Şifrem?
344 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Ata Sporu Okçuluk Havran'da Hayat Buldu
Havran Kaymakamlığı öncülüğünde ilk kez uluslar arası olarak düzenlenen 'Kaz Dağları Geleneksel Okçuluk Müsabakaları' 6 ülkeden sporcuların katılımıyla gerçekleştirildi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Üç gün süren müsabakalarda 6 ülkeden toplam 70 sporcu birbirleriyle yarıştı. Havran Kaymakamı Fatih Genel, Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan ve Osmanlı döneminde askerlerin talim alanı olarak kullandığı Hanlar adı verilen bölgede yapılan etkinliğin, Sultan 2.Mahmut döneminden bu yana, 200 senedir ilk kez doğa ortamında yapılan geleneksel okçuluk turnuvası olduğunu söyledi.

Osmanlı okçuluğu ve Cirit’e merakı ile tanınan Kaymakam Fatih Genel’in gayretleriyle düzenlenen ‘Kaz Dağları Geleneksel Okçuluk Müsabakaları’ şenlik havasında gerçekleşirken, müsabakaların ilk ayağı dünyaca ünlü Kaz Dağları’nın eteklerinde yapıldı. Hanlar Talim Alanı’ndaki yaklaşık 10 dönümlük alanda oba çadırları kurulurken, Türkiye’nin dört bir yanında geleneksel Osmanlı sanatını yaşatan ustalar, kurulan stantlarda çalışmalarını tanıttı.

Orman içerisinde belirlenen 20 farklı bölgeye hedef tahtaları yerleştirildi. Okçular gün boyunca çam ağaçları ile kaplı arazide farklı kategorilerde düzenlenen müsabakalarda birincilik için ter döktü. Festivale Balıkesir ve çevre illerden de çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Etkinlikler kapsamında Mehter Takımı, Balıkesir Kafkas Halk Oyunları ekibi, Karadeniz Halk oyunları ekibi ve Havran Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri beğeniyle izlendi. Gösterilerde Havran Kaymakamı Fatih Genel ve Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu’nun birlikte Zeybek oynaması büyük alkış aldı. Etkinliğe Macaristan’dan katılan yarışmacı Dr. Szöllösy Gabor (56) giydiği Osmanlı dönemi giysisiyle ilgi odağı oldu.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ YAPILDI
Osmanlı okçuluğu ve Cirit sporuna ilgisiyle tanınarak bu alanda ciddi çalışmalar yapan Kaymakam Genel, bilgi ve tecrübeleriyle yarışmacılara destek verdi. Son 200 yıldır böyle bir müsabakanın yapılmadığını belirten Kaymakam Fatih Genel, “Sultan 2. Mahmut döneminden beri doğa ortamında yapılan ilk geleneksel okçuluk turnuvasını düzenliyoruz. Yurt dışından ve yurt içinden bu işe gönül vererek yarışmamıza katılan herkese teşekkür ediyorum. Biz, ata yadigarı bu sporun tekrar yaşatılması için bir adım attık. İnşallah bundan sonra ülkenin farklı yerlerinde de bu tür faaliyetler yapılır. Çocuklarımız ata sporumuza gönül verip yaşatır. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır” dedi.

Maracar yarışmacı Dr. Szöllösy Gabor, Türkiye’de ilk kez yapılmasına rağmen organizasyonu çok iyi bulduğunu kaydetti. Yaklaşık 20 yıldır geleneksel okçulukla ilgilendiğini ifade eden Gabor, “Macaristan’da hemen her şehirde 1-2 okçuluk kulübü bulunuyor. Bizler ülkemizde bu işe çok önem veriyoruz. Türkiye’de de bu işe gönül verilmesi bizi mutlu etti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Gabor, Türkçe bilmeyen diğer bir Macar sporcu olan Tibor Olah’a (48) da tercümanlık yaptı. Olah, Türkiye’yi ve Türk insanını çok sevdiğini ve özellikle halk oyunları ekiplerinin gösterilerine hayran kaldığını söyledi.

YARIŞMALARIN FİNALİ HAVRAN’DA GERÇEKLEŞTİ
‘Kaz Dağları Geleneksel Okçuluk Müsabakaları’nın üçüncü ve son gününde ise, Havran ilçesinde Türk-Osmanlı atlı ve yaya okçuluk ile atlı cirit gösterisi yapıldı.
Mehter Takımı gösterisinin ardından İstiklal Marşı ile başlayan program, Havran Kaymakamı Fatih Genel’in günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ile sürdü. Daha sonra kürsüye gelen Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, “Genellikle halk Valilerden yol, su ve alt yapı ister. Ama diğer istekleri ise külttür ve sanat istekleridir. Biz bu isteklere maddi manevi destek veriyoruz. Atalarımızı bu tür etkinliklerde anıyoruz. Atalarımızı daha iyi anlamak ve anlatmak için bu tür etkenliklere değer veriyoruz. Atatürk’ün de bunu istediğini biliyoruz. Emeği geçerleri kutluyor, teşekkür ediyorum” dedi.
Havran Şehir Stadı’nda düzenlenen gösterileri Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, Edremit Belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç, Büyükdere Belediye Başkanı Hüseyin Asarlı, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları başkanları ve çok sayıda vatandaş da izledi.
Havran Kaymakamı Fatih Genel, gösterilere yarışmacılarla birlikte at bindi ve hedefe ok attı. Kaymakam Genel’in çabası ve becerisi büyük alkış aldı. Nefes kesen gösteriler ayakta alkışlanırken, yarışmada dereceye girenlere ödüllerini protokol mensupları verdi. Edremit Belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç, “1915 ile 1919 yılları arasında Edremit Kaymakamı Şehit Hamdi Bey’in gayretiyle Edremit Maşat Meydanı’nda Cirit sporunun yapıldığını biliyoruz. Havran Kaymakamlığı’nın yaktığı bu güzel meşaleye Edremit’te de destek vereceğiz. İnşallah yakın zamanda Edremit ilçemizde de ata sporumuz Osmanlı Okçuluğu ve Cirit sporuna sahip çıkıp hayat vereceğiz” dedi.

12.07.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler













Son Günlerin Haberleri
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Ata Sporu Okçuluk Havran'da Hayat Buldu

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi