Şifrem?
269 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Mikrokredi Uygulaması Balıkesir'de
Dünyanın en iyi 10 fikrinden biri olarak kabul edilen ve 184 ülkenin emsal gördüğü 'Mikro Kredi Uygulaması' Balıkesir’de başlatılıyor.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Balıkesir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ayşe Akbaş’ın Kasım 2007’ den bu yana başlatıp devam ettirdiği çalışmalar bir bir meyvelerini vermeye başladı.

Milletvekilimizin ısrarlı takipleri sonucunda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı başta olmak üzere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ile yapılan görüşme, bilgi alışverişi ve incelemeler tamamlandı. Yasal süreç ve mevzuat aşamasının başarıyla geçilmesi ve işadamı Murat Vargı’nın da destekleriyle Balıkesir mikrokredi Projesi hayata geçiyor.
 
Özellikle son yıllarda fakirlik ve yoksullukla mücadele konusu uluslararası gündemde önemli yer teşkil etmektedir. Bunun neticesi olarak özellikle gelişmekte olan ülkelerde uluslararası kuruluşların da yardım ve destekleriyle bazı proje ve çalışmalar, uygulamalarıyla ön plana çıkmaktadır. Mikrokredi de bu projelerden birisidir. Üretim süreci dışında kalan kadınlar ve işsizlerin üretim sürecine aktif katılmasına yardım ederek destekleyen ve insanlara kendi işlerini yapma imkânı veren bu uygulama diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de uygulanmaktadır.
 
Türkiye'de henüz yasal altyapının oluşturulamadığı bu alanda sadece belirli vakıfların yürüttüğü mikro kredi uygulamalarında başarılı bir deneyim yaşanmıştır. Kredi geri dönme oranın %100 gibi memnuniyet verici düzeyde olması, gelecekte mikro kredi uygulamasının genişletilmesi için herkese umut vermektedir. Ticari bankaların bu alandaki mevzuat ve düzenlemeleri müteakip mikro kredi konusunda bilgilendirilerek bu konuya kaynak ayırmalarının sağlanması gerekmektedir. Mikrokredi Uygulaması ile:

*Yoksul vatandaşlarımızın iş sahibi olmasını sağlamak, yoksulluğu azaltarak refah seviyesini yükseltmek, kadınlarımızın sosyo-ekonomik olarak gelişmesini sağlamak amacıyla ilimizde mikro kredinin uygulanması için harekete geçilmiştir.
*Mikro kredi; iş yapma fikri olup, gelir getirici bir faaliyette bulunmak üzere, küçük bir başlangıç sermayesine ihtiyacı olan yoksullara imkân verilmesidir.
*Mikro kredinin amacı, klasik yollarla kredi elde edemeyeceklere, yoksulluğu, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve işsizliği azaltacak şekilde, ailesi ve kredi alan için, kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapılmasını sağlayarak, ekonomik ve sosyal kalkınmayı gerçekleştirmektir.
*En yoksul insanları ve özellikle kadınları öncelikle hedef almaktadır. Daha sonra işsiz gençler, küçük ölçekli çiftçiler, sokaktaki sahipsiz çocuklar ve orman köylüleri yani girişimci ruha sahip herkes gelmektedir.
*Faizsiz, kefilsiz, icrasız ve tamamen yoksul kesimleri kalkındıracak olan Mikro Kredi uygulaması başlangıcından bu yana başarıyla uygulanmaktadır.
*Hiçbir siyasi görüş ve hiçbir farklılığa bakmadan herkesi kapsayacak bu destek projesi ile insanlarımıza balık yeme değil, balık tutmayı öğretme hedefindeyiz”
*27 ilde açılmış bulunan 41 şube ile 21000 kadınımız iş sahibi olmuş ve 26000 milyon TL. Kredi kullandırılmıştır. Dünyada ise 175 ülkede aileleri ile birlikte 600 milyon insan mikro kredi imkânlarından yararlandırılmıştır.

Bugün dünyada 600 milyondan fazla insan bu proje ile iş sahibi olmuştur. Bangladeş’li Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Yunus’un 1976 yılında kendi ülkesinde başlattığı bu uygulama şu an tüm dünyada kullanılmaktadır. Ak Parti Hükümetimizin de sonradan çıkardığı Yerel Yönetimler Kanunu sayesinde Türkiye’de hızla yayılan bu proje sayesinde binlerce insanımız özellikle bayanımız iş sahibi oldu. Kadınlar bu proje ile sosyal hayata atılıp kendileri özgüvene kavuşuyor.

Ülkemizde Mikro Kredi Uygulamasına; Prof. Dr. Aziz Akgül’ün öncülüğünde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, Diyarbakır Valiliği ve Grameen Trust işbirliği ile Diyarbakır’da 11 Haziran 2003 tarihinde “Türkiye Grameen Mikro Kredi Projesi” adı altında başlanmış ve 18 Temmuz 2003 tarihinde ilk mikro kredi çekleri Başbakan Sayın R. Tayyip Erdoğan tarafından verilmiştir.

MİKROKREDİ NEDİR?
MİKROKREDİ, Dar gelirli KADINLARIN kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan KÜÇÜK BİR SERMAYEDİR.
 
MİKROKREDİ’NİN AMACI NEDİR?
MİKROKREDİNİN AMACI, Klasik yollarla (banka kredisi) kredi alamayacak kişilere; yoksulluğu, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve işsizliği azaltacak şekilde, ailesi ve kredi alan için, kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapılmasını, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaya katkı sağlayacak SERMAYE İHTİYACINI KARŞILAMAKTIR.
 
NEDEN MİKROKREDİ?
Sermayesi olmayan ancak kendi işlerini yapmak isteyen dar gelirli KADINLARIN sermaye ihtiyacını karşılar. 
 
NEDEN MİKROKREDİ TÜRKİYE’DE NE ZAMAN BAŞLATILDI VE HANGİ İLLERDE UYGULANIYOR?
Mikrokredi Türkiye’de 18 Temmuz 2003 tarihinde Diyarbakır’da 6 yoksul kadının her birisine 500TL olmak üzere toplam 6 bin TL verilerek Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından başlatıldı.  Bugün itibariyle, Türkiye’de 21.000’e yakın üyeye, 26 milyon TL’den fazla mikrokredi dağıtılmıştır.
 
MİKROKREDİ GERİ DÖNÜŞ ORANI NEDİR?
Türkiye’deki mikrokredi uygulamasında teminat, kefalet, icra ve mahkeme süreçleri takip edilmemesine rağmen geri dönüş oranı % 100’dür.  
 
MİKROKREDİ NE İŞE YARAR?
Mikrokredi, TEMİNATSIZ VE KEFALETSİZ olarak sermayesi olmayan dar gelirlilerin kendi işlerini yapmalarına yardımcı olur. 
 
MİKROKREDİDE PARA NASIL VERİLİR?
Mikrokredi, TEMİNATSIZ VE KEFALETSİZ kredi almak için, aynı mahallede oturan benzer ekonomik ve sosyal şartlarda yaşayan BEŞ KADININ bir araya gelmesi sonucu OLUŞTURULAN GRUP üyelerin her birisine ayrı ayrı KREDİ VERİLİR.
 
MİKROKREDİDE PARA NASIL GERİ VERİLİR?
Türkiye Grameen Mikrokredi Projesinden para alındığı hafta içinde mutlaka yapılması düşünülen gelir getirici faaliyet için KULLANILMALIDIR.  Paranın bu şekilde kullanılmasından BİR HAFTA SONRA, alınan kredi HİZMET MALİYETİ ile birlikte 46 HAFTADA VE HAFTALIK OLARAK geri ödenir. Taksitlerin tahsil edilmesi için mikrokredi çalışanı mahalle veya köye gelir.
 
HİZMET MALİYETİ NEDİR VE NE KADAR ALINIR ?
Türkiye Grameen Mikrokredi Projesinden para alındığında, mikrokredi alan şahıstan yıllık olarak %15 HİZMET MALİYETİ ALINIR. Mikrokredi kullanıcılarından alınan hizmet maliyeti; mikrokredi faaliyetlerinin tanıtımı ve yürütülmesi yanında, personel giderleri, ulaştırma ve haberleşme ile diğer işletme giderlerine harcanır. Hizmet maliyetinin alınmasındaki temel amaç, MİKROKREDİ FAALİYETİNİN SÜRDÜRÜLEBİRLİĞİNİ SAĞLAMAKTIR.
 
MİKROKREDİDE PARA NASIL GERİ VERİLİR?
Türkiye Grameen Mikrokredi Projesinden alınan kredi miktarlarına göre HAFTALIK TAKSİT ÖDEMELERİ şöyledir:
 
*100 TL mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 2,5 TL’dir.
*200 TL mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 5 TL’dir.
*300 TL mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 7,5 TL’dir.
*400 TL mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 10 TL’dir.
*500 TL mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 12,5 TL’dir.
*600 TL mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 15 TL’dir.
*700 TL mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 17,5 TL’dir.
*1000 TL mikrokredi için haftalık taksit, hizmet maliyeti ile birlikte 25 TL’dir.
 
MİKROKREDİ ALMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?
*Kırsal kesimde yaşayan topraksız veya 50 dönümden az ekilebilir toprağı olan köylüler ile şehirlerde bunun eşidi mal varlığına sahip olanlar, eğer gerçekten çalışma arzusunda ve kendi işlerini kurarak ilerletme fikrinde iseler,  sermaye desteği olarak algılanabilecek mikrokredi sisteminden yararlanarak kendi işlerini kurabilirler.
*Yapacakları gelir getirici faaliyetler sonucu, dargelirliler;  sağlıklı beslenme, eğitimlerini geliştirme ve yaşadıkları çevreyi değiştirme şansını yakalayabilirler.
 
MİKROKREDİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Mikrokredi kendi işini kurarak gelir getirici faaliyette bulunan yoksullara destek vermeyi esas almıştır.
Mikrokredide  kefalet, teminat veya senet benzeri işlemler istenmediği gibi icra takibi de yapılmaz. Mikrokredide esas olan İNSANLARIN BİRBİRİNE GÜVENMESİ VE İNANMASIDIR.
Bütün verilen paralar kredi olup, borç olarak verilir ve haftalık taksitlerle hizmet maliyeti ile birlikte geri toplanır.
Başlangıç kredi alan üye; aldığı krediyi zamanında öder, disiplinli olarak toplantılara katılır ise, ikinci yıl kredisini arttırarak alma şansına sahiptir. 
KREDİNİN bir insanlık hakkı olduğuna inanıyoruz.
MİKROKREDİYE kendiniz de en yakınınızdaki şubeye gelerek başvurabileceğiniz gibi, rutin saha çalışmaları esnasında mikrokredi görevlileri de evinize kadar gelerek size MİKROKREDİ sistemini anlatabilir. 
 
MİKROKREDİ KİMLERE VERİLİR?
Mikrokredinin birinci görevi yoksul ailelerin kendi  çabalarıyla yoksulluktan kurtulmalarına yardımcı olduğundan, hedef kitlesi yoksullar özellikle dar gelirli kadınlardır.
Bireysel olarak kendi işlerini kuran mikrokredi üyeleri, grup olarak değerlendirilirler. Mikrokredi grupları BEŞER KİŞİDEN oluşur. 
 
MİKROKREDİNİN MİKTARI NE KADARDIR?
İlk yıl için öngörülen kredi tutarı 100 ile 1.000 TL arasındadır  Daha sonraki yıllarda bu miktar her 1.000 TL’ye kadar arttırılabilir.
 
MİKROKREDİ BİR TİCARİ BANKA KREDİSİ MİDİR?
HAYIR. Yoksul insanların TİCARİ  bankalardan teminatsız ve kefaletsiz kredi alma şansı yoktur. Ancak yoksul insanların da kendi hayatlarını daha iyi şartlarda idame ettirme hakları vardır.  Türkiye Grameen Mikrokredi Projesi ise, dar gelirli kadınlara ekonomik faaliyet yapabilmeleri için KÜÇÜK SERMAYE İMKANI SAĞLAR. 
 
MİKROKREDİ İLE TİCARİ BANKA ARASINDAKİ FARK NEDİR?
*Ticari banka, kredi vereceği kişiden ipotek, teminat ve kefalet ister. Hâlbuki mikrokredi uygulamasında ise İPOTEK, TEMİNAT VE KEFALET istenmez.
*Mikrokredi uygulamasında; mikrokredi çalışanları taksitlerin tahsil edilmesi için her hafta mahalle veya köye giderek oradan tahsilâtı yaparlar. Ticari bankalarda ise, müşteriler bankaya kadar gitmek mecburiyetindedir. 
 
MİKROKREDİ UYGULAMASINDA BAŞLANGIÇ KREDİSİ NE KADARDIR?
Mikrokredi uygulamasında; birinci yılda başlangıç kredisi olarak 100 TL – 1.000 TL arasında bir miktar verilir. Daha sonraki yıllarda SERMAYE BİRİKİMİ MERDİVENİ yaklaşımıyla, mikrokredi alan kişinin çalışma başarısına bağlı olarak kredi miktarı artırılır. Üstün başarı gösterenlere “girişimci kredisi” verilir. 
 
MİKROKREDİ UYGULAMASINDA KAÇ ÇEŞİT KREDİ VERİLİR?
*Temel Kredi: Normal olarak mikrokredi almak isteyen dargelirli kadınlara verilen ve 100 TL – 1.000 TL arasında değişen miktarlardaki kredidir.
*Girişimci Kredisi: Temel krediyi alanlar arasından, ticari potansiyel gösteren başarılı ve iş kadını olma yolunda önemli adımlar atmış ve onu kanıtlamış olan mikrokredi kullanıcısı kadınlara birinci yıldan sonra, her yıl en fazla 1.000 TL artırılarak verilen kredidir.
*Mücadeleci Vatandaş Kredisi: Halen dilencilik yapmakta olan kadın ve erkek ayrımı yapılmaksızın BÜTÜN DİLENCİLERE verilen kredidir. 50 TL’den başlayarak ve HİZMET MALİYETİ alınmadan verilen kredide; geri ödeme yapılması, geri ödemenin taksit zamanı ve miktarını mücadeleci vatandaş belirler. Mücadeleci vatandaş, verilen krediyi geri ödemediği takdirde kendisine yeni kredi verilmez. Verilen krediyi DİLENCİ PARASI KULLANILMADAN TAMAMEN YAPTIĞI ÇALIŞMADAN ELDE ETTİĞİ GELİRLE iade eden kişiye, %100 artırılan miktarda yeni kredi verilir.  Bu krediden amaç, HİÇ KİMSEYİ DİLENCİ OLARAK BIRAKMAMAKTIR. 
 
MİKROKREDİ ALMAK İÇİN KEFİL VEYA TEMİNAT GEREKLİ MİDİR?
HAYIR. Mikrokredide  kefalet, teminat veya senet benzeri işlemler istenmediği gibi icra takibi de yapılmaz. Mikrokredide esas olan İNSANLARIN BİRBİRİNE GÜVENMESİ VE İNANMASIDIR. 
 
MİKROKREDİNİN UYGULAMASI NASILDIR?
Kredi almak isteyen yoksul kadınlar 5 er kişilik gruplar oluştururlar. Kendi güvendikleri, benzer yapıda gördükleri ve benzer geçmişe sahip kişilerden oluşan grup bir hafta boyunca, günde bir saat olmak üzere sürekli eğitimin ardından tüm koşul ve durumları öğrenirler ve durumu tam olarak öğrendikleri  zaman grup olarak tanımlanır ve kredi almaya hak kazanırlar.
 
MİKROKREDİNİN SÜRESİ NE KADARDIR VE GERİ ÖDEMESİ NASILDIR?
Mikrokredi Verilen 1 yıllık olup,  haftalık taksitlerle 46 haftada geri alınmaktadır.
 
MİKROKREDİ İLE NE GİBİ İŞLER YAPILABİLİR?
Mikrokredi kullananlar; terzilik, sebze ve meyve yetiştirmek, manavcılık, dikiş-nakış ve el işi, hindicilik, tavukçuluk gibi evcil hayvan yetiştirmek ve satmak, bakkaliye, tatlıcılık, çamaşır yıkama, iç çamaşırı satma, çocuk ve yetişkin elbisesi satmak, terlik satmak, halı-battaniye satma, bisiklet kiraya vermek, buz üretmek, piko yapmak, süt ve yoğurt  satmak gibi çeşitli faaliyetler yapabilirler.
 
MİKROKREDİ NEDEN SADECE KADINLARA VERİLİYOR?
Yoksulluktan hem aile içinde hem de toplumda en fazla etkilenen kişilerin kadınlar olduğu gerçeği dikkate alındığında, kadınların böyle bir ortamdan kurtulmalarına destek sağlamak maksadıyla, MİKROKREDİ SADECE KADINLARA VERİLMEKTEDİR. 
Ancak, ERKEKLER DE MİKROKREDİDEN YARARLANABİLİRLER. Erkek; annesi, eşi, kız kardeşi, halası veya teyzesi gibi bir kadınla birlikte mikrokredi alabilir. Bütün şartlarda krediyi alan kadın olacaktır. Ancak, erkek kadın tarafından alınan mikrokrediden faydalanabilir. 
 
MİKROKREDİ ALINMASININ NE FAYDASI VAR?
Kadının alacağı mikrokredi sayesinde, ev kadınlığından iş kadınlığına geçiş sağlanmaya başlanır. Kadın, artık ailesinin gelirine katkı sağlayan bir kişi konumuna gelirken, çocukların daha iyi yetişmeleri, eğitilmeleri ve beslenmelerine de yardımcı olur. 
 
MİKROKREDİ HAKKINDA NASIL VE NEREDEN BİLGİ ALINABİLİR? BAŞVURULAR NEREYE YAPILIR?
Mikrokredi merkezine kendiniz de gelerek başvurabildiğiniz gibi, rutin saha çalışmaları esnasında mikrokredi çalışanları da evinize kadar gelerek size mikrokredi sistemini anlatabilirler.
 
MİKRO KREDİ HANGİ ALANLARDA KULLANILIYOR?
Türkiye Genelinde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın öncülüğünde illerin Valilikleri ile işbirliği şeklinde halen 31 ilde yapılan uygulamada;
Kredi alan kadınların %27'si; bakkal, kahvehane, terzi, kuaför, sobacı dükkânı, camcı, kasap, kasetçi, elektrik malzemesi, mermer dükkânı gibi dükkânlar açarak,
%18'i; hayvan alım-satımı, aşçılık, sebze ve meyve alım-satımı, hayvan yemi alım-satımı, halı alım-satımı, biber alım-satımı, boyacılık için malzeme alımı gibi ticari faaliyetler,
%17'si; süt ineği, inek yetiştiriciliği, keçi ve koyun yetiştiriciliği gibi faaliyetler,
%16'sı; el sanatları, yoğurt yapımı, peynir yapımı, çocuklar için kıyafet yapımı, tatlı yapımı, çeyizlik eşya yapımı gibi değişik üretim faaliyetleri,
%10’u; güzellik malzemesi satımı, bisiklet kiralama, dikiş-nakış makinesi, çamaşır makinesi, motosikletle eşya taşıma, buzdolabı alıp buz satımı gibi hizmetler;
%8’i; sebze, kıyafet, ekmek, çikolata, çerez, balık satışı gibi seyyar satıcılık ve %4'ü ise sebze, pamuk, buğday yetiştiriciliği gibi ziraat işinde kredi kullanmaktadırlar. 

16.04.2009

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Mikrokredi Uygulaması Balıkesir'de

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi