Şifrem?
470 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

SEKA Üretime Geçiyor
Balıkesir'de yıllardır çalışmayan ve son olarak 2002 yılındaki özelleştirme ihalesiyle Albayrak Şirketler Grubu'na satılan Seka Kağıt Fabrikası'nın önümüzdeki günlerde tam kapasite olarak yeniden çalışmaya başlayacağı, makine ve ekipman yenilemesine giden fabrikanın bünyesinde yaklaşık bin kişiyi de istihdam edeceği açıklandı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Albayrak Kağıt Fabrikasının tam kapasite olarak faaliyete geçeceğini, "SEKA’da şu anda Albayrak fabrikayı satın aldı. Fabrikaya 120 konteynır makine gelmiş. Orada günde 300 ton kağıt üretecek; bin kişi çalışacak. Günde 300 ton kağıt dediğin zaman muazzam bir nakliye de çıkıyor" sözleriyle müjdeledi. Hem Balıkesir hem ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan atıl durumdaki kağıt fabrikasının yeniden üretime geçeceğinin açıklanması iş dünyasında memnuniyetle karşılandı. Ahmet Edip Uğur ayrıca, Çinli Texhong tekstil firmasının da Balıkesir OSB'de iplik fabrikası kuracağını, bu fabrikada da firmanın Bin kişi çalıştıracağını söyledi. Uğur, "Çinli firma işe alacağı 50-60 personeli Çin’e götürüp eğitim verecek. Bir kısım Çinli'yi buraya getirip eğitim verdirecek. Organize Sanayi Bölgesinde fabrika kuracak. Çin’in 15’inci zenginiymiş. Dünyadaki fabrikalarında 20 bin kişi çalışıyormuş. Balıkesir’e istihdam lazım şu anda” diyerek artarak devam etmesini bekledikleri bu yatırımların son derece önemli ve memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

ALBAYRAK KAĞIT FABRİKASI
Özelleştirme İdaresi'nin 16 Ekim 2002 tarihinde açtığı ihaleyle SEKA Balıkesir İşletmesi'ni 1.1 milyon dolara Albayrak Şirketler Grubu satın aldı. Ancak satın alındıktan sonra faaliyete geçirilemeyen fabrikada kamuoyunda yayılan söylenti ve iddialar üzerine Albayrak Şirketler Grubu tarafından basın toplantısı düzenlenerek kamuoyu bilgilendirilmişti. 2005 Mart ayında düzenlenen fabrikadaki basın toplantısında Albayrak Şirketler Grubu Proje Koordinatörü Kurtuluş Öğün, ihale aşaması, işletmenin bugünkü durumu ve gelecekle ilgili düşüncelerini açıklarken, hiçbir zaman kapalı kutu olmadıklarını vurgulamıştı. Kurtuluş Öğüt, Albayrak Şirketler Grubu'nun Balıkesir'deki bu fabrika için ilk ve son şans olduğunu söylemişti. 2002 yılında dönemin ilgili Bakanı Yılmaz Karakoyunlu tarafından yabancı bir firmaya yaptırılan fizibilite araştırmasından bahseden Öğün, "İhalelerde başarısız olunması sebebiyle piyasalarda ortaklık arayışına gidilmiş, ancak koordinatör İsveç Ekman & Co.AB, yaptırdığı çalışmalar sonrasında, bu işletmenin 1 ABD Doları karşılığında devredilmesi halinde bile karlı bir işletme olarak çalıştırılmasının mümkün olmadığını 27 Eylül 2002 tarihinde yetkililere bildirmiştir" açıklamasında bulunmuştu.

ALBAYRAK ŞİRKETLER GRUBU'NUN 26 MART 2005 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI
Grubun kağıt teknolojisini hiç bilmediği halde böyle bir yatırıma girmesinin çılgınca bir cesaret olduğunu belirten Kurtuluş Öğün, Balıkesir kağıt fabrikasının üretime geçmesiyle, kağıt ithalatı yapan bir medya patronunun piyasadaki etkinliğinin sona ereceğine dikkat çekerek, "Bu ithalatın çok karlı olduğunu söyleyebilirim. Bunun bir kısım basın organları sahibi şahsiyetler tarafından yapıldığını düşünürsek, bu kişilerin kontrol ettiği gazetelerde özellikle Balıkesir'in Albayrak'lar şirketine peşkeş çekildiği, batırıldığı, çalıştırılmayacağı gibi ifadelerin yer alması pek tesadüf değildir. Bu fabrika yılda Balıkesir'in tamamı kadar elektrik tüketmektedir. Kimseyi silah zoruyla bu ihaleye katılmaktan alıkoyamazsınız. Albayrak Şirketler Grubu'nun sahipleri cesaret sahibi ve kimsenin girmediği işlere girip başarabilen insanlardır. Kağıt teknolojisi konusunda hiçbir bilgisi olmayan grubun böyle bir yatırıma girişmesini çılgınlık olarak niteleyebilirsiniz" diye konuştu.

"YATIRIM YAPACAĞIZ"
Grubun aklında arsayı almak, teçhizatı hurda diye satmak, binaları yıkmak, buralara apartmanlar dikmek gibi hiçbir düşünce olmadığını kaydeden Öğün, şunları söyledi:
"Söz konusu ihale sonuçlandığında, Albayrak Şirketler Grubu, fabrika için 1.1 milyon dolar teklif vermiştir, bu teklif Özelleştirme İdaresi tarafından onaylanmış ve fabrika Albayrak Şirketler Grubu'na devredilmiştir. İşçilerin kıdem ve izin tazminatları dahil o tarih itibariyle fabrika şirketimize 2.1 milyon dolara mal oldu. Toplam alanı bin 700 dönüm olan sadece bin 200 dönümü bize verildi. Böyle bir tesisi işletmek için balıklama atlamadık. Bir kısım danışman ve yabancı ortaklarla değerlendirme yaptık. Yongalama tesisinin modernizasyonu için Finlaniya Medso ve Avusturya Andritz firmalarıyla gerekli görüşmeleri yaptık. 1.3 milyon Euro karşılığı proje konusunda mutabakat sağladık. En büyük sorun elektrikti, elektriği kendi kaynaklarımızla elde etme kararını verdik. Bu kapsamda, Turbomak firmasıyla doğalgazlı turbo jeneratör sözleşmesini 11.3 milyon Euro olarak imzaladık. Hamur hazırlama bölümündeki sorunları gidermek için 1.7 milyon Euroluk, asıl kağıt makinesinin yapıldığı bölümün modernizasyonu için Finlandiya Medso ile 7 milyon 450 bin Euro'luk sözleşme yaptık. Şirketimiz mahkeme kararlarına saygılı. Ancak, haklarımızı da hukuk yoluyla aranması gerektiğinin de bilincindeyiz. Söz konusu sebeplerle şirketimiz, Özelleştirme İdaresi tarafından kendisine ulaştırılan iade taleplerini saygıyla karşıladı. Fakat elektrik, su , idare vs. şu anda aylık masrafı asgari 60 milyar liranın geriye ödenmesini talep etmek de bizim hakkımız. Bizim burası için taahhütlerimiz 150 milyon Euoru. Albayrak Şirketler Grubu, Balıkesir kağıt fabrikası için bana göre ilk ve son şanstır. Beklentimiz, kararın ülkenin ve Balıkesir'in menfaatleri doğrultusunda gerçekleşmesidir. Bu kararla ya üretime başlanacak veya fabrika hurda olarak satılacak".

İşletme modernize edildikten sonra çalışacak toplam personel sayısının 695 kişiye ulaşacağını hatırlatan Öğün, Temmuz 2004 itibariyle üretime başlayıp 375 kişiye de iş vermeyi planladıklarını, yapılan çalışmaların parasal hedeflerinin ise üretime başladıktan sonra bir makine ile yıllık 75 milyon ABD Doları, ikinci makinenin devreye girmesi ile de 200 milyon ABD Doları olduğunu bildirdi. Öğün, ancak şirketin çalışmaları sürerken, Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin 15 Ekim 2003 tarihinde değer tespit komisyonunca belirlenen piyasa kapitalizasyon değerinin 51.2 milyon ABD Doları olduğu, bu yüzden kamu zararı oluştuğu kanaatiyle satışın iptal edildiğini anlattı. Şirket avukatı ise, ihalenin ardından devletle imzalanan satış sözleşmesinde buranın tekrar kağıt fabrikası olarak işletileceğine dair ağır ve önemli maddelerin yer aldığını, istense dahi buranın amacı dışında zaten kullanılamayacağını, yargı aşamasında kendilerinin daha dava açma haklarının saklı tuttuklarını belirtti. Kurtuluş Öğün, yargı kararının aleyhte çıkması halinde Balıkesir için ayırdıkları 150 milyon Euoru'luk kaynağı Konya'daki projelerine aktarabileceklerini söylerken, Balıkesir Seka fabrikasının tekrar ihaleye çıkarılması halinde son defa girebileceklerini de sözlerine ekledi.

SEKA'DA BACALAR TÜTECEK
Son olarak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un konuyla ilgili makamında kendisine yapılan bir nezaket ziyaretinde yaptığı kısa açıklamada, "SEKA'da, şu anda Albayrak bir fabrikayı satın aldı. 120 konteynır makine gelmiş. Orada günde 300 ton kağıt üretecek, 1000 kişi çalışacak. Günde 300 ton kağıt dediğin zaman muazzam bir nakliye de çıkıyor" şeklindeki açıklamasıyla 2 bin dönüm araziye sahip olan eski adıyla SEKA Balıkesir, yeni adıyla Albayrak Kağıt Fabrikası'nın yakın zamanda üretime geçeceğini müjdelemiş oldu. Fabrikanın ihracat da yapacağı bildirildi. 

11.04.2014

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir SEKA Üretime Geçiyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi