Şifrem?
102 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Edremit’te Köylünün Taş Ocağı Tepkisi
Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Dereli Köyü, Karayurt ve Karadağ mevkiinde taş ocakları açılmasına yönelik girişimler, köylülerin tepkisine sebep oldu.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Dereli köyü sınırları içinde yapılmaya çalışılan 'Taş Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi' projesine, tarıma, hayvancılığa, ormana ve turizme zararlı olacağı düşüncesiyle karşı olan Dereli Köyü sakinleri, tepkilerini dile getirdi. Köy Muhtarı Ahmet Güneş, basın mensuplarını köye davet ederek, basın açıklaması yaptı. Köy sakinlerinin de katıldığı açıklama, köy kahvehanesinde gerçekleştirilirken, programa, Güney Marmara Çevreyi ve Doğayı Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal da katıldı.

Yapılması düşünülen taş ocağı ve kırma taş tesisleri için 2 yıl önce köylülerin eylemleri olmuştu ve bu eylemler neticesinde proje askıya alınmıştı. Projeyi gerçekleştirmek isteyen şirketin yeniden girişimlerde bulunduğunu öğrenen köylüler, eylemlerini tekrarlama ve mücadele sürecine başladıklarını söyleyerek, "Köyümüzün kaderini değiştirtmeyeceğiz” dedi. Yapılan basın açıklamasında, “Edremit Belediyesine ait EDBEL şirketi 20.01.2014 tarih ve 2014/008 sayılı yazıları ile Edremit Orman İşletme Müdürlüğüne tekrar başvurduğunu ve taş ocağı için verilen olumsuz rapora itiraz ederek ruhsat almak istediklerini belirtmiş olduğu dilekçelerini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Dereli Köyü Halkı ve Muhtarlığı olarak bir kez daha diyoruz ki; Kaz Dağlarımızı, zeytinlerimizi, tarımımızı, hayvancılığımızı, toprağımızı, turizmimizi, sağlıklı yaşam hakkımızı, huzurumuzu, güvenliğimizi korumaya kararlıyız. Bu konuda her türlü yasal ve siyasal haklarımızı kullanarak mücadelemizi veriyoruz, verdik ve yermeye de devam edeceğiz. Kaz Dağları’ndan gelen Edremit'in içme suyu hattı, taş ocağına sıfır noktadan geçmektedir. Söz konusu boru hattı sözde taş ocağı nakliye yolu boyunca 10 Km. ilerleyerek Edremit'e ulaşmaktadır. Boru hattı boyunca bulunan dinlendirme ve havalandırma havuzları vasıtası ile tozlanan su artık temiz akmayacaktır. Ağır tonajdaki araçların bu önemli yatırımın isale hattını bozarak zarara uğratacağı ve kirleteceği ise aşikardır. Taş ocaklarının kırma eleme tesislerinde bol miktarda suya ihtiyaç vardır. Bu su nereden karşılanacaktır? Hangi köyün içme suyu gasp edilecek ve kirletilecektir. Bütün yaz içme suyu sıkıntısı ile boğuşan Tepe Oba köyü örneği varken bunu köylülerimize kim nasıl izah edebilir. Taş ocağına sıfır noktadaki Zambaklı deresi. Tuğlu dere ve Dereli çayı aynı zamanda köyümüzün içme ve sulama suyunun da tedarik edildiği kaynaklardır. Bu kaynakların taş ocağının verdiği zararlar neticesinde kirlenmesi kaçınılmaz bir durumdur. Bu dereler aynı zamanda Edremit çayını oluşturan kaynaklardır. Bu çayların bembeyaz çamur akmasına ve tüm canlılığın yok olmasına kim razı olabilir? Dereli köyü halkının hiçbir ferdi bu taş ocağını istememektedir. Bu anlamda daha önce de imza toplamış, miting düzenlemiş ve muhtarlığımız aracılığı ile her türlü yasal ve siyasal mücadeleyi vermişlerdir. Dereli Köyü halkının haklı isteğini göz ardı ederek sosyal sorunlara sebep olmaya hiçbir kişi ve kurumun hakkı yoktur. Köylümüzün taş ocağından gelecek hiçbir maddi menfaate asla ihtiyacı bulunmamaktadır. Köy halkı buna tenezzül etmeyi yaşadıkları toprağa ihanet olarak görmektedirler. Bilinçli köylü vatandaşlarımız, toprağımızın üstünün altından binlerce kez daha değerli olduğunu bilmekte ve buna inanmaktadırlar” denildi.

19.02.2014

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Edremit’te Köylünün Taş Ocağı Tepkisi

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi