Şifrem?
201 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

DSİ Balıkesir'deki Barajların Durumunu Açıkladı
DSİ 25. Bölge Müdürlüğü, Balıkesir bölgesinde kaydedilen yağmur ve kar yağışlarının ardından baraj ve göletlerdeki doluluk oranının 2007 yılında yaşanan kuraklığın getirdiği olumsuz şartları pozitif yönde etkilediğini belirtti.2008 yılında kaydedilen yağışların topraktaki nem açığını da kapatmaya yaradığı bildirildi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

   2008 su yılının başladığı 1 Ekim 2007 tarihinden 28 Şubat 2008 tarihine kadar geçen süre içinde genel olarak Türkiye'yi etkileyen olumsuz meteorolojik ve hidrolojik ºartlar Balıkesir bölgesinde de etkisini gösteriyor. Su havzalarında 2007 su yılından gelen yağıº eksikliğinin bu yılki yağışların verimini de olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, 2008 su yılında düşen yağıların büyük oranda topraktaki geçen yıldan kalan nem açığını kapatmaya yaradığını, yüzeysel akışa geçen suların küçük kaldığını, bu nedenle işletilmekte olan depolama (baraj, gölet, doğal göl) tesislerinde bu sene beklenen düzeyde su biriktirilmesinin mümkün olamadığını bildirdi. DSİ 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan tarafından yapılan açıklamada, su havzaları bakımından Balıkesir'in, "Susurluk, Marmara ve Kuzey Ege" su havzaları içinde yer aldığı hatırlatıldı. Susurluk su havzası içindeki Çaygören barajının yüzde 31, İkizcetepeler'in yüzde 42, Manyas gölünün ise yüzde 55 doluluk oranında oldukları açıklandı. Marmara su havzası içinde yer alan Gönen barajının yüzde 73, Kuzey Ege su havzası içinde kalan Madra barajının da yüzde 35, Sarıbeyler barajının 48 oranında dolu olduğu bildirildi.

   Bölge Müdürü Durukan, "Bölgemizce halen işletilmekte olan barajlarda 628,2 hm3, Manyas gölünde 690 hm3 ve 19 adet gölette 25,4 hm3 olmak üzere depolama tesislerimizin toplam kapasitesi 1343,6 hm3'tür. 28 Şubat 2008 tarihi itibariyle rezervlerde depolanan toplam su ise 714,18 hm3'tür. Maksimum depolama kapasitesine göre toplamda doluluğun yüzde 47 eksik olduğu görülmektedir. Yağışlar ve Akışlar, gözlem sürelerinin uzunluğu 50 yıl ve üzeri olan Balıkesir, Edremit, Ayvalık, Gönen, Dursunbey, Bigadiç meteoroloji istasyonları baz alınarak incelenen yağıº verilerine göre 1 Ekim 2007-31 Ocak 2008 tarihleri arasındaki yağıºlar uzun yıllar ortalamasına göre yağması beklenen yağışlardan yüzde 12 daha fazla olmuştur. Ekim-Ocak döneminde ölçülen toplam yağış miktarları Balıkesir'de metrekareye 348 kg, Edremit'te 460 kg, Dursunbey'de 272 kg, Gönen'de 349 kg, Sındırgı'da 314 kg'dır. Bu yağışlar normallerinin yaklaşık yüzde 12 daha fazlası mertebesindedir. Ancak yağışların zaman dağılımına bakıldığında etkili yağışların Ekim ayı ile Aralık ayının ilk haftası arasında yoğunlaştığı görülmektedir. Aralık ayının ikinci haftasından itibaren günümüze kadar düşen yağışlar çok düşük kaldığından beklenen akışları üretememiştir. Şubat ayı içinde görülen kar yağışı özellikle Manyas gölünü besleyen Kocaçay ile Gönen çayı havzasında etkili olmuştur. Havaların ısınmasıyla birlikte eriyen karlar Gönen barajı ve Manyas gölünde ihtiyaç duyulan suları sağlamıştır. Ancak, diğer baraj havzalarında kar erimesinden gelen sular kayda değer değildir. Yaklaşık 60 yıllık gözlemlere göre bölgemizdeki yağışların zamansal dağılımına baktığımızda yağışların ortalama yüzde 43'ü kış (Aralık-Ocak-Şubat) aylarında, yüzde 25'i ilkbahar (Mart-Nisan-Mayıs), yüzde 25'i sonbahar (Eylül-Ekim-Kasım) ve yüzde 7'si yaz (Haziran-Temmuz-Ağustos) aylarında düşmektedir. Buna göre 2008 su yılı ilkbahar ve yaz aylarındaki yağışlar normalleri mertebesinde gerçekleşse dahi akışların toplamda eksik kalacağı düşünülmektedir. Bu nedenle 2007 su yılı başından beri süregelen olumsuz hidrometeorolojik koşulların önümüzdeki aylarda da devam edebileceği olasılığı göz önünde tutulmalıdır" dedi.

DSİ, "TASARRUF" İSTEDİ

   DSİ Balıkesir 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan, istenilen doluluk oranının gerçekleşmediğini, bu sebeple sulama suyu kullanıcılarının mutlaka tasarruflu olması gerektiğini söyledi. Bölge müdürlüğünün bünyesinde 5 baraj ve 19 gölet işletildiği, baraj ve göletlerden faydalanan 28 adet yerüstü suyu sulaması ile 5 adet YAS (yeraltı suyu) sulaması bulunduğu, Balıkesir ilinde DSİ tarafından 46 bin 861 hektar sulama alanına hizmet verildiği bildirildi. Gönen barajı ile İbirler, Kocaavşar, Hacıhüseyin, Ilıca ve Armutalan göletlerinin dolu olduğu, bu sulamalarda su sorunu yaşanmayacağı açıklandı. Göletlerde normal su seviyesine göre Dursunbey-Akbaşlar göleti ile Bigadiç-Değirmenli göleti haricindeki göletlerin tamamında doluluğun yüzde 60 ile yüzde 100 arasında değiştiği, diğer rezervlerde ise doluluk oranları nispetinde sıkıntının kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

   DSİ Bölge Müdürü Şahin Durukan, "Eksik sulama suyundan dolayı mülki idareler, DSİ, su kullanıcı örgütleri ve çiftçiler tarafından bir dizi tasarruf tedbirleri alınması gerekmektedir. Manyas gölü çevresinde çeltik ekiminin yasaklanması söz konusu olabileceği gibi, bütün sulama alanlarında ikinci ürünün ekilmemesi, sulamada çok su tüketen bitkilerin ekiminden kaçınılması, sulama suyu kaçaklarının ve tahliyelerinin önlenmesi, gece sulamalarının teşvik edilmesi, alışılagelen uygulamalardan vazgeçilerek teknolojik yeniliklerden istifade edilmesi önerilerek su yetersizliği ihtimaline karşı en az zarar ile sezonun atlatılması düşünülmektedir. Sulama sezonuna kadar su stoklarının bir miktar daha artması beklenmesine rağmen bilhassa Sındırgı, Bigadiç, Balıkesir ve Kepsut ovalarına su sağlayan Çaygören barajı ile Dikili ve Altınova sulamalarına su sağlayan Madra barajında su miktarının yetersiz olması söz konusu olabilecektir. Bölge müdürlüğümüzce adı geçen yerlerdeki sulamaları devralan ilgili Sulama Birlikleri ile yapılacak görüşme ve toplantılarla alınması gereken tedbirler hususunda yöre çiftçileri bilgilendirilecektir. Sulamalarda sıkıntılı bir dönem yaşanmaması için, 2007 yılında olduğu gibi DSİ, Su Kullanıcı Örgütleri ve çiftçilerin işbirliği ve koordinasyonu ile DSİ 25. Bölge Müdürlüğü olarak 2008 yılı sulama sezonunun çiftçilerimiz ve İlimiz için verimli ve bereketli geçmesini temenni ederim" diye konuştu.

01.03.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
02.05.2024 Tarihli Haberler
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir DSİ Balıkesir'deki Barajların Durumunu Açıkladı

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi