Şifrem?
150 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

'Yüzde 18 En Büyük Sorunumuzdu'
Lokantacılar Odası Başkanı Engin Gençdemir, KDV'nin yüzde 8'e inmesinin lokantacıların en büyük sorununu giderdiğini söyledi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

   Gıda maddelerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV’de yapılan yüzde 10 oranındaki indirimin, Kurban Bayramı ve yılbaşı sonrasında esnafa ikinci bir bayram yaşattığını belirten Gençdemir, “Bu düzenleme lokantacılarda büyük memnuniyet yarattı. Vatandaşlar artık fiyat tarifesi üzerinden yemeklerini yüzde 10 indirimli yiyebilecek” dedi. L

   okantacı esnafın en büyük sorununun yüzde 18 oranında uygulanan KDV olduğunu belirten Gençdemir, “Yüzde 18 KDV, yıllardan bu yana haksız vergi olarak uygulanıyordu. Basit usulde vergi ödeyen esnafla, gelir vergisine tabi esnaf arasında haksız bir rekabet oluşmasına sebep oluyordu.” Diyerek KDV’nin inmesiyle esnafın yüzünün güldüğünü vurguladı.

   Lokantacıların en önemli sorununun çözüldüğünü, esnafın diğer sorununun ancak ticari ve ekonominin durgunluğundan kaynaklanan sıkıntılar olabileceğini kaydeden, aynı zamanda kendisi de Zaman Aile Lokantası’nın sahibi olan Gençdemir, Lokantacılar Federasyonu’nda da görevli olduğunu belirterek, “Uzun yıllar verginin indirilmesi için çok uğraştık. Sonunda gerekli indirim yapıldı. Ancak indirim sadece gıda ürünlerinde değil, diğer tüm ürünlerde yapılmalı.” dedi.

   KDV indiriminden önce lokantacıların kullandığı belli başlı birçok malzemeye zam geldiğini belirten Gençdemir, “Lokantalar, odamıza kayıtlı olarak hizmet vermekte ve odanın hazırladığı fiyat tarifesini uygulamak zorunda. Bizler Lokantacılar olarak esnafımızın ihtiyaç duyduğunu düşündüğümüz zamanlarda fiyat tarifesinde artırıma gidiyorduk. Kullanılan başlıca malzemelere her zam gelişinde ise tarife yenileyemediğimiz için lokantacı esnafımız mağdur oluyordu.” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

   “En son 2007’nin Kasım ayında yenilediğimiz fiyat tarifesi üzerinden 18 ay geçmişti. Artık esnafımız eski tarife üzerinden aldığı fiyatlarla, yapılan zamların getirdiği yükü karşılayamıyordu.” diyerek yapılan vergi indiriminin gerekliliğini belirten Gençdemir, “Önceden 28-33YTL olan ayçiçek yağının tenekesi 40-50 YTL arasında değişiyor. Un 30 YTL’ydi yaklaşık yüzde 25 zamla 37-40 YTL arasında satılıyor. Tüp fiyatlarına Temmuz ayında zam geldi, 36 YTL’den 43 YTL’ye yükseldi. Et fiyatları ise son 18 ayda 2 kez zamlandı. Kiralar iki defa arttı, asgari ücret, stopaj vergileri, SSK, Bağ-Kur primleri ve sebze fiyatları arttı.  Biz de Kasım ayında tarifemizi yeniledik ve ardından vergi indirimi geldi. Yani bu yeni tarife üzerinden müşteriler yemeklerini yüzde 10 indirimli yiyebilecekler. Hükümet bu konuda da adaletli davranmıştır. Bu hükümetin vatandaşa indirimidir. Yetkililere teşekkür ediyoruz ve denetimlerin devam etmesini istiyoruz.” dedi.

   Devletin vatandaşın lehine yaptığı vergi indirimine müşterilerin kendisinin de sahip çıkmasını isteyen Gençdemir, “Bu indirim tüketiciye de olumlu yansıyacaktır. Her müşterinin lokantada asılı olan fiyat tarifesi üzerinden yüzde 10 indirim isteme hakkı var. Bunu lütfen kimse göz ardı etmesin. Tüketicinin her konuda bilinçli olması gerekiyor” dedi. Lokantacının işyerinde fiyat tarifesi bulundurmazsa yaklaşık 100 YTL para cezasına çarptırıldığının altını çizen Gençdemir, “Lokantacılar, odamız yeni fiyat tarifesi çıkarmadan fiyat tarifesi değiştiremez ya da tarife dışında farklı bir ücret karşılığı satış yapamaz. Lokantacının fiyat tarifesi diğer listelere benzemez. Marketler aldığı malın fiyatına kar oranını da ekleyip ürünü rafa koyar. Ancak lokantacılar, odamız fiyat tarifesi çıkarmadan fiyatlarını değiştiremez. Lokantacı fiyat tarifesine uymadığı takdirde ve bunun belirlenmesi halinde doğrudan belediye encümenine gidiyor ve kapatma cezası dahi alabiliyor.” dedi.

   Lokantacılar Odası olarak yemek yapılan işyerlerinin durumu konusunda oldukça titiz davrandıklarını vurgulayan Gençdemir, “Tüketicinin de bu konularda bilinçli olması gerekir. İşyerinin temizlik kurallarına uyup uymadığına dikkat etmesi gerekir. Hesap öderken fiyat tarifesine bakmalı. Kontrolü hiçbir zaman elden bırakmasınlar. Kontrol güvene engel değildir.” diyerek vatandaşları da yemek yedikleri yerler konusunda duyarlı ve dikkatli olmaya çağırdı.

08.02.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler























Son Günlerin Haberleri
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir 'Yüzde 18 En Büyük Sorunumuzdu'

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi