Türkiye’nin kırmızı et üretiminde öne çıkan illerinden Balıkesir, AB kriterlerine uygun bilimsel üretime geçmek istiyor. Devletin bir reform paketi ile sektörü desteklemesini isteyen Balıkesirli kırmızı et üreticileri, altyapısı gelişmiş ancak işlenmiş ürün açısından geri olan ilde üretimin gelişmesi için kesimlik hayvanda kilogram başına destek, karma yemde KDV oranlarının yüzde 1’e düşürülmesi, tarımsal ürünlerde uygulanmakta olan gümrük vergilerinin sıfırlanması gibi maliyetleri düşürecek önlemler talep ediyorlar. Hayvan envanteri çıkarılmasının gerekli olduğunu vurgulayan sektör temsilcilerinin diğer talepleri ise üreticilerin AR-GE çalışmaları için bir işbirliği yapması ve kırmızı et üreticileri birliği kurulması.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, büyük ve küçükbaş hayvan üretiminde Türkiye’de başı çeken Balıkesir’de nüfusun yüzde 57’sinin geçimini tarımdan sağladığını belirterek şunları söyledi: “Kırmızı et üretiminde kentimiz yüzde 31’lik payla Türkiye ikincisi. 357 bin 151 büyük, 845 bin 12 adet küçükbaş olmak üzere toplam 1 milyon 202 bin 163 hayvan bulunuyor. Hükümetin tarım il müdürlükleri ile ziraat odaları önderliğinde üreticiyi bilinçlendirerek organize bilimsel üretime geçmesi gerekli. Yeni bir reform paketi ile üreticilerin teşviklerle desteklenmesi halinde Türk üreticisi dünyaya bitkisel ve hayvansal ürün ihraç eden ülkelerle rekabet edebilir.”
17 Mezbaha ve Kombina Var
Balıkesir İl Tarım müdürü Rüknettin Ceyhun da, Türkiye’nin en kaliteli etlerinin üretildiği Balıkesir’de et fiyatlarının da yüzde 5-10 civarında daha pahalı olduğunu vurgulayarak, “Kıvırcık kuzulardan elde edilen etlerimiz dünyanın en iyi etidir. Çok iyi bir altyapımız var ama işlenmiş üründe geriyiz. Balıkesir’de ruhsatlı, 8’i belediye mezbahası olmak üzere 17 adet mezbaha ve kombina var” dedi. Ceyhun, “Bunlardan 4 tanesi entegre et tesisidir. Bu tesislerde kesilen hayvanlardan yıllık 27 bin ton kırmızı et üretildi” diye konuştu.
Parayı Daha Çok Aracı Kazanıyor
Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Nuri Kaya ise, girdilerin düşürülmesi ile etin vitrinde seyirlik olmaktan çıkarılabileceğini ifade ederek, “Üretici birliği üyelerinin hakları yeterince korunamıyor. Parayı daha çok aracı kazanıyor. Ülkede üreticiyi ezen bir yapı var. Yem fiyatları yüksek ama süt sudan ucuza satılıyor. Bu, sektörün gelişimine engel. Üretici damızlığını zorunlu olarak bıçak altına yatırıyor. Böyle giderse hayvan varlığımız giderek düşecek. Kesimlik hayvanda kilogram başına destek artık şart. Hayvan envanterimiz çıkarılmalı. Gelecekte kesim için hayvan bulmakta zorlanabiliriz” diye konuştu.
Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, süt üreticilerine verilen destekleme priminin kırmızı et üreticilerine de uygulanmasını talep ederek, “Kırmızı et ihracatçısının önü açılsın. Tarımsal ürünlerde uygulanmakta olan gümrük vergileri sıfırlansın. Hayvancılıkla uğraşan üreticilerin hammaddesi karma yemdeki KDV oranları yüzde 1’e düşürülerek üreticinin sırtındaki yüke ortak olunsun” diye konuştu.
01.04.2008