Şifrem?
361 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Kuzey Ege Turizminin Gözdesi: Cunda Adası
Kuzey Ege'nin gözde turizm merkezlerinden olan Cunda (Alibey) Adası, birçoğu butik otel olan eski Rum evleri, Arnavut kaldırımları, kiliseleri, papalina balığı, Yunan ve Türk mutfağının eşsiz lezzete sahip yemekleriyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir'in "Adalar kenti" olarak nitelendirilen ilçesi Ayvalık'a bağlı 22 adadan sadece Cunda ve Lale Adalarında yerleşim bulunuyor.

Hizmete 1964'te açılan "Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü"nden geçilerek karayolu ve Ayvalık'tan teknelerle ulaşımın sağlandığı Cunda Adası, Edremit Körfezi ve Kuzey Ege'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor.

Kırmızı, mavi, yeşil, pembe, birbirinden renkli panjurlu taş evler ve Arnavut kaldırımlara sahip tarih kokan dar sokaklarından yürünerek gezilebilen adada, hatıra fotoğrafı çektirilebilecek bazı özel noktalar bulunuyor.

Adaya gelenler, yüzlerce nazar boncuğunun asılı olduğu ağacın önünde, "Türklerin adaya ilk ayak bastığı yer"de, Türkiye'nin ilk boğaz köprüsünde, kiliselerin önünde, dış görünüşüyle cezbeden bazı Rum evlerinin girişinde, kordonda ve Aşıklar Tepesi'nde hatıra fotoğrafı çektirebiliyor.

Kapıları, kapı tokmakları, pencereleri, tahta ve taş işçiliğiyle görülmeye değer Cunda evleriyle geçmişe kısa bir yolculuk yapılan adada, en fazla ziyaret edilen yerlerin başında müzeye dönüştürülen Taksiyarhis Kilisesi geliyor.

- 100 yıla tanıklık eden müze

Harabe durumdaki kiliseyi 49 yıllığına kiralayan Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından 2 yıl süren restorasyonun ardından 2014 yılında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi, oyuncaklardan, yaklaşık 120 yıllık faytona, eski dalgıç kıyafetlerinden 1910 model otomobile kadar bin 223 parça eseriyle son 100 yıla tanıklık ediyor.

Ada merkezinde sıralanmış, bazılarının ünü yurt dışına yayılmış lokantalarda Ayvalık'ın eşsiz lezzeti papalina balığının yanı sıra ahtapot, kalamar, karides, midye gibi deniz mahsulleri, Yunan ve Türk mutfağıyla harmanlanmış yemekler, yörenin otlarından hazırlanmış mezelerin tadına bakan ziyaretçiler, tarihi Taş Kahve'de lor kurabiyesi eşliğinde çayını yudumlayabiliyor, kordonda "Lokma imparatoru"nda bazen bir saat sıra bekleyerek aldıkları lokma tatlısından yiyebiliyor.

Limanda bekleyen onlarca kiralık yattan biriyle Ege Denizi'ne açılabilen tatilciler, karayoluyla da ulaşılabilen Pateriça Koyu gibi eşsiz güzellikteki plajlara sahip 7 koyda denize girebiliyor.

Kafeye dönüştürülen tarihi değirmende çay, kahve içebilen, yörenin ünlü yemeği Ayvalık tostunun tadına bakan tatilciler, adada, eski Rum evlerinden dönüştürülen taş yapı butik otellerde konaklayabiliyor.

Cunda'ya gelenler, ada merkezinde bulunan hediyelik eşya çarşısından, deniz kabukları ve taşlardan, ahşaptan ve diğer ürünlerden yapılan el işi hediyeliklerden alabiliyor.

Gecesi ve gündüzü ayrı güzel adada konaklamanın maliyeti kişi başı 200 liradan başlıyor, manzarasına ve konumuna göre 750 liraya kadar çıkabiliyor. Otellerde kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her sofrada zeytinyağı ve yeşil zeytin mutlaka yer alıyor.

Yaz dönemi kadar olmasa da tarih ve yemek kültürüyle iç içe sakin ve sessiz bir tatil isteyenlerce kış aylarında da çok sayıda kişi tarafından tercih edilen ada, 10 günlük bayram tatilinde en yoğun dönemlerinden birini geçirecek.

Edremit Körfezi'nin turizm merkezleri olan Küçükkuyu, Altınoluk., Akçay, Ören, Gömeç ve hatta İzmir'in Dikili ilçesine gidenlerin uğramadan yapamadığı Cunda Adası, her geçen yıl artan ilgiyle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

- Taş Kahve'de lor kurabiyesi eşliğinde çay 

Ayvalık Turizm Derneği Başkanı ve Ayvalık Turizm Geliştirme ve Hizmet Birliği Genel Sekreteri Ümit Özgültekin, Cunda'nın yemekleri, denizi, tarihi, kedileri ve yemekleriyle ünlü olduğunu söyledi.

Mavi bayraklı 7 koya sahip Cunda'nın deniz, tarih, doğa ve gastronomi turizmini aynı anda sunduğunu ifade eden Özgültekin, "Sadece lokantasında papalina yemek için gelenler oluyor ya da Taş Kahve'de lor kurabiyesi eşliğinde çay içmek için. Dar sokaklarını gezerek tarihi bir yolculuk yapanlar, renkli panjurlu evlerin önünden geçerken hayranlıklarını gizleyemeyenler, değirmende kahve içenler Cunda'ya mutlaka bir daha geliyor." dedi.

25.08.2017

cundacunda adası

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Kuzey Ege Turizminin Gözdesi: Cunda Adası

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi