızda dünyanın en sızdırmaz betonunu elde ettiğimizi gördük. Her şeyden önemlisi ise bu çimentonun radyasyon geçirmez özelliğe bürünmesidir. Özellikle sağlık sektöründe radyasyon geçirmemesi için giyilen kilolarca ağırlıktaki giysiler de sodyum pentaboratın giysilere nakli sayesinde çok hafifleyecektir. Yani bu madde giysilerde radyasyon geçirmezlik sağlayabiliyor. Bizim bu çalışmamız dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor” dedi.

“ÇİRKİN OYUNLARLA TÜRKİYE’NİN GELİŞMİŞLİĞİNİ GÖRMEMEYE ÇALIŞIYORLAR”

ODTÜ’den aldığı ödül ile ilgili açıklamasında, gelişmiş ülkelerin Türkiye’nin gelişmesini görmezden gelmemesi gerektiğine vurgu yaparak, “Teknolojide ve bilimde kendilerini ileri seviyede gösteren bazı kendini bilmez ülkeler, Türkiye üzerinde oyun oynamaktan vazgeçsin. Bu çirkin oyunlarla Türkiye’nin gelişmişliğini görmemeye çalışıyorlar. Güneş balçıkla sıvanmaz. Gelişen değil, gelişmiş ülke Türkiye. Aldığımız bu ödül bize hem gurur, hem de çalışmalarımızda azim verdi. Bize bu konuda Münih Üniversitesi’nden de davet gelmişti. Radyasyon çalışmalarınızı buyurun ülkemizde sürdürün demişlerdi. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yoğun Ar-Ge destekleri, bizim bu çalışmalarımızı çok kolaylaştırdı. Hükümetin bu konuda aldığı kararlar da çok önemli. Bizler tek başımıza çalışıp başardık diyemeyiz. Bu da gösteriyor ki, bundan sonra ülkemizde ürüne yönelik ar-ge çalışmaları daha çok olacaktır. Bor elementinin saflaştırılmış olması Türkiye’ye çok büyük gelir kaynağı olacaktır milli malzeme olarak. Bizim de buna sahip çıkmamız en doğal vatani borcumuzdur. Gençlere de örnek olma adına da gururluyuz. İnşallah daha büyük çalışmalar da yapacağız. Gelişen değil, gelişmiş ülke olan Türkiye’yi tüm dünyaya göstereceğiz. ODTÜ bilim heyetine ve öğrencilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

02.01.2014

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir ODTÜ’den Yılın Buluşu Ödülünü Aldı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi