Şifrem?
362 Kişi Online WebMail   Bize Yazın

Ayvalık Zeytin Festivali Yeniden Yapılıyor

Balıkesir Yaz Tatiline Hazır

100 Yeni Memur Alınacak

Sındırgı'da Yangın : 1 Ölü

Bir Başarı Hikayesi: Esengül Yıldırım
Pozitif İlaçlama Firması ile iş hayatında başarılara imza atan Esengül Yıldırım, Balnet İş Dünyası Dergisi için verdiği röportajda kariyerini, hedeflerini ve ideallerini anlattı.

01.02.2013  


- Sektöre nasıl başladınız?

Uludağ Üniversitesi’nde Ziraat Mühendisliği okudum. Okulun  3. yılında 1 yıl ara vermek zorunda kaldım.. Bu arada, o bir yıllık boşlukta hem İngilizce kursuna gittim, hem de çevre danışmanlığı konusunda çalışan özel bi firmada işi öğrenmek adına ücretsiz olarak çalıştım. Okulu bitirdikten sonra ilk olarak elime geçen ilk parayla kendime kartvizit bastırıp sektörümle ilgili her yere dağıttım. Bütün ilçelerin esnaf odalarına, Sağlık Müdürlüklerini gezdim. 5 firma ile anlaştım. Üretim izni aşamasındaki firmalarla evrak takip işi yapmaya başladım. Diğer kartvizit dağıttığım yerlerden de dönüşler olmaya başladı. İlçelerden gıda üzerine üretim yapan birçok firmanın Balıkesir merkezde olan resmi işlerini yapmaya başladım.
 
- Tüm bu üretime yönelik işlerinden ardından Pozitif İlaçlama'ya nasıl bir süreç oldu?
- O dönem Tarım Müdürlüğü firmalara ilaçlama zorunluluğu getirdi. Balıkesir'deki firmalara ilaçlamacılar hep dışarıdan gelirdi. Birçok kişi memnun değildi. İzmir'den ve İstanbul'dan gelen firmaların devamlılığı yoktu ve çağırıldıklarında gelinmemesi bir güvensizlik yaratmıştı. Nihayet 2009 yılının Ağustos yılında kendi ilaçlama firmamı kurdum.
"Babam ‘kızım böcekten para mı kazanılır?’ demişti. Ama şimdiki başarımı görünce mutlu oluyor"
- Firmanızı kurarken süreç nasıl ilerledi?
- Aile şirketimiz. Araçlarımızı aldıktan sonra KOSGEB desteği için projelerimizi sunduk. Mühendislik ve danışmanlık hizmetleri ana başlığı altında hizmet vereceğimizi belirterek başvurduk. 30 bin TL KOSGEB desteği ile belirterek başvurduk. 30 bin TL KOSGEB desteği ile ekipmanlarımızı tamamladık. Teknik servisimizi oluşturduk ve 7/24 hizmet vermeye başladık.

- Sektörü nasıl görüyorsunuz?

- Öcelikle firma çok. Ama takip sıkıntısı var. Firmanın en ufak sorununa müdahale etmek gerekiyor. Firmadan kaynaklı sorunlar olabiliyor. İş yaptığımızda o işin arkasında durmak gerek. Bir kere ilaçlandı diye umursamamazlık yapamayız. İlçeler dahil 18 ilaçlama firması var. Ama güven ve takip çok önemli.  Elemanlarımıza eğitim veriyoruz ve doğru insanı bulup o şekilde personel istihdam ediyoruz. Çünkü ilaçlama konusu ciddi bir konu.
 
- Zorluklar yaşıyor musunuz peki?
- En büyük dezavantajım bayan olmam. Ve de genç olmam.. İş dünyasının sosyal yapısı yüzünden bu sorunu malesef yaşıyorum. Göz teması bile kurmuyorlar. İş görüşmesi yapmaya gidiyorum, ben firma sahibiyim ama müşteri beni iş yapamaz olarak değerlendiriyor ve yanımdaki personelime konuyu anlatıyor. Bu ironik bir durum. Ama avantajları da var. Daha dürüst olduğumuzu düşünüyorlar ve daha iyi iş yapacağımı biliyorlar. Bir kere iş yaptıktan sonra durumu daha iyi anlıyorlar.
 
- Bir kadın olarak istediğiniz başarıyı yakaladınız mı, iş hayatı beklediğiniz gibi mi?
- Ben başarıyı seven bir insanım. İşe başlarken dediklerimi 10 yıl içinde yaptım. Koyduğum hedefleri gerçekleştirdim. Sektörde şu an firmamız bir numara. Kadın olarak birçok şeyi yapabileceğimi ispatladım. Yapamaz diyenlere kendi gücümü gösterdim. Ben bir bireyim. Ben bir kadınım ve her kadın inanırsa tuttuğunu koparır.
 
- Bu işi büyütmeyi ve geliştirmeyi düşünüyor musunuz?
- Şu günlerde şubelik sistemi düşünüyoruz. İlaçları ve faturayı merkezden göndereceğiz. Çevre illerde sınırlı sayıda şu an çalıştığımız firmalar var ama talepler fazlalaşmaya başladı. Manisa gündemimizde çok fazla yer tutuyor.
 
- Neden Manisa peki? 
- Manisa'ya ilaçlama firmaları İzmir'den geliyor. Ama bize ulaşan ihtiyaç sahiplerinin en büyük şikayeti takibinin yapılmaması. Ayrıca 'vurkaç' yöntemi dediğimiz, işi savsaklama ve geçiştirme olayı çok fazla. Manisa, şu anki Balıkesir'in 2009 yılındaki hali. Bu konuda çok mağdur.  Artık ilaçlama hizmeti almak isteyen işyerleri bu konuya çok hassas yaklaşıyorlar. Bizi duyduklarında ve güvenilir bir şekilde çalıştığımızı öğrendiklerinde çalışmak istiyorlar.

-  Şehir dışından da müşterileriniz olduğunu söylemiştiniz..- Çanakkale ve Bursa'da çok müşterimiz var. Site ve villa ilaçlamaları yaz aylarında çok fazlalaşıyor.

- İlaçlama konusu sadece gıda sektörü için geçerli değil yani.
- Elbette. Giyim mağazaları ve arşivi olan devlet kurumları ile büyük şirketler de ihtiyaç duyuyor. Seramik teşhir mağazaları bile sineklere karşı ilaçlama için bize gelebiliyor.
 
- Bir kadın yönetici olarak başka hedefleriniz var mı?
- 2007 yılında Ziraat Mühendisleri Odası yönetiminden teklif geldi. Kabul ettim ve 2 yıl saymanlık yaptım. Şu anda yönetim kurulunda devam ediyorum. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Başkanlık seçimine katıldım ve 1 oyla kaybettim. İnşallah seneye başarırım.
 
- Yöneticilik kabiliyetinizi nasıl değerlendirirsiniz?
- Ben hep kendimi geliştirmeye çalışırım. Yapım gereği kendimle yarışırım. Mühendis olarak ve yönetici olarak sürekli gelişmeleri takip etmek zorundayım. Bununla ilgili liderlik ve yönetim becerileri eğitimine gittim. Müşterilerimle daha rahat kurmak için diksiyon eğitimi aldım. Sayılı birkaç kişide olan Fumigasyon Operatör belgem var. Bunun yanısıra Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi, Belediye GSM Ruhsatı, Mesul Müdür Belgesi ile Tarım ve Gıda Danışmanlığı belgelerim var. Ama en çok işe yarayan ve belgesi olmayan şey sektörel tecrübe.

Esengül YıldırımKadın GirişimciBaşarı Hikayesi


Yazı Boyutunu Değiştir 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto


Yorumlar   Yorum Ekle

COŞKUN KARADAĞ / BALIKESİR
AZMİN ZAFERİ
Sevgili dostum senin azmini ve çalışma hırsını ve buna bağlı olarak gelen işindeki başarını memnunluk ayrı bir gururla izliyorum.Umarım iş hayatındaki başarıların artarak devam eder
07.02.2013 16:43:17
Fatma Açıkgöz / Balıkesir
Zehirsiz Günler Dilerim
Bugün bol bol zehir atarak sinek ve haşeratlardan kurtulmak iyi gibi geliyorsa yanılıyorsunuz.Bu zehirler mutlaka yer altı sularına karışmakta ve ileride yavrularımızı zehirlemekle tehdit etmektedir.Hiçbir zehir bize geri dönüş yapmadan yok olamaz.Bugün toprağa ve havaya yarın yavrularımızın midesine girecektir.Para kazanmak başarmış olmak demek değildir.Eğer başaracaksanız zehirsiz mücadeleyi başarınız.Mesela sinek yiyen kuş,böcek yiyen başka bir canlı üretimi konusunda mucit olun.Bugünkü keyfimizi düşünürken yarınlarımızı karartmayınız.Bu zehirler,hem kanserojen ve hem de insan beynini kemiren,beyin fonksiyorlarını öldüren tehlikeli kimyasallardır.Bunları üreten büyük fabrikalar,çok güçlü sermaye sahipleri,bu gerçekleri konuşmamızı yasaklamışlardır. Pek çok üniversite hocaları ya satın alınmış ya da aba altından sopa gösterilmek sureti ile susturulmuştur.Gelin hep beraber bir derin düşünceye dalalım : Doğada ne var? Harika canlılar var,tüm bitkiler, tüm hayvanlar ve insanlar çok güzel yaratılmışlardı. Doğada çirkin bir şey yok gibidir.Ufak tefek sinek vs gibi hayvanları da Allah diğer hayvanlara yem olarak yaratmıştır.Örnek fare için kedi beslemek,çekirge için tavuk sayısını artırmak gibi. Öyleyse biz niçin fare için siyanür kullanmaktayız?Biz niçin sinekleri hangi hayvan sever, kırlangıç mı çoğaltalım,başka kuşlardan mı ya da nasıl bir çözüm bulalım ki çevremizi zehirlemeden bunlardan kurtulma yolunu seçelim demeliyiz. Çok basit bir örnek veriyorum : Bir tane böcek ilacının içindeki zehir böceğin beynini karıştırıp kendi yavrusunu yemesi suretiyle bu böceklerden kurtulmamızı sağlamıştır. Böcekten korkan ve bunu bol kullanan bir cahil kadın da tamamen çıldırmış ve kendi çocuklarına düşman olmuştur. Bunun canlı örneğini şu anda ben yakından izlemekteyim.Eğer bu cahil kadın bir zamanlar böcekler konusunda bilgi sahibi olsa idi bugün bir aile bu kadar perişan olmazdı. Eğer mühendisler bir araya gelip de zehirsiz haşerat mücadelesi konusunda çareler geliştirebilirlerse biz onları hem tebrik edeceğiz hem de para ödülü vereceğiz.Böyle buluşları bize duyuran ve emeği geçen site görevlilerine de para ödülü vereceğim. Tabi böyle bir çalışma var ise ve bu müjdeli haberi bize duyurabilirler ise....
06.02.2013 16:30:28

Diğer Röportajlar

Bir Başarı Hikayesi: Emine Erdem Şömineli Evlere Doğru
'Kendi Elektriğinizi Kendiniz Üretin' Çiftçi 'IPARD' İle Hayat Bulacak
Erdek'te Parlayan Yıldız: Elit Makine Çok katlı yaşam alanlarına ihtiyacımız var
Genç Girişimci Halil Köylüceli'nin Hikayesi Bir Başarı Hikayesi: Esengül Yıldırım
Röportaj: Birol Demirel






Son Günlerin Haberleri
19.04.2024 Tarihli Haberler
18.04.2024 Tarihli Haberler
17.04.2024 Tarihli Haberler
16.04.2024 Tarihli Haberler
15.04.2024 Tarihli Haberler
14.04.2024 Tarihli Haberler
13.04.2024 Tarihli Haberler
12.04.2024 Tarihli Haberler
11.04.2024 Tarihli Haberler
10.04.2024 Tarihli Haberler
09.04.2024 Tarihli Haberler

  Balıkesir Ürün Vitrini
 
Balıkesir Firmalar
Balıkesir Ürünler
Balıkesir Reklam
Haberler
Resim Galerileri
Balıkesir
Bandırma
Edremit
# #
Balıkesir Öğrenci Yurtları
Balıkesir Kahvaltı Mekanları
Web Sayfası Talep Formu
Firmanı Ücretsiz kaydet
Balıkesir Bir Başarı Hikayesi: Esengül Yıldırım

Copyright © 1997 - 2024 balikesir.com Bize Yazın      Kullanıcı Sözleşmesi       Kvkk Bilgilendirmesi