Şifrem?
261 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

BAÜ’de Siyanür Konferansı
Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, siyanürün insan sağlığına zarar vermediğini ileri sürerek, "Siyanürün kanser yaptığını söyleyen bir bilim adamı varsa Nobel Tıp Ödülü'ne aday gösterip, tüm masraflarını da biz karşılayacağız. Hodri meydan" dedi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

   Balıkesir Üniversitesi'nde (BAÜ) 1.5 ay önce düzenlenen siyanürle altın arama karşıtı konferansla ilgili Koza Altın İşletmeleri tarafından da siyanürle altın aramanın zarar vermediğine dair bilimsel bir konferans verildi. Konferansta Bergama Ovacık'taki altın işleme madenlerinin dünyanın en iyi çevre teknolojisine sahip işletme olduğu belirtildi.

  

  BAÜ Necatibey Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Halil İnalcık Salonu'ndaki konferansta konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Batar, siyanürün Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standart değerleri aşmıyorsa zararsız olduğunu anlattı. Siyanürle altın çıkarmanın bu kadar gündeme getirilmesinin manidar olduğunu kaydeden Doç. Dr. Batar, öğrencilerin siyanür karşıtı soruları karşısında zor anlar yaşadı. Öğrencilere birilerinin yönlendirmesiyle değil, bilinçli birey olarak bilimsel verilerle konuşmaları gerektiğini söyleyen Turan Batar, Türkiye'de en fazla siyanürü devlet kurumu olan Eti Maden'in Kütahya Gümüşköy'de kullandığını, ancak bu zamana kadar Gümüşköy'deki siyanürle gümüş çıkarmanın hiç konuşulmadığını söyledi.

   İnsan hayatı için madenlerin vazgeçilmez olduğunu kaydeden Turan Batar, "Türkiye'de en çok siyanür tüketilen işletme Kütahya Gümüşköy'deki gümüş madeni. Hem de Eti Maden tarafından işletiliyor. Bir Türk vatandaşı senede 5 ton maden malzemesi tüketiyor. Bunu siz isteseniz de istemeseniz de tüketiyorsunuz, böyle. Amerika'da ise 1 kişi yılda 21 ton maden tüketiyor, çünkü zengin ülke. Bir şekilde bu madenlerimizi çıkarmak durumundayız. Ama, şartımız ne, çevre. Bu işin peşindeyiz. Çevreyle en ufak sorunu olan bir işletme ile barışık olamayız. Petrol ve petrol ürünlerine sene de ödediğimiz döviz miktarı 2 milyar dolar, altına 4.8 milyar dolar. Şu anda Türkiye'de 6 bin ton altın var. Bu altınlar işletilebilir, ama çıkarmak öyle çok kolay değil. 1 ton madeni öğütüp un haline getiriyorsunuz, içinden 1-2 gram altın alalım diye. Çevre derken bunun da bir sınırı var. Ben, Dünya Sağlık Örgütü'nün rakamlarını açıklıyorum, buna kimse itiraz etmemeli. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri altını nasıl işletiyorsa biz de öyle işletelim. Türkiye'nin borçlarını Toros dağları 5 defa öder. Ama nasıl öder? Dağları eritip mıcır haline getirir ve onu satarsanız öder. Türkiye'deki altın henüz işletilmemiş, yani bakir. Bugüne kadar Gümüşköy'ü neden hiç anmadınız? Hiç bilmiyorsunuz. O sizin mi eksikliğiniz, yoksa yanlış bir yönlendirme mi var? Ben ezbere konuşmuyorum, bugün 2 mg / litreyi Amerika'da açık arazilere bırakabilirsiniz, çünkü zararsız. Ama, tabii ki bir sınır olmalı siyanürde. O sınıra göre hareket ederiz" dedi.

   Bir öğrenci, Kazdağı'ndaki siyanürle altın madeni arama girişimleriyle ilgili tepkisini, "Dünya harikası İDA'mızı kimseye vermeyiz, orada siyanürle altın aramaya karşıyız. İDA için savaşacağız, ama siyanürle savaşmaya hep devam edeceğiz" şeklinde dile getirirken, öğretim üyesi Batar da, "Bir şey söylerken birilerinin yönlendirmesiyle konuşmayın. Ben bilim adamı kimliğimle söylüyorum, ezbere söylemiyorum. Bilinçli bireyler olun. Ben sınır bu diyorsam bu, eğer size uymuyorsa o zaman bilimsel bir ekip toplar, inceleme yaparsınız" şeklinde cevap verdi.  

 

04.01.2008 12:49:10

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir BAÜ’de Siyanür Konferansı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi