Şifrem?
113 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Cunda'daki Despot Evi'nin Sahibi Belli Oldu
Cunda'da uzun yıllar kaderine terkedilen tarihi 'Despot Evi' ihale ile satışa çıktı.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Cunda Adası’nda bulunan ve yıllarca Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından kimsesiz çocukları barındırdıktan sonra uzun yıllar kaderine terk edilen 'Despot Evi' önceki gün Ayvalık Mal Müdürlüğü binasında Milli Emlak birimi tarafından ihaleye çıktı.

Önceki gün saat 10.30’da yapılan ihaleye iki firma ve iki de özel kişi katıldı. Yapılan ihaleye, Ayvalık Sanayici İşadamları Turizm İnşaat AŞ adına Burhan Kılıçarslan, Ayvalık Gıda San. Tic. Ltd. Şti adına Ufuk Önel, Özel kişi olarak da, Zafer Doğanay ve Güven Ezer adlı girişimciler katıldı. İhale, Güven Ezer ile Ayvalık Sanayici İşadamları Turizm İnşaat şirketi arasında kıyasıya bir yarışa sahne oldu.

49 yıllık irtifak hakkı için yapılan ihalede gülen taraf, yıllık kira bedeli olarak 401 bin 100 TL karşılığında Güven Ezer adlı Cundalı bir otel işletmecisi oldu. İhalenin kesin olarak sonuçlandırılması için Maliye Bakanlığının onayının beklendiği kaydedilirken, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemelerin ardından Despot Evi’nin restorasyonunun şekilleneceği belirtildi.

Ayvalık’ın en eski taş binalarından olan ve yıllarca Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumunun kimsesiz çocuklarına hizmet veren Despot Evi, yaklaşık 25 yıl önce boşaltılmış ve kaderine terk edilmişti. Çatısı göçen ve harap görüntüsüyle Ayvalık ve Alibey Adası halkının yüreklerini dağlayan Despot Evi’nin akıbeti hakkında pek çok senaryolar üretilmiş ve Koç ve Sabancı ailelerinin de tarihi yapıyla ilgili girişimlerde bulunduğu spekülasyonları uzun süre ilçe halkının gündemini oluşturmuştu.

EŞİNİN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
İhaleyi kazanan Cunda’da bir turistik otelin işletmecisi Güven Ezer, eşinin ressam olduğunu belirtirken, “Bir gün eşim tuvaline Despot Evi’nin resmini çizmişti. Despot Evi’nin adeta birebir aynısını yapan eşim sık sık bu binanın içler acısı durumuna üzüldüğünü belirtirdi. Bir süre önce eşime sürpriz yaparak, Despot Evi’nin ihalesi için 30 bin TL geçici teminatı yatırarak ihale için gereken şartnameyi gösterdiğimde eşim sevinçten havalara uçtu. O gün kararımı verdim. Ne olursa olsun bu ihaleyi kazanmalıydım. Bugün bunu yaptım ve ihaleyi kazandım” diye konuştu.

İhaleyi kazanmalarına rağmen yasa gereği Maliye Bakanlığının onayını beklemek zorunda olduklarını kaydeden Ezer, “Maliye Bakanlığının onayının ardından Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak restorasyon projesinin sonrasında Ayvalık ve Cunda’nın tarihi simgelerinden biri olan Despot Evi’nin alt katını dev bir müze, üst katlarını da dünya genelinde sayılı olacak ultra lüks bir otel yapmak istiyorum” dedi.

“AYVALIK’A DEV BİR HİZMET SUNACAK”
Eşinin jesti karşısında inanılmaz mutlu olduğunu söyleyen Ressam Meral Ezer’de, “Yıllardır sahipsiz ve kaderine terkedilmiş bırakılan Despot Evi’nin yürek burkan halini gördükçe çok üzülüyordum. Tarihi bina için pek çok spekülasyon yapılmasına rağmen, kurtarılması için şimdiye kadar ciddi bir adım atılmamıştı. Bu duygularla o gün tuvalimde restore edilmiş halini hayal ederek çizdiğim tablomdan esinlenerek yola çıkan eşim bugün ihaleyi kazanarak en güzel hediyeyi verdi.

Eşim bu hareketiyle bana inanılmaz bir jest yaparken, diğer yandan da Ayvalık’ın en önemli kültür varlıklarından birini ilçe turizmine yeniden kazandıracağı için çok mutluyum. Bu tarihi binayı restore ettirmek ve Ayvalık’ın turizmine hizmet etmek bize nasip oldu. Her şeyden önce tarihi binanın yıkılmaktan kurtulacağı için çok sevinçliyim” diye konuştu.

22.07.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler















Son Günlerin Haberleri
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler
22.04.2024 Tarihli Haberler
21.04.2024 Tarihli Haberler
20.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Cunda'daki Despot Evi'nin Sahibi Belli Oldu

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi