Şifrem?
170 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Ayvalık'lı Üreticiler Sıfır Faize Tepkili
Ziraat Bankası'nın 7 ay içinde yüzde 5'ten sıfıra indirdiği damızlık hayvan destek kredisi faiz oranlarının üreticileri şaşırttığı kaydedildi.


Yazıyı Boyutu: 13 Punto 14 Punto 15 Punto 16 Punto

Ziraat Bankası'nın Şubat ayında çiftçilere yönelik yüzde 5 faizle verdiği destekleme kredisinin faiz oranı Ağustos ayında sıfıra düşürülmesi tepkiyle karşılandı. Ayvalık ve yöresinde yüzde 5 faizle kredi kullanan 40 kadar üretici, sıfır faiz karşısında şaşkına döndü.

Ayvalık'a bağlı Altınova beldesinde süt üreticileri, hükümet tarafından Şubat-2010’da Küçükbaş ve Büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla yıllık yüzde 5 oranında düşük faizle, 7 yıllık periyotta geri ödenmesi öngörülen kredilerden yararlanmıştı. Ancak hükümetin, 1 Ağustos 2010 tarihinde yeni bir kararla üreticiyi desteklemek amacıyla verilen bu kredilerin faiz oranı sıfıra indirildi.

Bu kez de Şubat–2010 tarihinde yıllık yüzde 5 ile kredi kullanan üreticiler uygulamaya tepki göstererek, Şubat ayında Ziraat Bankasından kullandıkları yıllık yüzde 5 faizli kredilerin yeniden yapılandırılarak, 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olan sıfır faizli kredi şeklinde kullandırılmasını istedi. Ziraat Bankası bu talebi geri çevirince, Altınova’da ki süt üreticisi de karşı karşıya kaldıkları durumun tam anlamıyla bir adaletsizlik olduğunu belirterek adeta isyan ediyor.
İçinde bulundukları ekonomik koşulların olumsuzlukları karşısında çoluk çocuklarının karınlarını doyurabilmek için damlarında ki anaç ve düveleri bile kesmek yada satmak zorunda kaldıklarının altını çizen üreticiler, uygulanan devlet politikalarının sadece bire kısım üreticiyi değil, tüm yetiştiricileri kapsamasını talep ediyorlar.

“50 BİN TL ÇEKEN ÜRETİCİ 15 BİN TL ZARAR EDECEK”
Altınova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Uslu girişimin referandum rüşveti koktuğunu belirterek, Ayvalık, Altınova ve köylerden yaklaşık 40 çiftçinin yedi yıl geri ödemeli yüzde 5 faizle kredi kullandığını söyleyen Uslu, "Bankayla protokol imzalayıp şubat ayında kredi kullanan çiftçiler, hükümetin ağustos ayında faizi sıfıra çekmesiyle büyük mağduriyet yaşadılar. Örneğin Şubat ayında bu kredilerden 50 bin TL çeken üreticiler, krediyi geri öderken 15 bin TL faiz ödemek durumunda kalıyor. Ama Ağustos ayından itibaren aynı kredilerden yararlanan üreticiler bu 15 bin TL’yi ödemeyecekler” diye konuştu.

Ziraat Bankası yetkililerinden Şubat ayından, 1 Ağustos tarihine kadar yüzde 5 faiz hesaplanarak, 1 Ağustos sonrasında faizsiz kredi uygulaması için üretici borçlarının yeniden yapılandırılmasını sözlü olarak talep ettiklerini, ancak kendilerine olumsuz yanıt verildiğini kaydeden Hasan Uslu, “Bu tam anlamıyla koskocaman bir haksızlıktır” dedi.

“ÖZEL BANKALAR BİLE YENİDEN YAPILANDIRMA YAPIYOR”
Hükümet, referandum öncesi bu davranışıyla, sanki köylünün gözünü boyamak için hesapsızca hareket ettiğini belirten Uslu, “Tarım politikasında planlama yapılmamasının acısı yüzde 5 faizle üreticiye kesilerek, bir anlamda üretici cezalandırılıyor" dedi.

Altınova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri Fehmi Dal, İbrahim Kocabıyık, Güven Çayırlı ve Serkan Tarcan adlı üreticilerde, “Ziraat Bankası devletin kendi bankasıdır. Bugün özel bankalar bile verdikleri kredilerde faiz indirimine gittiklerinde, faiz indirimi öncesinde kendilerinden kredi kullananlara yeniden yapılandırma şansı verirken, devletin ülke ziraatçısına destek vermesi için kurulan Ziraat Bankasının, Şubat ayında yıllık yüzde 5 faiz oranıyla verdiği destekleme kredisini Ağustos ayından itibaren sıfır faize çekmesi sonucunda biz üreticileri mağdur etmiştir. Bu mağduriyetimizin yetkililerce bir an önce giderilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştular.

Öte yandan, Ziraat Bankası yetkilileri ise, “Üreticilere verilen kredilerin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın fonlarından kullandırıldığını ve bahse konu kredilerde bankalarının hiçbir riskinin bulunmadığını ve mağdur olduklarını iddia eden üreticilerin muhatabının tamamen bakanlık olduğunu” belirttiler.

30.08.2010

Yorumlar   Yorum Ekle

Balıkesir Son Haberler

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor Balıkesir Yaz Tatiline Hazırlanıyor
100 Yeni Memur Alınıyor. Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü
Balıkesirspor hazirun Listesi Harflerin Yerlerini Algılamakta Zorlanma Bozukluğu: Disleksi disleksi Nedir?
Balıkesir'e 3 Yeni Karavan Kamp Alanı Balıkesir E-ticaret Firmaları
Balıkesir'de Sokağa Çıkma yasağı Balıkesir Giriş Çıkış yasaklandı
Balıkesir'de Corona hasta sayısı Ekinlik Adasında Deprem
65 Yaş üstü sokağa çıkma yasağı genelgesi yayınlandı. istanbul Yazlık Bölgelere Akın Etti
Balıkesir'de TOKİ nereye Yapılacak Sındırgı'da Kışla Müzehan Oteli Açıldı
ABD ve Kanada'da Mutfakları Türk Taşları Süslüyor Ayvalık'ta Uyuşturucu Şüphelisi Çift Yakalandı
Balıkesir'de Kargo Aracından Kaçak Tütün Çıktı Zeytin Hasadı Festivali Kapsamında Sembolik Zeytin Hasadı Yapıldı




Balıkesir Gündem Haberleri

Balıkesir Önemli kişiler











Son Günlerin Haberleri
03.05.2024 Tarihli Haberler
02.05.2024 Tarihli Haberler
01.05.2024 Tarihli Haberler
30.04.2024 Tarihli Haberler
29.04.2024 Tarihli Haberler
28.04.2024 Tarihli Haberler
27.04.2024 Tarihli Haberler
26.04.2024 Tarihli Haberler
25.04.2024 Tarihli Haberler
24.04.2024 Tarihli Haberler
23.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Ayvalık'lı Üreticiler Sıfır Faize Tepkili

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi