Balıkesir tarım İl Müdürlüğü’nün verilerine göre Balıkesir’de 109 bin 605 baş sığır ve dana, 478.022 koyun ve kuzu, 26.629 baş keçi ve oğlak ile 292 baş manda ve malak kesimi yapıldı. Üretilen 31 bin 003 ton kırmızı eti ile Türkiye kırmızı et üretiminin yüzde 18’lik bölümünü Balıkesir’in karşıladığı kaydedildi. Ayrıca Balıkesir’de üretilen kırmızı etin Türkiye’de kalite olarak birinci sırada olduğunun altını çizidi.
Balıkesir’de üretilen kırmızı etin çok kaliteli olmasının en büyük nedenleri arasında hormonlu yem kullanılmadan hayvanların beslenmesi olarak gösteren yetkililer özetle şunları ifade ettiler. ‘Kesilen bu hayvanlardan yıllık 31.003 ton kırmızı et üretimi gerçekleşmiştir. Üretilen toplam 31.003 ton kırmızı etin %74,18’i sığır ve dana, %24.56’sı koyun ve kuzu, %1.09 ‘u keçi ve oğlak, %0.17’si mandadan sağlanmıştır. Balıkesir’de geçen yıl 22.997 ton sığır ve dana eti, 7.614 ton koyun ve kuzu eti, 339 ton keçi ve oğlak eti, 53 ton manda ve malak eti üretimi gerçekleştirilmiştir.
Balıkesir’de kırmızı et üretiminde sığır ve dana eti ağırlıklı olmasına rağmen, koyun eti üretiminde de %24.56’lık payla kırmızı et üretiminde önemli bir yere sahiptir.
29.10.2008