Şifrem?
162 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Körfezde Zeytin İlaçlamaları Başlıyor
Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Edremit Körfez'indeki zeytinliklerin ilaçlanması için önemli atılan önemli adımın ardından ilk ilaçlamaların Salı günü yapılacağı öğrenildi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Körfez bölgesindeki zeytinliklerin ilaçlanması için önemli geçtiğimiz hafta atılan önemli adımın ardından, geç kalınan ve zararın kaçınılmaz olduğu ilaçlamaların Salı günü başlayacağı belirteldi. Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı Ramazan Yaşar ve Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Tamer arasında geçtiğimiz hafta ziray alım protokolü imzalanmıştı. Belediye Başkanı Fikret Akova ve Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman ile birlik sekreteri Naci Öztürk'ün de bulunduğu törenle protokol imzalanırken, zeytin sineği mücadelesi için ilk çalışma başlatılmıştı.

Bölgedeki ziraat odaları yetkililerinden edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz aylarda mutlama başlatılması gereken zeytin sineği ilaçlamaları için yinede geç kalınmış değil. Yetkililer, ilaçlamaların geç yapılması nedeniyle, dünyanın en kaliteli ikinci zeytinyağı üretilen bölgede yüzde 5 ila 10 arasında kalite düşüşü kaydedilebileceğini belirtiyor. zeytin ve zeytinyağı kalitesi bakımından bölgede hayati önem taşıyarak yaklaşık 2 buçuk milyon YTL maliyeti bulunan zeytin sineği ile mücadelenin Salı günü uçaklar vasıtasıyla başlayacağını vurgulayan yetkililer, ilk olarak tehdit altında olan alanların ilaçlanacağını söyledi.

İlaçlamaların yapılacağını öğrenen ve sayıları 30 binin üzerinde olan bölgedeki üreticiler, ilaçlamaların geç kalmasından dolayı zararda olduklarını ifade etti. İl Tarım Müdürlüğü tarafından, kaymakamlıklardan olaylı olarak kendilerine gönderilen, 'Bireysel aliçlama yapabilirsiniz' çağrısını dikkate alarak ilaç aldıklarını söyleyen bazı üreticiler, "Zararımız bu sayede katlandı.

İlaçlama yapılıp yapılmayacağı kesinleşmeden evvel yapılan bu çağrıyı dikkate aldık ve bireysel ilaçlama yaptık. Bir sürü ilaç parası verdik. Geç kalınmış olan ilaçlama nedeniyle zaten bir miktar zararımız olacaktı ve şimdi daha da katlandı. Bu yılı böyle geçirsek bile, önümüzdeki sene ilaçlama yapılıp yapılmayacağı kesin değil. Öyle zannediyoruz ki, bu yıl ilaçlama sorunu yaklaşan yerel seçimlerin etkisiyle gerçekleşti.

Önümüzdeki yıl yine aidatlar toplanmaz ve ilaçlama yapılmaz. Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği'nin yeniden yapılanarak daha işlevsel bir hizmet vermesi gerekir" diye yorumlar yaptı.

Zeytin sineği mücadelesinin çok önemli olduğunu belirten Burhaniye Ziraat Odası (BZO) Başkanı Duman ise, "Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği'nin parasızlık nedeniyle ilaçlamanın yapılayacağını açıklaması bizi harekete geçirdi. Belediye Başkanınız Fikret Akova ve körfezdeki ziraat odası başkanları ile birlikte ilaçlamanın yapılması için büyük bir çalışma içine girdik. Sayın Valimiz Selahattin Hatipoğlu, harekete geçilmesi halinde ilaçlamaya 100 bin YTL destek vaadinde bulundu. Tarım Bakanlığı'nın ürettiği ziray adlı cezp edicinin alımı için protokol imzalandı. Ziraat odaları olarak biz de destek sözü verdik.

Önümüzdeki hafta içinde uçakla ilaçlamaya başlanacak. Zeytin sineği mücadelesinin yapılması zeytinde verimi ve yağda kaliteyi artıracaktır. İlaçlamanın yapılayamayacağının duyulması zeytinciyi üzmüştü. İlaçlama yapılacaktır. Çiftçimizin içi rahat olsun. Körfez bölgesinde 10 milyon zeytin ağacı bulunuyor" dedi.

08.09.2008

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler









Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Körfezde Zeytin İlaçlamaları Başlıyor

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi