2010 yılı Nisan ayında karkas dana kesim fiyatının 18 ile 19 lira aralığında olduğunu ve o dönemlerde Tarım Bakanlığı tarafından bu fiyatın yüksek görülerek ithalatın önünü açtığını belirten Özden, "Aradan geçen 5 yıla ve ithalata rağmen karkas kesim fiyatlarının hala Türkiye ortalamasında 18.5 lira ve halen yüzde 60 karla satan kasaplar var. 32 liraya kıyma satıyorlar fakat 5 yıl önceki fiyatlara gelmiş, eleştiren yok. Çok haksız ve yanlış bir uygulama" dedi.
2010 yılında besicilerin 16-17 liraya, hatta kesilen karkas et ile 30-32 kilo arasında yem alabildiğini söyleyen Özden, bugün 19 liraya kesilen karkas et fiyatıyla 20-25 kilo arasında yem alınabildiğini, yemin çuvalının ise 50 liraya yükseldiğini söyledi. Özden konuşmasında, "Yem ve et fiyatlarına baktığınızda yetiştirici 5 yıl önceki fiyatlarda ama kasaplar ve marketler yüzde 60’la karla satış yapıyor. Bütün kasaplarda da ben dana etini bulacağınızı tahmin etmiyorum. Yüzde 50’si sığırdır, inektir. Daha da ucuza keserler, bunların karları yüzde 70’e çıkar. Yılbaşında 21-22 liraya açılan kuzu fiyatı, 18-19 liraya kadar geriledi. Fiyatlar yetiştiricinin elinde değil. Kasaplarda fiyat farkı var. Esnaf odaları mı? Tüketici dernekleri mi? Neresi müdahil olacaksa tabii ki onlar serbest ekonomi, diyecek ama serbest ekonominin de bazı yaptırımları olması lazım. Geçen yıl Ramazan ayı başında yine şu anki bakanımızın başkanlığında ithalatçı firmalar, yemek sanayicileri odaları ve Kasaplar Federasyonu bir toplantı yaptı. Yine yok feryatları çıkmıştı. Biz rakamları koyduğumuzda yeterli hayvanımız var. Kesinlikle ithalata gerek yok diye 12 ayı bitirdik" dedi.
Yaklaşan Kurban Bayramı'nda kurbanlık sıkıntısı çekilmeyeceğini de sözlerine ekleyen Özden, "Kurban da çok rahat geçecek. Yeteri kadar hayvanımız var" diye konuştu.
21.07.2014
Cemalettin Özden