Şifrem?
96 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Doğalgazdan Tasarruf Edin
Doğalgazı ekonomik kullanmak için evin kullanılmayan bölümlerindeki radyatörlerin kapatılması gerektiği belirtildi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

   Samsun Doğal Gaz Dağıtım A.Ş., internet sitesinde, doğalgazı ekonomik kullanmak için dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Konutlardaki tüm ısı kaybının yüzde 15'inin pencere ve kapılardan olduğu, mevcut izolesiz kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşlukların pencere süngeriyle kaplanması gerektiği belirtilerek, "Verimli kullanma oda konforu 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır. Bir günden fazla evden uzak kalınacaksa termostat kapatılmalıdır" denildi.

   Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerin örtülü olmasının büyük bin enerji tasarrufu sağlayacağını belirten uzmanlar, pencerelerden güneş çekildiği zaman perdelerin kapatılması gerektiğine işaret ederek, "Tüm ısı kayıplarının yüzde 10'u yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan havalandırma menfezi kesinlikle kapatılmamalıdır. Radyatörler mobilya ve benzeri eşyalar veya perdelerle engellenmemelidir. Radyatörler örtülürse yüzde 15 yakıt tüketimi artar" bilgisine yer verdi.

YALITIM PROJESİ SORULMALI

   Binalarda ısı yalıtımı yoluyla ısınma veriminin arttırılmasıyla ilgili ise şu bilgilere yer verildi:

  "Bilindiği gibi binalar; pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturası yüksek gelmektedir. Alınacak ısı yalıtımı önlemleriyle halen tüketilen yakıt miktarından Almanya'daki gibi yüzde 50, Amerika'daki gibi yüzde 60, İsveç'teki gibi yüzde 73 tasarruf yapmak mümkün olabilecektir. Nasıl ki bir cihaz alırken satıcıdan cihaz ile ilgili 'garanti ve kalite belgesi' isteniyorsa, artık bir bina alınırken veya kiralarken o binada ısı yalıtımı projesinin uygulanıp uygulanmadığını ve yıllık yakıt tüketimi sorulmalı ve yakıt tüketimi az binaları tercih edilmelidir."

KULLANILMAYAN YERLERDEKİ RADYATÖRLERİ KAPATIN

   Oransal olarak kullanılan enerjinin; yüzde 81'i konutun ısıtılmasında, yüzde 11'i banyo ve mutfakta, yüzde 8'inin ise elektrikli aletlerde harcandığı bilgisi verilen açıklamada, doğalgazı ekonomik kullanmanın püf noktaları hakkında şu tavsiyelerde bulunuldu:

   "Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığını en çok 20 derece konfor sıcaklığına ayarlamalıdır. Konfor sıcaklığından sonra 1 derece iç sıcaklık artışı yüzde 5 civarında bir enerji kaybına neden olmaktadır. Odalarda masa, sandalye ve yataklar dış duvarlardan uzak tutulmalıdır. Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlanmalı, geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgarlık ile kapatılmalıdır. Gece-gündüz ısınan evleri yüzde 50-55 nemlendirilmeli, 18 derece ısınan bir odanın nemlendirilmesi ile hissedilecek pratik konfor sıcaklığı 20 derecenin üstünde olacaktır. Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından vücut daha az ısı kaybedecektir. Radyatörlerin üstlerini ve önlerini estetik amaçla kapatılmamalı, mobilya, perde ve eşyalarla engellenmemelidir. Bu durumda ısı odaya homojen bir şekilde dağılamaz. Radyatör ile duvar arasında boşluk bırakılmalıdır. Eğer inşaat aşamasında duvarlara yalıtım yapılmamışsa radyatör arkası yalıtımını prefabrik folyo kaplı polietilen levhalarla kolayca yapılabilir. Bu durumda ısının odaya yayılmadan önce dışarıya çıkması önlenmiş olacaktır. Kullanılmayan ev bölümlerinin (oda, kiler, giriş ve merdiven) radyatörleri kapatılmalıdır."

 

24.01.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler

















Son Günlerin Haberleri
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Doğalgazdan Tasarruf Edin

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi