Şifrem?
167 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Balıkesir Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Üretim Potansiyeli En Yüksek Bölgesi
Balıkesir Vali Ahmet Turhan, Güney Marmara Bölgesi'nin güneş enerjisi açısından 2 bin 430 saat güneşlenme süresiyle güneş enerjisi üretiminde dünya lideri olan Almanya ortalamasının birbuçuk katından fazla olduğunu söyledi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Vali Turhan, "Biz, Güney Marmara Bölgesi olarak yenilenebilir enerji sektörünün lideri olmayı hedefliyoruz" dedi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Ahmet Turhan, "Güney Marmara Bölgesi Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretimi potansiyeli açısından en yüksek bölgelerden biri. Örneğin; Bölgemizde rüzgar enerjisi 800 Megavat/Saat kurulu gücü ile Türkiye'nin rüzgar enerjisi üretiminin yüzde 30'dan fazlasını gerçekleştirmekte. Yine aynı zamanda tarım ve hayvancılık açısından da Türkiye'yi doyuran bölge. Bu kapsamda özellikle biyogaz üretimi açısından da önemli bölge. Yine bölgemiz özellikle jeotermal açısından da önemli bölgelerden biri, adeta her ilçemizden sıcak su fışkırmakta. Bu da enerji üretimi sadece termal turizm değil, seracılık, konut ısıtma yanında enerji üretimi açısından da önemli bir avantaj oluşturuyor. Bölgemiz güneş enerjisi açısından 2 bin 430 saat güneşlenme süresiyle bölgemiz güneş enerjisi üretiminde dünya lideri olan Almanya ortalamasının birbuçuk katından fazla. Bilindiği gibi ülkemizin ve dünyanın enerji talebi günden güne artmakta ancak geleneksel enerji kaynakları da her geçen gün azalmakta. Bu sebeple enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi kaçınılmaz olmakta. Yine cari açığımızın büyük bir kısmının da enerji ithalatından kaynaklandığı biliniyor. Bu çerçevede yerli ve çevreci bir kaynak olan yenilenebilir enerji üretiminin hızla yaygınlaşması gerekiyor. Günümüzde toplam enerji üretimimizin yüzde 2'si yenilenebilir enerjiden oluşuyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu payın yüzde 15'e çıkarılması 2023 hedefleri arasında önemli bir yer tutmakta. Yenilenebilir enerji üretiminin hızlı artışında en büyük payı Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli en yüksek olan Güney Marmara Bölgesi alacak. Ancak enerji üretimi yenilenebilir enerji sektörünün sadece bir bölümü, biz Güney Marmara Bölgesi olarak yenilenebilir enerji sektörünün lideri olmayı hedefliyoruz" dedi.

VALİ TURHAN: "LİDERLİĞE ADAYIZ"

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Vali Ahmet Turhan, GMKA olarak önümüzdeki 10 yıl içerisinde en az 30 milyon Avro katma değer beklenen yenilenebilir enerji sektöründen daha fazla pay almanın en büyük hedeflerinden biri olduğunu vurguladı. Güney Marmara Bölgesini de bu amaçla yenilenebilir enerji teknolojisi geliştiren bölgeye dönüştürmek istediklerini belirten Vali Ahmet Turhan, şunları söyledi;

"Yani biz Güney Marmara Bölgesi olarak enerji üretmenin yanı sıra sektörün Ar-Ge, makine, ekipman üretimi, lojistik, danışmanlık ve bakım-onarım gibi tüm unsurlarında liderliğe adayız. Bu kapsamda bu gelişme ve hedeflerimiz bölge olarak bizlere önemli sorumluluklar yüklemekte. Bunların başında da sektörün ihtiyacı olan nitelikli personelin yetiştirilmesi gelmektedir. Bir sektörde lider olmaktan söz edebilmek için her şeyden önce insan kaynaklarının en vasıflı hale getirilmesi şarttır. Bunu da ancak Üniversite-Sanayi-Kamu ve STK işbirliği ile ortak vizyona doğru bir arada ve aynı inançla hareket ederek gerçekleştirebiliriz. Öncelikle il istihdam kurulunda meslek liselerinde yenilenebilir enerji bölümlerinin kurulmasını kararlaştırdık, bu hususta önemli bir mesafe aldık. Yine GMKA yenilenebilir enerji sektörünü mali destek programları vasıtasıyla desteklemekte. Şu anda hibe çağrısı olan 14 milyon 200 bin liralık mali destek programının önceliklerinden biri de yenilenebilir enerji sektörüyle ilgilidir."

SEKTÖRE NİTELİKLİ PERSONEL YETİŞTİRECEK PROJE

GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, AB'nin hibe desteğine hak kazanan projeden söz ederken, yenilenebilir enerjide personel yetiştirilmesiyle ilgili bugüne kadar atılmış adımlara yeni ve büyük bir adım eklendiğini vurguladı. GMKA'nın Balıkesir Üniversitesi ile ortak olarak yenilenebilir enerjide personel yetiştirilmesi için hazırladığı 9,6 milyon Avro bütçeli proje başvurusunun Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye hak kazandığını kaydeden Ahmet Turhan, Mart 2013'de yenilenebilir enerjiyle ilgili yapılan çalıştayın sonuçlarını aldıklarını söyledi. Vali Turhan, "Bu başarı o çalıştaya katılarak sektörün Türkiye'deki lideri olunması için atılması gereken adımlar hakkında değerli fikirlerini beyan ederek bizleri yönlendiren herkesin başarısıdır. AB'nin katılım öncesi mali yardım aracı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığınca yürütülen kaynakların geliştirilmesi projesi programına ajansımızın kurduğu yenilenebilir gençlik enerjisi Yeniden Sen başlıklı 9,6 milyon Avro'luk proje başvurusu büyük bir başarıya imza atarak desteklenmeye hak kazanan 37 proje içerisinde birinci olmuştur. 9,6 milyon Avro GMKA'nın iki yılda verdiği hibe kadar bir destek. Projenin süresi 2 yıl, ancak en önemlisi sürdürülebilir olması. Proje bittiğinde üniversitemiz yenilenebilir enerji üretimi konusunda belki Türkiye'de değil ama bölgede en ileri konumda olan bir üniversite olmuş olacak" diye konuştu.

Proje tanıtım toplantısının ardından GMKA'nın 2014 yılı Ocak ayı olağan genel kurul toplantısına geçildi. Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ın başkanlığındaki toplantının en önemli gündem maddesi 2014 bütçesi oluşturdu. GMKA Yönetim Kurulu toplantısı akşam geç saatlere kadar devam etti.

13.01.2014

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler







Son Günlerin Haberleri
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Balıkesir Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Üretim Potansiyeli En Yüksek Bölgesi

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi